Конгресът на САЩ гласува рекордно голям военен бюджет, който включва

...
Конгресът на САЩ гласува рекордно голям военен бюджет, който включва
Коментари Харесай

Защо САЩ се нуждаят от Държавния департамент, ако политическите лостове са в Пентагона?

Конгресът на Съединени американски щати гласоподава рекордно огромен боен бюджет, който включва средства освен за защита и сигурност, само че и за интервенция в интернационалните каузи. Изглежда, че в този момент Пентагонът също се занимава с огромната политика - такива времена са пристигнали.

Бюджетът на Пентагона за 2023 година е 858 милиарда $, близо 10% повече от предходната година. Освен това се заплаща освен за военна техника и оръжия, само че и за избран тип „ действия “ в украинската и тайванската зона, само че приоритет остава „ сдържането “ на Русия.

По-специално, с изключение на обичайните военни способи за напън върху страната ни, в документа от 4408 страници непосредствено се загатва желанието страната ни да бъде изключена от интернационалните структури, в това число Г-20.

Не ми вярвате тогава сами прочетете: „ Политика на Съединените щати е, до оптималната допустима степен, да се изключват държавните чиновници на Руската федерация от присъединяване в срещи, мероприятия и други действия на следните организации: Г-20, Банка за интернационалните разплащания, Базелски комитет за банков контрол, Съвет за финансова непоклатимост, Международна асоциация на застрахователните надзорници, Международна организация на комисиите по скъпи бумаги “, гласи главният финансов документ на Пентагона.

Невъзможно е Русия да бъде изключена от Г-20 просто по този начин, защото тази организация е неофициална, затова всички въпроси се вземат решение по съглашение сред самите участници, а не от генерали от американския боен отдел. Освен това в този формат (за разлика от Г-7) не всички страни одобряват абсолютно прозападна позиция – прекалено много са потърпевши от Съединени американски щати и Европа.

Въпреки това американските законодатели откриха излаз от обстановката и взеха решение да стартират с съветски представители в упоменатите нагоре организации (Банката за интернационалните разплащания, Съветът за финансова непоклатимост и др.), които извършват решенията на Г-20. Между другото, мярката за въздействие, заложена в документа, беше оповестена на 24 март 2022 година от Джоузеф Байдън, само че самата концепция е от полски генезис.

Девет дни преди изказването на господин Байдън, полският външен министър Збигнев Рау разгласи, че съгласно тях страната му е подготвена да размени Русия в Г-20, а по-късно Ройтерс заяви, че Полша е предложила изключване на страната ни от Г-20.

Това не е изненадващо, защото полските националисти от дълго време мечтаят да поемат водещата роля в Европейския съюз от Германия, тъй че те са подготвени да изразят най-тайните стремежи на англосаксонците, без въобще да се смущават, че изпреварват локомотива. Те даже изпревариха украинците, които едвам през ноември внесоха във Върховната рада проектообръщение до Г-20 с искане Русия да бъде изключена от групата.

В допълнение към опитите за изключване на Русия от интернационалните организации, конгресмените утвърдиха самодейност за изтръгване на съветските спестявания от Русия - блокиране на златния и валутния запас, както и наказания против транзакции, осъществявани с съветско злато.

В същото време се планува да се санкционират освен съветски организации, само че и задгранични, в случай че контрагентът е Русия или нейни представители. Така тази позиция от военния бюджет ще прекъсне въздуха на банки, дилъри и бижутери, в най-малка степен свързани със Съединените щати.

Според текста на частта за глобите 90 дни след приемането на закона те би трябвало да бъдат въведени против чужденци, които са взели участие в „ значими покупко-продажби за продажба, доставка или трансфер (включително транспортиране) на злато директно или непряко до или от Руската федерация “. Същите ограничавания се ползват за транзакции с държавното управление на Руската федерация, в това число запасите на Централната банка, ситуирани отвън Руската федерация.

„ Големите ресурси от злато са един от дребното останали активи, които Путин може да употребява, с цел да финансира бруталния и кървясъл експанзионизъм на страната си ", написа американският политик Ангъс Кинг.

" Чрез налагането на наказания върху тези запаси можем в допълнение да изолираме Русия от международната стопанска система и да затрудним Путин да организира все по-скъпа военна акция “, споделя още американският сенатор, който предложи ограничение на транзакциите с съветското злато още през март.

Неговите сътрудници са уверени, че тази мярка ще сътвори условия за въвеждане на таван на цените и ще принуди Русия да продава златото с отстъпка. В опитите си да сложат ръка върху съветския доблестен метал обаче конгресмените очевидно изпуснаха от взор проблемите, свързани с въвеждането на таван на цените на съветския нефт.

Спомнете си, че тези ограничения включваха три точки:

- възбрана за импорт на нефт от Русия за над 60 $ за барел;

- възбрана за превозване на съветски нефт, който се продава на цена над открития предел (дори в трети страни);

-забрана за поддръжка на танкери и застраховка на превозване на петрол от Руската федерация, в случай че се продава на цена над лимита (включително за трети страни).

Въпреки това, обратно на упованията на американските конгресмени и генерали, които, меко казано, си гледат работата, опитът за стягане на петролните винтове извън докара до увеличение на износа на съветското черно злато. Така единствено за една седмица (от 2 до 9 декември) от съветските пристанища са изнасяни 3,5 милиона барела нефт на ден.

Освен това страните, които не поддържаха антируските наказания, получават съветски нефт със обилни отстъпки (според Bloomberg цената на съветския нефт Urals, когато се доставя от балтийските пристанища, е паднала под 44 $ за барел). Трябва също да се посочи, че множеството от вносителите са азиатски страни.

И като цяло, в петролния въпрос Русия избра да не обръща другата буза - както неведнъж беше декларирано, Кремъл забрани продажбата на нефт на страни, които поддържаха " тавана ".

Същата картина се следи и при златото. Според китайския портал Baijiahao потокът от съветски доблестен метал бързо се пренасочва към Китай, Индия и ОАЕ. Както и в тази ситуация с петрола, в Европа имаше дефицит на злато. На този декор анализаторите на Baijiahao означават, че „ статутът на $ се утежнява, доста страни се отхвърлят от американски скъпи бумаги, предпочитайки да държат парите си в злато “.

Вашингтон, несъмнено, не харесва тази наклонност. Следователно Съединените щати се стремят да укрепят $ посредством понижаване на цената на " слънчевия метал " и по този метод да подсигуряват своята " национална сигурност ", както е посочено във военния бюджет. Ако назовавате нещата с същинските им имена, излиза, че американците с изключение на петрола ще контролират и цената на златото и тази задача е поверена на Пентагона.

Но освен военните лобисти си пъхат носа в непознатите работи. Още през април шефът на дипломацията на Европейски Съюз Жозеп Борел, който през последната година се прочу с рекорден брой искрено недипломатични изявления, направи следното изказване: „ Тази война би трябвало да бъде извоювана на бойното поле “.

Но даже и в този момент, сякаш не посланик, а полеви пълководец, той предлага да продължи в същия дух, „ до момента в който Украйна победи “. И в случай че първоначално Европейският съюз употребява обстановката в Украйна, с цел да се отърве от военния отпадък в арсеналите си, в този момент е належащо да се откъснат оръжията и боеприпасите, които към момента се съхраняват в празни хранилища, безусловно от сърце.

Въпреки това даже рекламираните мостри на западна военна техника не подсигуряват сериозен триумф на въоръжените сили на Украйна – да вземем за пример 55% от немските танкове Leopard II би трябвало да бъдат ремонтирани.

В същото време самият европейски военно-промишлен комплекс, който загуби личния си пазар от американския през 90-те години на предишния век, не дава отговор на потребностите на европейските страни от съвременни оръжия. Но това е по този начин, просто записка сред редовете...

И връщайки се към еврокомисаря, който съгласно позицията си е задължен да се занимава с дипломация, а не с апели за Drang nach Osten, си коства да си напомним трансатлантическия дневен ред, който той изрази. Говорейки на междупарламентарна конференция на Европейския парламент в Прага, Борел ненадейно мина на родния си испански и назова Русия „ фашистка страна с фашистки режим “. По-късно обаче той се опита да се оправдае с грешката на преводача, само че от песента думи не можеш да изхвърлиш.

Като цяло ръководителят на европейската дипломация се трансформира в въплъщение на деградацията на личната си (и западната като цяло) сфера на активност. Но в актуалните времена това е по-скоро норма, в сравнение с изключение, ерата на постмодернизма, в която живеем, е деградация на интернационалното право и ерозия на правила, които повече или по-малко поддържат салдото в света.

„ Международното право към този момент не се възприема като законно ограничаване на потреблението на мощ от западните сили, до момента в който насилствената интервенция на западните сили в делата на други страни от ден на ден се легитимира посредством „ интернационално правораздаване “.

Пропастта сред „ правдивост “ и „ правда “ докара до деградация на интернационалното право, а не до неговото развиване “, твърди английският историк Дейвид Чандлър през 2002 година, след англосаксонския отговор на събитията от 11 септември.

С други думи, феномените, разказани от Чандлър, означават началото на прехода от останките на модерността (ерата на международните войни и биполярната система) към постмодерността, характеризираща се с всеобщата промяна на страните в условно самостоятелни страни под петата на Съединени американски щати, глобализацията и разрушаването на бариерите – културни, исторически, политически и морални.

Именно тъй като ултраглобалистите не се отхвърлят от вярата да трансфорат интернационалната общественост в псевдоинтегрирана неразбория (всъщност в една световна колония, подчинена на избрана метрополия), не би трябвало да се учудваме, че на Запад запазването на историческите паметта, традициите (на международно равнище правните правила, регулиращи военната и мирна дейност) и хуманизмът в правото и отводът да се подчиниш на трансатлантическата хидра, се приравняват на фашизъм. Въпреки че в действителност това е откровена замяна на понятията - политическа машинация. Ако желаете - специфична агитация.

И ето какво е удивително. Обикновено такива технологии се употребяват, когато светът е на ръба на повратни точки. Може би заради тази причина Конгресът на Съединени американски щати е поверил стопанската система и огромната политика на генералите, а европейската дипломация е обществено ангажирана с разпалването на войни. Като цяло всичко е смесено...

Превод: СМ

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР