Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) предлага 150-160 големи предприятия,

...
Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) предлага 150-160 големи предприятия,
Коментари Харесай

Домусчиев поиска 160 предприятия да договарят ток с АЕЦ "Козлодуй" и електрическата компания

Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) предлага 150-160 огромни предприятия, които са в групата на енергоинтензивната промишленост да подписват двустранни контракти с АЕЦ " Козлодуй " и Националната електричека компания (НЕК) за цени на ток, разнообразни от борсовите. Това заяви след среща с премиера Стефан Янев и представители на държавното управление ръководителят на организцията Кирил Домусчиев. На срещата участва и Николай Вълканов от Минно-геоложката камара.

Причината за нея са високите цени на тока на борсата. От 1 юли целият бизнес купува ток там, а при започване на август борсовият ток в сегмента " Ден напред " внезапно нарастна.

" Правителството дефинира, че към всички икономически консуматори, само че това не е задоволително за нас ", коментир Домусчиев. Добави, че казусът е огромен и няма по какъв начин да се чака повече, само че КРИБ ще предложи на другите работодателски организации да се изчака с митингите, с цел да се види какво ще се получи до края на другата седмица в работната група.

За готвен митинг от страна на бизнеса на 19 октомври поради скъпия ток заяви във вторник ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Той изиска незабавна реакция на държавното управление и Министерството на енергетиката.

" За нас е значимо да изслушаме всички и да вземем верните решения, както и да няма енергийно небогати. Важно е системите да работят и промишлеността, тъй като, в случай че огромните енергопотребители не работят, това е проблем за цялата стопанска система. Поехме ангажимент за седмица да стигнем до такава степен да създадем предложение. Още не сме споделили да или не, не сме намерили формулата ", сподели финансовият министър Валери Белчев.

Министърът на стопанската система Даниела Везиева разяснява, че стартира работа по разпоредба от Закона за изменение на климата, която ще даде опция да се създадат обезщетения тъкмо по енергоинтензивните предприятия и обезщетения за въглеродните излъчвания.

" Стартираме такава работна група за изменение на закона. След ситуирането на Народното събрание се надяваме това да бъде едно от първите решения ", добави Везиева.



Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР