Компанията започва ребрандиране на обектите си, за да ги направи

...
Компанията започва ребрандиране на обектите си, за да ги направи
Коментари Харесай

КЗК разреши на "Еко България" да купи 12 бензиностанции

Компанията стартира ребрандиране на обектите си, с цел да ги направи идентични с тези в останалите страни

© Надежда Чипева Още по тематиката
Бензиностанции

" Еко ": от наемател - покупател

Търговецът на горива възнамерява сегашните 86 обекта да пораснат до 100, ще прави ребрандинг и стартира франчайз
29 сеп 2017
Григорис Стергюлис: Искаме да разтеглим наличието си в България

Главният изпълнителен шеф на Hellenic Petroleum в изявление за " Капитал "
26 сеп 2017 Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи на " Еко България " да придобие 12 бензиностанции, които сега употребява чартърен. Според ведомството договорката няма да докара до централизация сред предприятия, защото и сега гръцката верига на процедура управлява обектите, а предназначението им няма да се промени. Продавач е " България лизинг ".

Преди време от " Еко България " разясниха, че придобиването е част от дълготрайната тактика на компанията за развиване. Плановете на сдружението са да разшири мрежата си до 100 бензиностанции. В момента под марката " Еко " работят 87 обекта в цялата страна.

Част от портфейла

Уведомление за идната договорка беше изпратено до антимонополното ведомство в средата на септември. Към този миг компанията към този момент имаше предварителни контракти за покупко-продажба, само че за завършването им беше належащо позволение от Комисия за защита на конкуренцията. Като причина за придобиването от " Еко България " са показали, че задачата е компанията да резервира въпросните обекти под марката " Еко ", защото те към този момент са станали част от портфейла й и в тях са направени обилни вложения, с цел да бъдат приведени по стандарта на веригата. Освен това те способстват доста за финансовите резултати на сдружението, като образуват към 20% от оборота му.

Въпросните 12 бензиностанции работят под марката " Еко " още от 2006 година, когато е подписан дълготраен контракт за наем с предходния им притежател " Еко петролеум " (който не е обвързван с гръцката група). Пет години по-късно обаче обектите са трансферирани на " България лизинг ", откакто " Еко петролеум " не съумява да извърши изискванията на подписания по-рано контракт за противоположен финансов лизинг. Така сегашната договорка се прави с " България лизинг ", а цената не се афишира.

Без действителна смяна

" Еко България " на процедура е оперирала обектите от самото начало и по тази причина съгласно Комисия за защита на конкуренцията със договорката не се трансформира лицето, което реализира надзор върху тях на дълготрайна основа. Сделката не оказва въздействие и на пазарната конструкция, доколкото ръководството и ресурсите на бензиностанциите остават под контрола на " Еко България ". Дружеството, което е благосъстоятелност на гръцката Hellenic Petroleum Group, е трето по величина на пазара на горива в България с доходи 547.5 млн. лева за 2016 година

Веригата към този момент има 87 бензиностанции в страната, откакто неотдавна откри нов обект край Казанлък. В проектите на компанията са да усили броя им до 100 както посредством закупуване на съществуващи обекти, по този начин и посредством строителство на нови. За задачата се търсят положителни местоположения - най-вече по автомагистралите и в огромните градове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР