Компанията ISGB, която развива проекта за интерконектора между България и

...
Компанията ISGB, която развива проекта за интерконектора между България и
Коментари Харесай

Какво е свършено до момента по интерконектора България - Гърция?

Компанията ISGB, която развива плана за интерконектора сред България и Гърция, ще пусне няколко публични поръчки във връзка със строителните действия до края на годината.

Оттам направиха резюме на свършеното през първата половина на 2017 година:

- Пазарен тест - извършеният през 2016 година пазарен тест завърши сполучливо с подписването на предварителни съглашения за запазване на потенциал с търговците, подали обвързващи предложения. Пет компании изявиха интерес за част от потенциала на IGB, като четири от тях са напълно нови за българския пазар. На 10 март 2017 година подписаните съглашения за авансово запазване на потенциал бяха предоставени на регулаторните органи и на двете страни - Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) (България) и Регулаторния орган за енергетика (РАЕ) (Гърция).

- Процедура по освобождение от контролиран достъп по смисъла на член 36. т.6 от Газова Директива 2009/73/ЕК - на база извършения пазарен тест и подписаните предварителни съглашения през юни 2017 година, плановата компания показа на регулаторните органи на България и Гърция анекс към заявката за освобождение. Регулаторите би трябвало да вземат решение по процедурата за освобождение от разпоредбите за контролирано присъединяване на трети страни до края на октомври 2017 година, а дефинитивно мнение от Европейския съюз се чака до януари 2018 година, след което ще могат да бъдат подписани споразуменията за превозване на газ с търговците, резервирали потенциал в газопровода.

- Проектът IGB е евентуален бенефициент на Европейските структурни и капиталови фондове (ЕСИФ) за България и Гърция. За тази цел през юни 2017 година българското Министерство на енергетиката даде подробна аргументация за определянето на плана IGB като позволен за финансиране по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “, като предложи и систематизиране на средства за двата плана – IGB и IBS (Междусистемна газова връзка Сърбия-България). Необходимостта от финансов запас е обоснована в разбора на разноските и изгодите, направен в сходство с напътствията на Европейската комисия и показан на съответните ръководещи органи. В резултат ICGB чака решение за изменение на Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ и включване на IGB като бенефициент.

- Реализацията на плана за междусистемна газова връзка Гърция–България е обезпечена с държавна гаранция на стойност 110 милиона евро, планувана в Закона за държавния бюджет, което дава опция за преференциални условия при евентуално финансиране посредством заем. Към момента ICGB e в развой на договаряния с интернационалните финансови институции за установяване на изискванията, само че окончателната рамка ще бъде заложена от решението на Европейски структурни и инвестиционни фондове.

- Вещни права – процесът по основаване на вещни права за почти 3800 парцела за построяването на газопровода и софтуерните площадки е финализиран, както и процедурата по отчуждаване на 23 парцела, за които не е реализирана доброволна договорка със притежателите. От месец юли тази година дължимите компенсации са налични за притежателите посредством особено основана банкова сметка. Всички притежатели, наранени от процедурата по отчуждаване, са известени по надлежния ред посредством медиите и от август 2017 година могат да получат своите компенсации от регионалните управи. Учредените сервитути са регистрирани в службите по вписвания към Агенцията по вписванията по местоположение на парцелите, в 7 от общо 9 наранени общини. За останалите две общини – Хасково и Кърджали, вписването на сервитутни права тече сега.

- Разрешителни процедури- заявката за приемане на позволение за градеж на българска територия е импортирано в Министерство на районното развиване на 01.09.2017 година Очаква се разрешението за градеж да бъде издадено през първата половина на месец септември 2017 година и в следствие оповестено в Държавен вестник, с което се регистрира доста достижение на плановата компания и съблюдаване на периодите за приемане на разрешителни по Пътната карта на плана.

- Възлагане на публичните поръчки - компанията ICGB е избрана като Възложител според българския Закон за публичните поръчки. Компанията е в развой на подготовка на съответните процедури за възлагане на главните поръчки, нужни за пускане на строителните действия – избор на инженер-консултант, социална поръчка за доставка на тръби, социална поръчка за възлагане на работно планиране, доставка и строителство (ИДС); социална поръчка за осъществяване на археологическо изследване за трасето на газопровода, както и възлагане на строителен контрол. През юли 2017 година Съветът на шефовете на ICGB АД утвърди обновен график за възлагането на горепосочените действия, който планува множеството публични поръчки да бъдат оповестени до края на годината. Всички процедури ще бъдат оповестени в сходство с настоящите разпореждания на Закона за публичните поръчки и ще са налични за всички заинтригувани страни.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР