Компанията е произвела по-малко панелни, но повече тръбни радиатори ©

...
Компанията е произвела по-малко панелни, но повече тръбни радиатори ©
Коментари Харесай

Продажбите на "Корадо" намаляват през първото тримесечие

Компанията е произвела по-малко панелни, само че повече тръбни радиатори

© Капитал Производителят на стоманени радиатори " Корадо България " понижава продажбите си през първото тримесечие на годината. Макар че заводът в Стражица лимитира и разноските си, облагата също спада, въпреки и по-малко. Това демонстрира докладът на сдружението, което е част от чешката група Korado.

Обеми

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък За първите три месеца компанията е произвела близо 16 хиляди броя по-малко панелни радиатори, в сравнение с за същия интервал на предходната година. Нараснал е обаче размерът на тръбните отоплителни тела, които бяха пуснати в произвеждане преди три години.

Продажбите спадат с сходен ритъм, като общото количество доближава малко над 116 хиляди броя, в това число панелни радиатори, лири за баня и дизайнерски отоплителни тела (виж графиката). Основната част от продукцията се изнася в Европейския съюз, като най-големи пазари са Чехия, Румъния, Унгария и Франция. Там обаче продажбите са намалели с 15% за първото тримесечие. Значително нарастване (над четири пъти) има в износа за трети страни (Украйна), само че при относително ниска изходна база. Една от задачите, които сдружението си слага за тази година, е възобновяване на съветския пазар. Българският пазар има най-малък дял (1.3%) към края на март. При тръбните радиатори като цяло се следи растеж на доставките, като те към този момент образуват близо 22% от общите продажби.

Резултати

По-малките размери се отразяват и на финансовите резултати на " Корадо ", като чистите доходи от продажби се намаляват с 9% (виж таблицата). Компанията съумява да редуцира и разноските си с близо 1 млн. лева, с помощта на което спадът на облагата е по-слаб (5%).

За 2018 година сдружението регистрира 10% растеж на облагата, която доближи 5.3 млн. лева " Корадо " е една от първите компании, които взеха решение да разпределят дивиденти два пъти годишно, откакто законови промени направиха това допустимо. Така за първото шестмесечие на предходната година акционерите получиха по 0.10 лева на акция от облагата. На плануваното за 15 май общо заседание се чака да бъде гласуван дял от 0.19 лева на акция и за второто полугодие.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР