Компанията Данон Русия, която е най-големият производител на млечни продукти

...
Компанията Данон Русия, която е най-големият производител на млечни продукти
Коментари Харесай

Племенникът на Рамзан Кадиров оглави национализирания Danone в Русия

Компанията " Данон Русия ", която е най-големият производител на млечни артикули в страната и беше отнета от френския ѝ притежател с декрет на Владимир Путин, към този момент има нов шеф.

Това е Якуб Закриев - 32-годишният племенник на чеченския водач Рамзан Кадиров.

Закриев заедма и поста на зам.-министър ръководител на Чечня и министър на земеделието. Между 2018-2020 година е бил кмет на столицата Грозни. Член е и на районния политически съвет на " Единна Русия " в Чечня.

Смяната на ръководството в съветското поделение на Danone се случва на втория ден след разпореждането на Путин, с което активите на компанията минаха под държавен надзор.

Заедно с това бяха " краткотрайно " национализирани и фабриките за произвеждане на бира " Балтика ", които са благосъстоятелност на датската компания Carlsberg. За техен шеф е определен Таймураз Боллоев, който е управлявал " Балтика " сред 1991 и 2004 година, а на два следващи избора през 2000 и 2004 година e член на инициативния комитет, издигнал Владимир Путин за президент на Русия.

Според The Bell, изборът на Закриев за началник на " Данон Русия " не е инцидентно, защото в Чечня е имало " заинтригувани лица " от възможното заграбване на този бизнес. А това значи, че в края на веригата стои Рамзан Кадиров.
" Агентство " припомня, че 30% от 158 административните ръководители в Чечня към 2018 година са били родственици на Кадиров, а още към 35% са негови персонални другари, съселяни от родното му място или членове на техните фамилии. " Данон " не е първата западна компания, която се оказва под надзор на чеченски жители. През февруари предприемачът Валид Корчагин, който също се свързва с доближен до Кадиров сенатор, става съсобственик на съветските подразделения на строителните хипермаркети OBI. Той купува и компанията " ММК Илич ", която може да се заеме с възобновяване на опустошения металургичен комбинат в Мариупол.
Френският производител на млечни артикули Danone опитваше да продаде съветския си бизнес през октомври 2022 година, откакто в началото изключваше овакантяване на локалния пазар без значение от всеобщото евакуиране на западни компании поради военната инвазия в Украйна.

" Данон Русия " е един от огромните работодатели в страната и е продължавала да прави облага през 2022 година (5,5 милиарда рубли след данъци) без значение от икономическата рецесия, в която изпадна Москва поради глобите.

Путин обаче третира бизнеса им като част от " неприятелските страни " - т.е. страните от Европейски Съюз, които се опълчват на войната в Украйна - и подписа декрет за предаване на дяловете под контрола на държавната " Росимущество ".

Мотивът на Кремъл за практическата национализация е, че това е " огледално отражение на отношението на западните страни към външните активи на съветски компании ".

Според Reuters, от Danone обмислят дали да не заведат дело против Русия поради конфискуването на собствеността им. От компанията са по отношение на френското държавно управление, в това число с президента Еманюел Макрон.
·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР