Компаниите по хранителната верига се задължават рапортуват всяка своя сделка

...
Компаниите по хранителната верига се задължават рапортуват всяка своя сделка
Коментари Харесай

Държавното следене на храните и цените им ще е скъпо, опасно и безсмислено задължение

Компаниите по хранителната верига се задължават рапортуват всяка своя договорка пред безграничен кръг от хора от девет държавни ведомства В оценката не се регистрира, че ще трябват хиляди нови чиновници, а информацията е комерсиална загадка В Европейски Съюз, и надлежно в България, си има въведена система за надзор над храните от едноименни агенции
Едното от оръжията, с които служебният кабинет желае да се бори против повдигането на цените на храните, е създадено. Земеделското министерство сподели.
Компаниите по хранителната верига се задължават рапортуват всяка своя договорка пред безграничен кръг от хора от девет държавни ведомства В оценката не се регистрира, че ще трябват хиляди нови чиновници, а информацията е комерсиална загадка В Европейски Съюз, и надлежно в България, си има въведена система за надзор над храните от едноименни организации
Едното от оръжията, с които служебният кабинет желае да се бори против повдигането на цените на храните, е създадено. Земеделското министерство сподели.

Тя най-грубо планува всеки производител, вносител или търговец на храни и питиета да рапортува всяка своя договорка пред безграничен кръг от хора от девет държавни ведомства. Този невъобразим по света Big Brother няма ясна цел. Но ще натовари всяка компания с този профил с непотребна гигантска администрация по отчитането, т.е. нови разноски, и ще направи бизнесът й наличен за безпределно доста очи.

Очаквано планът към този момент провокира мощно неодобрение измежду 14 браншови организации, представителни за цялата хранителна промишленост. Проектът на земеделското министерство сега е в стадий на публично разискване.
Реклама Какво се планува
Проектонаредбата задължава всички, които създават, преработват, правят дистрибуция на едро, внасят и изнасят храни, да дават информация при първото им стартиране в стокооборот. Бизнес операторите би трябвало да дават информация за типа на храната, комерсиална марка, физично положение (прясно, охладено, замразено), страна на генезис, партиден номер, период на валидност, количество, адресат, местоположение на обекта, както и документи, съпътстващи храната.

Аналогична информация се изисква и при следваща дистрибуция на хранителни артикули - дата на приемане в обекта за търговия на едро, адрес на обекта, количество, адресат на храната, съпътстващи документи и други Ще е нужна информация и за количеството бракувани храни, софтуерни и загуби от различен темперамент.

Данните ще се подават електронно. Достъп до информацията в регистъра ще имат девет ведомства: министерствата на стопанската система и индустрията; на здравеопазването; на финансите; Държавната комисия за стоковите тържища и тържищата; Агенция " Митници " ; НАП; Комисията за отбрана на конкуренцията; Комисията за отбрана на потребителите; Изпълнителната организация по лозята и виното.

Според агроминистерството задачата е регистърът да обезпечи " централизиране, прилагане и обобщаване на събраната информацията за храните и зърното, включително пресните плодове и зеленчуци, виното, спиртните питиета ", с цел да се наблюдава произходът и качеството на продуктите и " да се предотвратят измами и неточни търговски практики ".
Реклама

Тежест или да
Според плана всяка партида с храни, излизаща от фабрика или индустриален завод, както и влизаща в страната, ще предстои на предлагания административен регистрационен режим. В същото време в частичната оценка на въздействието се твърди, че наредбата няма значителен стопански резултат и не се отразява на дребни и междинни предприятия, разясняват представители на бизнеса.

Наредбата няма ясно написана цел, друга от това да се събере информацията, което не следва да е самоцел за една политика. Няма изясненост защо съответно ще се употребява този голям размер сензитивна информация. Подобен указател не е очакван нито в Закона за храните, нито в Закона за агро-хранителната верига, които са главните нормативни актове, регламентиращи хранително-вкусовата индустрия, показват в публично мнение 14-те браншови организации в бранша.

" Изненадани сме, че държавното управление желае да понижи цените, а в това време предлага разпоредба, която постанова забележителна административна тежест, в това число и на най-малките предприятия и индустриални цехчета. Не е правилно, че наредбата няма да окаже въздействие на дребните и междинните компании. В действителността използването й ще изисква всяко дружество, без значение от размера, всеки производител, продаващ на магазин, всеки вносител и търговец да подава тази информация. Което значи спомагателна административна тежест, спомагателни разноски, свързани с назначение на нови хора и механически запас. Това несъмнено ще се отрази на крайната цена на продуктите и ще ги оскъпи. По същата причина ще е нужно назначение на нови хора и в държавната администрация, които да обработват и съхраняват информацията, и надлежно ще съставлява спомагателен разход на бюджета в интервал на рецесия. Мерките за понижаване на цените би трябвало да се свързани не с увеличение на административните условия към компаниите, а със стимулиране на производството и облекчение на бизнеса ", разяснява за " Капитал " Яна Иванова - изпълнителен шеф на съдружие " Храни и питиета България ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР