Комитетът за предотвратяване на изтезанията (КПИ) към Съвета на Европа

...
Комитетът за предотвратяване на изтезанията (КПИ) към Съвета на Европа
Коментари Харесай

Съветът на Европа се отчая от България заради психиатриите и социалните домове |

Комитетът за попречване на изтезанията (КПИ) към Съвета на Европа стартира да губи самообладание към България поради отхвърли й да реши казуса с държавните психиатрични лечебни заведения и обществените домове за хора с психологични разстройства.

В остро писмо от през днешния ден КПИ припомня, че от 1995 година е направил 14 визити у нас. В рамките на тези визити делегации на комитета са посетили 10 от общо 12 държавни психиатрични лечебни заведения (някои повече от веднъж) и 16 обществени институции за лица с психологични разстройства и умствена назадничавост.

Повече от 25 година е предупреждавал страната ни за проблемите, свързани с третирането, изискванията и правните гаранции, предлагани на пациентите с психологични разстройства и на настанените в обществени институции лица.

В отчетите си КПИ неведнъж е привличал вниманието на българските власти към обстоятелството, че правилото на съдействие сред страните — страни по Конвенцията и КПИ, изисква предприемането на решителни дейности за възстановяване на обстановката, но при последните визити на комитета в България през 2017, 2020 и 2021 година са регистрирани липса на реакция, а огромна част от направените рекомендации са останали глас в пустиня.

Установени са били случаи, в които личният състав малтретира психологично заболели - нанасяни са удари даже с сопа, а страната ни се е оправдала с неналичието на средства за възстановяване на средата в лечебните заведения и обществените домове. Постоянно е обещавала да закрие някои обществени институции и да усъвършенства услугите в тях, само че на процедура нищо не е свършено с оправданието, че липсват експерти и пари. 

" Подобни констатации наподобява отразяват по-масова и устойчиво установена традиция в българските обществени институции, при която се следят опити за поддържане на дисциплинираност и послушание измежду домуващите посредством честото потребление на строги режими и насилствени ограничения и многократното увещание за вероятни санкции... На комитета се постанова да заключи, че българските управляващи не са подхванали нужните ограничения за премахването на тази напълно неприемлива процедура макар няколкократните подробни рекомендации по този въпрос ", декларират от КПИ.

Комитетът обръща внимание и на неприятните хигиенични условия на тези домове. И дава образец с Дома за обществени грижи за хора с умствена назадничавост в град Баня, където хората са принудени да лежат на ръждясали кревати, някои и без чаршафи и възглавници.

В психиатриите не се отказвали от практиката за слагане на 4 или 5-точков колан за фиксиране към легла в стаи за уединение в продължение на дни. Пациентки се оплаквали, че ръцете им били връзвани над главата и това им причинявало болежка и отичане на крайниците.

КПИ установи, че на пациентите с психологични разстройства в България не се обезпечава модерно лекуване, което е нездравословно за тяхното състояние.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР