Комитетът за парична политика на Турската централна банка ще обяви

...
Комитетът за парична политика на Турската централна банка ще обяви
Коментари Харесай

Турската централна банка ще обяви днес решението си за нивото на годишния лихвен процент

Комитетът за парична политика на Турската централна банка ще разгласи през днешния ден решението си за равнището на годишния лихвен %, оповестиха турските медии. Това ще е последното съвещание на Комитета за актуалната година, съобщи Българска телеграфна агенция.

На предходното си съвещание турската централна банка увеличи главната си рента за шести следващ месец до 40 на 100 - най-високото равнище, откогато турският президент Реджеп Тайип Ердоган е на власт.

Проучване, осъществено измежду 14 икономисти преди днешното съвещание на Комитета, планува нарастване на главния лихвен % с 250 до 500 базисни точки, а стойностите на упования размер на главната рента са сред 42,50 % и 45,00 %, показва турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

През юни Централната банка на Република Турция (ЦБРТ) за първи път от 2021 година усили главния лихвен % от 8,5 % на 15 % и даде обещание по-строга парична политика и надзор на инфлацията. Това бе първото повдигане на лихвата, осъществено от новия началник на централната банка Хафизе Гайе Еркан. 

Банката стартира да понижава лихвата в края на 2021 година в сходство със схващането на Ердоган, че понижаването на лихвения % се бори с инфлацията, което опонира на обичайна икономическа доктрина. 

Инфлацията в Турция доближи 24-годишен връх от 85 % предходната година.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР