Комисията за защита на конкуренцията обяви, че групата Лукойл извършва

...
Комисията за защита на конкуренцията обяви, че групата Лукойл извършва
Коментари Харесай

Според антимонополната комисия "Лукойл" злоупотребява с господстващо положение

Комисията за защита на конкуренцията разгласи, че групата " Лукойл " прави корист с господстващо състояние. Това е посочила инспекция на комисията на проблеми, свързани с достъпа до данъчни хранилища, се споделя в известие на институцията.

Във връзка със свое произвеждане, Комисия за защита на конкуренцията е проучила държанието на " Лукойл Нефтохим Бургас " АД и " Лукойл България " ЕООД по отношение на ограничение на достъпа до данъчни хранилища и транспортна инфраструктура. Комисията е открила, че група Лукойл има най-голямата складова и обвързвана с нея транспортна инфраструктура, която я прави господстващо дружество на пазара на предпазване на автомобилни горива.

Заключението е, че сдруженията от групата са направили корист с господстващо състояние посредством цялост от дейности, изразяващи се в непредоставяне на услуги по банкет и предпазване на горива в лични данъчни хранилища, ограничение на достъпа до данъчните хранилища, свързани с най-големите морски петролни терминали в страната и непредоставяне на достъп до нефтопродуктопроводите на групата за превозване на импортирани горива.

От Комисия за защита на конкуренцията считат, че обсъжданите практики основават спънки пред вноса на горива в страната и следва да се квалифицират като едно нарушаване, защото са ориентирани към еднакъв антиконкурентен резултат. Посочва се, че дейностите лимитират конкуренцията още на първото равнище по веригата на реализация на нефтопродуктите - при производството и вноса, което разрешава поддържането на лидерската позиция на група Лукойл и на идващите равнища - търговията на едро и дребно.

" Създаването на бариери пред вноса на горива в страната е от естество да докара до пренасочване на търсенето към горива с локален генезис, т.е. тези на " Лукойл Нефтохим Бургас " АД. Това понижава избора на търговците на едро и надлежно се трансферира надолу по веригата на реализация на автомобилните горива и в последна сметка върху потребителите ", е заключението на комисията.

" Поведението съставлява корист с владичество, както по националното право, по този начин и според правото на Европейския съюз, защото ограничавайки вноса на територия на страната, може доста да повлияе върху модела на търговия сред страните членки ", е заключението на Комисия за защита на конкуренцията. В известието от комисията се прецизира, че групата Лукойл има 60 показа писмени възражения по предявените изказвания.

Комисия за защита на конкуренцията намира, че са нарушени член 21 от Закона за защита на конкуренцията и член 102 от Договора за действието на Европейския съюз. В пълномощията на комисията е да наложи имуществена глоба в размер до 10 на 100 от общия оборот за миналата финансова година на дружество или сдружението на предприятия.

По-рано през седмицата се разбра, че KЗК e oбpaзyвaлa пpoизвoдcтвo cpeщy пeтpoлнaтa ĸoмпaния " Лyĸoйл Бългapия " зa злoyпoтpeбa c мoнoпoлнo или гocпoдcтвaщo пoлoжeниe. пo cигнaл oт " ОМV Бългapия ". Не е ясно дали нарушаванията са открити в границите на работата по тази тъжба.

До момента Комисия за защита на конкуренцията ревизира на няколко пъти " Лукойл " по същите текстове, като всекидневно изводът е, че групата има монополно състояние, само че не злоупотребява с него. Последните две такива избрания на комисията са от 2017 и 2019 година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР