Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкция на Лукойл-България

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкция на Лукойл-България
Коментари Харесай

Ценова преса. Комисията за защита на конкуренцията санкционира Лукойл-България с 67 млн. лева

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоба на " Лукойл-България " в размер от над 67 млн. лв. поради корист с господстващо състояние посредством използване на ценова преса. Това излиза наяве от на уеб страницата на Комисия за защита на конкуренцията, оповестено в петък.

В него се споделя, че " Лукойл-България " е оказвало ценовата преса по отношение на съперниците си при търговията на едро с моторни горива. По този метод сдружението е можело да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазарите на горива и да засегне ползите на потребителите.

" Лукойл-България " е компанията, която се занимава с търговията и дистрибуцията на горивата, създадени от рафинерията " Лукойл Нефтохим Бургас " под шапката на съветското сдружение " Лукойл ". През последните години Комисия за защита на конкуренцията неведнъж в свои отчети е казвала, че активността на " Лукойл " в България е толкоз огромна, че компанията може да пречи на бизнеса на съперниците си.

В известието си от петък комисията показва, че все още " Лукойл-България " има повече от половината от пазара на едро на горива, само че е целяло последователно да завземе целия.

" На процедура единственият интерес на господстващото дружество, каквото без подозрение се явява " Лукойл-България " ЕООД, е да отстрани съперниците си и в дълготраен проект да постанова едностранно по-високи цени на потребителите ", показват от Комисия за защита на конкуренцията.

Комисията разказва и тактиката на компанията, посредством която тя е желала да реализира това. Според Комисия за защита на конкуренцията през 2021 година " Лукойл-България " е трансформирало ценовата си политика, като напълно е отменило предоставяните от него количествени отстъпки при търговия на едро с моторни горива под режим отсрочено заплащане на данък. В същото време търговци, закупуващи горива с заплатен данък от бази на " Лукойл-България ", са получавали спомагателна отстъпка.

Това съгласно Комисия за защита на конкуренцията съставлява " ценова преса ", защото съперниците на " Лукойл-България " няма по какъв начин да се опълчват дейно на сдружението в ценово отношение, а това за тях води до отлив на клиенти, финансови загуби и овакантяване на пазара. Освен до премахване на конкуренцията, такова държание в същото време води и до понижаване на тласъците за нахлуване и разгръщане на евентуални нови търговци и вложители на пазарите на горива, вследствие на което в последна сметка са повредени крайните консуматори.

Затова и Комисия за защита на конкуренцията е взела решение да наложи на сдружението глоба в размер от 67 771 454 лв.. Решението на Комисията не е дефинитивно и може да бъде обжалвано.

От Комисия за защита на конкуренцията прецизират, че изследването им е почнало по искане на " ОМВ България " ООД във връзка със съществени опасения за нарушаване на конкуренцията на пазарите на горива в страната от " Лукойл България ". Впоследствие към него са присъединени и искане на " Инса ойл " ЕООД и сигнали от други участници на пазара.

През септември предходната година Комисия за защита на конкуренцията , свързани с ценовата политика на съветската " Лукойл " при търговията на едро с горива и моторни масла в България. Още тогава регулаторът заяви, че държанието на компанията е било за да ускори господстващото си състояние и съставлява корист с владичество съгласно българското и правото на Европейския съюз.

" за това, че компанията е употребява господстващото си състояние на пазара на горива в България, с цел да пречи на други компании да внасят и продават.
 Защо най-голямата рафинерия в България е на загуба  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР