Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби българската фирма Оми-2004“

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби българската фирма Оми-2004“
Коментари Харесай

КЗК глоби още една българска фирма за имитация на LEGO

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкции българската компания „ Оми-2004 “ ЕООД за продажба на конструктори, имитиращи известните блокчета LEGO. Регулаторът е наложил имуществена глоба в размер на 2 940 лева, което се равнява на 3% от оборота на компанията за 2022 година

В рамките на тази година това е втората санкция, която антимонополната комисия постанова на българска компания за продажба на артикули, които имитират LEGO.
Комисия за защита на конкуренцията санкции българска компания за продажба на реплика на LEGO
Сегашната преписката е формирана по отношение на влезнало в действие решение на Върховен административен съд, с което съдът открива осъществено нарушаване по член 35, алинея 1 от Закона за защита на конкуренцията от страна на „ Оми – 2004 “.

Искането за разглеждане на случая е предявено от датската компания производител на блокчетата Lego System A/S, която твърди, че са осъществени нарушавания на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) от страна на „ Оми-2004 “ ЕООД. Става въпрос за продажбата на конструктори с марката LEPIN, BELA, TENMA и LY, които българската компания внася и ги продава по какъв начин то на „ Илиянци “, по този начин и онлайн.

Установено е, че българската компания е внасяла и предложила за продажба детски конструктори, чиито опаковки съставляват типичен образец на съзнателно търсена реплика на цялостния външен тип на опаковки на наложени артикули на съперник. Също по този начин според решението на Върховен административен съд имитацията на продукта е основна до степен да вкара в подвеждане потребителите, както и да въздейства на свободния пазар на предлагания артикул.

Освен това Lego System написа, че българската компания не се е съобразила с формирана кореспонденция от страна на Комисия за защита на конкуренцията през 2019 година за реплика и импорт на 540 броя играчки, а в противен случай, вносът е траял. И през 2022 година е открито още веднъж съществуването на играчки на пазара, които имитират истинските Lego конструктори, само че импортирани през други компании, зад които в последна сметка седи „ Оми – 2004 “.

Фактът, че близо 4 години след датата на процесния импорт, конструктори LEPIN с посочен върху тях вносител „ ОМИ 2004 “ ЕООД се популяризират в комерсиалната мрежа в България от разнообразни търговци на 8 дребно, неизбежно води до извода, че ответното сдружение продължава да внася имитиращи артикули ”, пишат от Lego System в своя иск.
Каква е позицията на българска компания?
В мнението си „ ОМИ-2004 ” ЕООД сочи, че предмета на производството е явен и не предстои на разискване, с изключение на въпросът за размера на възможната глоба, която следва да понесе сдружението и в която връзка ще взема отношение. Освен това компания споделя, че  последващ импорт на същите или сходни на тези играчки не е осъществен, а след приемане на настояването на Lego System A/S, остатъчните количества са били изтеглени от пазара, а фотосите на уеб страницата на сдружението свалени от предложение. Разпространението на всички артикули включително и посочените конструктори става на място – на " Илиянци " на дребно, а от време на време и на едро, както и през интернет уеб страницата на компанията.

От компанията пишат още, че става въпрос за дребен брой сходни играчки, предлагани за относително къс интервал от време на ниски цени, при което неподходящите правни последствия не са довели до отрицателен резултат върху LEGO. Посочва, че на никое място в настояването няма подадена информация за нанесени вреди, което дефинира нарушаването като леко.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР