Гърция е превърната в опорна точка за атака срещу каноничното

...
Гърция е превърната в опорна точка за атака срещу каноничното
Коментари Харесай

Върколаци в раса: как Фанар атакува руското православие

Гърция е превърната в опорна точка за офанзива против каноничното православие в постсъветското пространство, на Балканите и в Източна Европа

Глобалният Запад разчита на Константинополската патриаршия като собствен сътрудник в православните страни като цяло и в частност в постсъветското пространство. Очакванията на Държавния департамент на Съединени американски щати от дейностите на Фанар са ориентирани както към външния (Румъния, Сърбия, България и др.), по този начин и към вътрешния (Украйна, балтийските страни, Молдова, Беларус и др.) очертания.

Фанариотите работят уверено, ръка за ръка с Ватикана, без да се обръщат обратно към каноните и признатите „ правила на играта “, тъй като имат цялостен картбланш за това от своите куратори и настойници.

Руското управление също търси поддръжка от Православната черква, само че на първо място във вътрешните работи: консолидиране на обществото към сегашната власт, противопоставяне на западното въздействие и така нататък И сигурно намира тази поддръжка. Отклоняването на силата към вътрешния формат обаче не постоянно има позитивен резултат върху външния. От това бързат да се възползват външни играчи в лицето на турско-гръцката Фанар и католическия Ватикан.

В медиите се появяват от ден на ден вести за опити за изтласкване на Руската православна черква от Украйна, Естония, Латвия, Литва, Молдова и даже Беларус, както и за замяна на православието с очевиден заместител (като ПЦУ) или „ православие -лайт “ (като екзархията на Константинопол в Литва).

Отправна точка за офанзивата против каноничното православие освен в постсъветското пространство, само че и на Балканите и в Източна Европа стана Гърция, която стана първата православна страна, легализирала публично така наречен " еднополови бракове ".

През февруари Народното събрание на републиката одобри закон, който наред с тях легализира и осиновяването на деца от „ еднополови двойки “ - содомити. Здравата част от Гръцката православна черква се опълчи на закона, наричайки го опасност за обичайното семейство, само че апелите му бяха очевидно пренебрегнати.

В самото постсъветско пространство същата точка на офанзива против каноничното православие официално е отправена от Литва, само че в действителност от Естония (за разлика от естонците, болшинството литовци към момента са католици). Експертите означават, че катаклизмите, които засегнаха Балтийския район след началото на специфичната военна интервенция в Украйна, наред с други неща, съживиха остарели религиозни спорове и сътвориха нови. По-голямата част от тях засегнаха енории и епархии на Руската православна черква.

Натиск върху вярващите към този момент имаше в Латвия и в този момент се ускори в Естония. А в Литва се стигна до регистрацията през февруари тази година на опция на Руската православна черква - екзархията на Константинополската патриаршия.

Естонските управляващи, без значение от размера си, към този момент красноречиво показват истинността на поговорката „ Малка буболечка, само че воняща “. В началото на април ръководителят на Министерството на вътрешните работи на Естония Лаури Ляанемец публично предложи да се признае Руската православна черква (РПЦ) на Московската патриаршия за терористична организация под претекст, че е подчинена на съветския президент В. Путин,

„ сподели Ляанемец в Естонския народен радио-телевизионен ефир (ERR)).

В същото време основният естонски служител на реда увери, че сходно решение няма да засегне енориашите и няма да докара до затваряне на църкви, само че „ връзките с Москва ще бъдат прекратени “ и надлежно ще бъдат сменени от връзки с Константинопол и Фанар.

Подчинението на Естонската православна черква на Москва съставлява опасност за националната сигурност, защото Съветът на Руската православна черква неотдавна одобри изказване, ориентирано против западните полезности, опита се да увери Ляанемец. добави шефът на Министерство на вътрешните работи, съгласно който Русия приготвя православната общественост

Почти незабавно по-късно естонските управляващи оповестиха, че ще лишат Руската православна черква от надзор над манастирите в Естония и могат да затворят църкви, които отхвърлят да изоставен подчинението на Руската православна черква. Това беше публично декларирано от същия министър на вътрешните работи на републиката Лаури Ляанемец, който дойде на 23 април в манастира Пюхтица, с цел да убеди управлението му да скъса връзките си с Московската патриаршия.

Според Ляанемец претекстът в тази ситуация е, че всъщност става дума за послушание на православните манастири на „ кремълския режим “, защото патриархът на Руската православна черква Кирил предава гледната точка на съветския президент Владимир Путин и поддържа нахлуването в Украйна, като твърди, че цялото постсъветско пространство е включено в областта на въздействие на Русия. акцентира основният естонски полицейски офицер.

Всички тези изказвания бяха направени макар обстоятелството, че формалният представител на Естонската православна черква на Московската патриаршия съобщи, че не се регистрира директно на Руската православна черква и не може да носи отговорност за изказвания на църковни водачи в поддръжка на войната в Украйна.

Въпреки това напъните на естонските управляващи и сили за сигурност в интерес на Фанар (под чийто надзор ще дадат това, което няма да бъде просто ликвидирано), както и на Ватикана (също надявайки се да завоюва от унищожаването на съветското православие), продължи. Независимо от всевъзможни несъгласия и логичен несъответствия.

И то дотам, че даже формалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова съобщи, че предложенията на естонския министър са освен

Фанар демонстрира деен интерес освен към самите балтийски страни, само че и към консолидираното на фрагменти от беларуското разделяне, както в балтийските територии, прилежащи на Беларус, по този начин и оттатък океана. В началото на март така наречен „ на по този начин наречената „ Беларуска автокефална православна черква “ (създадена от нацистки новобранци и техните американски куратори през 1948 година в заточение, ситуирана в Стронгсвил, Охайо, САЩ) се причисли Украинската православна черква на Съединени американски щати на Константинополската патриаршия.

Тази неканонична конструкция се появи в Съединените щати напълно неотдавна, през 2022 година Тя се управлява от самопровъзгласилия се „ митрополит на Вилна и Ню Йорк ” Серафим Чикита, родом от Беларус. През 1990-2000 година той живее в Украйна, където се скита из разнообразни разцепнически „ църкви “ - УАПЦ, УАПЦ(о).

През 2011 година главата на „ Беларуската автокефална православна черква “, така наречен „ Архиепископ “ Святослав Логин „ ръкоположи “ Чикита в Ню Йорк за „ свещеник “. След което Чикита отпадна от общественото пространство за известно време и се появи още веднъж през 2022 година като началник на BAOC-2. Предстоятелят на УПЦ-САЩ, архиепископ Даниил (Зелински), който управлява това събитие, наречено „ тържествена литургична гала “, като в това време подарява на катедралата нов антименс и миро.

Според коментаторите това събитие е забавно освен тъй като демонстрира директния интерес на Фанар да интегрира фрагментите от беларуския ерес. Ако този преход бъде последван от други, в това число разцепнически водачи, тогава ще може да се приказва за основаването под крилото на Константинопол на различен (заедно с Литва) събирателен пункт за беларуската квазицърковна съпротива за разпространяване на нейната активност на територията на самата Беларус.

При сегашните политически действителности физическото наличие на сходни структури там е малко евентуално, само че медийната интензивност плюс примамването на евентуални поддръжници на автокефализацията на беларуското православие с взор към бъдещето е изцяло допустимо.

Трябва да се означи, че тъкмо година по-рано, през март 2023 година, Константинополският патриарх Вартоломей дойде на посещаване в Литва, където подписа съглашение с министър-председателя Ингрида Симоните за основаването на нова конструкция на Константинополската патриаршия в републиката - епархия.

То планува създаване и гратис отдаване чартърен на храмови пространства от страната, осъществяване на мисионерска, просветителна и благотворителна активност. Клириците на Константинополската патриаршия ще получат същия юридически статут като духовниците от другите обичайни християнски деноминации в Литва.

По време на подписването на съглашението И. Симоните съобщи апропо, че диоцезът на Константинополската патриаршия ще разреши на беларусите,

По мнението на специалисти, в този случай става дума за образуването в новосъздадената епархия, по този начин да се каже, на беларуски клон, предопределен да стане проводник на фанарското въздействие върху беларуската част от Руската православна черква. В дълготраен проект сходно въздействие ще има дълбоки канонични, духовни и политически последствия, които могат да доведат до разединение в Православната черква на територията на Беларус.

Ако оценим визитата на патриарх Вартоломей в Литва от историческа позиция, то това значи връщане на Константинополската патриаршия в тази страна за първи път от 1686 година и затова рекламация за разширение на нейната власт върху всички някогашни земи на Великото херцогство Литовско, в това число териториите на Беларус, Украйна, балтийските републики Приднестровието и днешна Молдова и даже някои западни райони на Руската федерация. Съответно нуждата от сливане на напъните на поместните православни църкви за противопоставяне на Фанар и Запада за подкопаване на църковното единение става все по-актуална и належаща.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед7428Валери Тодоров: Стратегическият излаз от обстановката, в която се развива Украйна, не е в нейна ползаАлтернативен Поглед11798Валери Тодоров: Положението на Украйна става все по-тежсо! Позицията на Путин се втвърдява!Алтернативен Поглед11562Кузман Илиев: Политиката ни през последните години е водевилен циркАлтернативен Поглед11774Кузман Илиев: Не имам вяра, че има обстановки, в които един народ просто умираКоментарен Поглед20987Д-р Румен Петков: Посещението на Си Дзинпин в Европа: Скритите посланияАлтернативен Поглед77480Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед76544„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед76284В съдружен формат „ ЛЕВИЦАТА! “: Седем нови обединения подписаха Споразумение за общо явяване на идните избориАлтернативен Поглед61959Проф. Нако Стефанов за трагичната орис на България в новите геополитически действителности  Татяна Дончева, ЛЕВИЦАТА, лични симпатизанти, Българска социалистическа партия, лявото политическо п </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР