Комисията за контрол на службите в Народното събрание изслушва журналиста

...
Комисията за контрол на службите в Народното събрание изслушва журналиста
Коментари Харесай

Христо Грозев пред Комисията за службите: Не знам защо съм обявен за издирване

Комисията за надзор на службите в Народното събрание изслушва журналиста Христо Грозев, който бе разгласен за търсене от Руската федерация. Изслушването е по искане на " Демократична България ".

" От " Продължаваме Промяната " считаме, че би трябвало да се подхващат решителни ограничения. Призоваваме българското държавно управление да осъди остро тези дейности и да изиска от Руската федерация формалните аргументи за издирването. Управляващите и българските служби би трябвало да подсигуряват сигурността на Христо Грозев. От огромно значение е за националната ни сигурност какъв е напредъка на работят от страна на българската прокуратура. Така ще разберем обслужва ли българската прокуратура българския интерес? ", съобщи по време на чуването Петър Петров.

Даниел Митов от ГЕРБ- Съюз на демократичните сили съобщи: " Хубаво е да се мисли и да се призове държавното управление да предприеме механизъм за наказания против Руската федерация. България е една от дребното страни, които нямат подобен механизъм. Санкциите против Русия от България се ползват отчасти ".

Николай Дренчев от " Възраждане " попита по каква причина Христо Грозев е определян като проверяващ публицист. " Ние го свързваме със спекулативни ограничения, които се разминават с този храбър ореол. Ние би трябвало да предаваме такива хора на съветското правораздаване. Бих го нарекъл сътрудник за въздействие или медиен сътрудник ", съобщи депутатът.

" Аз също не знам за какво съм разгласен за търсене. Позовавам се единствено на " РИА " Новости ", че обвиняването е на основата на закона за подправените вести, за армията. Не мога да настоявам, че това е повода. Именно активността ми като публицист е станала поради за това обвиняване ", изясни самият Грозев, който взе участие в съвещанието онлайн.

" Въпросът за моята отбрана надминава персоналния ми интерес, защото става дума за жители на друга страна. Това е офанзива върху свободната публицистика отвън Русия. Това е опасност за всички публицисти по света. За мен няма подозрения, че активността ми като проверяващ публицист през последните 7 години е причина.

Аз получих черен щемпел за влизане в Русия през 2016 година За мен е идеологична и невъзможна тезата на Митрофанова е чисто обръщение към мен, че не съм добре пристигнал в Русия. България е длъжна да изисква пояснения и да се каже на Русия, че това е неприемлива процедура. Разследванията ми са за корист на властта в Русия, както в Русия, част от които с детайл на заплаха за живота, опити за убийства, опит за ликвидиране на български жител ", съобщи Грозев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР