Комисията за енергийно и водно регулиране съобщи, че започва работа

...
Комисията за енергийно и водно регулиране съобщи, че започва работа
Коментари Харесай

КЕВР започва работа по промени в нормативната уредба заради високите цени на тока

Комисията за енергийно и водно контролиране заяви, че стартира работа по промени в нормативната уредба поради високите цени на тока.

Предстои да бъдат разисквани вероятни промени в Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, в Правилата за търговия с електрическа сила и в Методиката за установяване на цената на електрическата сила за балансиране, се прецизира в текста.

От Комисията припомнят, че проведеният борсов пазар на електрическа енергия на едро е свободен пазар, където цените не подлежат на контролиране, а се образуват въз основа на търсенето и предлагането.

Във връзка с цените на борсовия пазар на електрическа енергия на 11 август т.г. КЕВР се самосезира и стартира авансово изследване по реда на Регламент REMIT и на Закона за енергетиката, обхващащо интервала 15 юли-15 август 2021 година, се показва в информацията.

" След изследването Комисията взе решение за формиране на произвеждане по реда на Глава 7а от Закона за енергетиката против пазарни участници. Към момента КЕВР събира информация и доказателства по отношение на подозрения, че ценовите нива на електроенергийната борса са вследствие на неразрешено пазарно държание ", декларират от регулатора.

За посочения интервал: 15 юли-15 август 2021 година, в Комисията са постъпили два сигнала за пазарни злоупотреби - един от група пазарни участници, и различен - посредством Агенцията за съдействие на европейските регулатори, която по силата на Регламент /ЕС/ 1227/2011 реализира мониторинг върху българския пазар на електрическа енергия.

Регулаторът е дал наличните документи на ДАНС и Министерство на вътрешните работи и оказва изцяло подпомагане посредством даване на експертиза.
Използвани са материали на БТА
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР