Комисията за енергийно и водно регулиране прие новите цени на

...
Комисията за енергийно и водно регулиране прие новите цени на
Коментари Харесай

Окончателно: Газът и водата поскъпват, вижте с колко

Комисията за енергийно и водно контролиране одобри новите цени на ВиК услугите за 2019 година С решението по-високите цени влизат в действие от 1 януари в общо 27 ВиК сдружения. Природният газ също нараства с 3,51%. По-рано през днешния ден към 20 души се пробваха да осуетят съвещанието на комисията като безрезултатно стачкуваха против покачването на цените и упорстваха членовете на КЕВР да дадат пояснение пред тях.
С бурни възгласи започва съвещанието на Комисията за енергийно и водно контролиране. Протестиращите упорстваха при тях да излезе ръководителят на КЕВР Иван Иванов, само че това не се случи. Демонстрантите се оказаха прекомерно малко, с цел да съумеят да блокират придвижването, каквито планове бяха изразили те по-рано в обществените мрежи. Въпреки студа градусът на недоволството остана висок:
„ В тази страна няма по какъв начин да се живее обикновено “, сподели един от протестиращите.
„ Протестирам против повдигането на цените на газта и водата, високи са. Несъразмерно с ситуацията на множеството българи. Аз бях втора група неработоспособен, в този момент съм трета със 176 лв. пенсия. Мъжът ми спи на студено в едната стая, аз съм в другата и напълно малко пущам парното. Мръзнем “, добави жена от митинга.
В последна сметка съвещанието на комисията завърши с решение за актуализиране на цените на ВиК и природния газ.
С 12 стотинки се покачва цената на водата във Варна от 2 лв. и 97 стотинки до 3 лв. и 9 стотинки. В Пловдив услугата нараства минимално със стотинка и половина на кубик. В столицата водата ще нарастне с 13 стотинки от 2 лв. и 35 стотинки на 2 лв. и 58 стотинки на кубик. В Кърджали само водата ще поевтинее.
В Монтана цената се повишава с 9 стотинки, в Шумен с 11 стотинки, във Враца с близо 14 стотинки на кубик, в Бургас от 2 лв. и 72 стотинки до 3 лв.. В Русе цената на водата се чака да стане 2 лв. и 94 стотинки за кубик. В Перник 2, 33 лв., а в Сливен 2 лв. и 62 стотинки. В Ямбол водата ще нарастне до 2 лв. и 91 стотинки, а в Добрич – до 3 лв. и 35 стотинки.
Във Враца цената доближава прага на обществената търпимост от 3,17 лева. А като безспорна стойност кубик вода е най-скъп в Шумен – близо 3,40 лева
По предписание съвещанието на комисията за дефинитивно решение е закрито, а протестиращите не съумяха да нахълтат в постройката.
Цените на водата могат да бъдат понижени, единствено в случай че енергийният регулатор откри, че ВиК сдружението не осъществя плануваните вложения.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР