Комисията за енергийно и водно регулиране няма да допусне увеличение

...
Комисията за енергийно и водно регулиране няма да допусне увеличение
Коментари Харесай

Енергийният регулатор няма да допусне повишаване на цената на топлинната енергия

Комисията за енергийно и водно контролиране няма да допусне нарастване на цената на топлинната сила, настояванията за това са неоснователни. Това стана ясно от думите на ръководителя на регулатора Иван Иванов по време на онлайн изказване.

Той уточни, че в края на март топлофикационните сдружения в страната са показали в КЕВР заявките си за цени през новия отоплителен сезон и са поискали доста нарастване на цената на парното отопление.

"По този мотив се обръщам към всички. Посрещнете умерено у дома най-светлия празник - Възкресение Христово. Не се тормозете. Искам изрично да заявя, че всевъзможни претенции за идно нарастване на цената на топлинната сила са напълно неоснователни. КЕВР ще поправя по обективен метод всички заявки за цени, като в профил непозволено поисканите разноски и няма да допусне нарастване на цената ", успокои Иванов.

По думите му, даже в противен случай – чака се намаляване на цените.

"След значителното понижение на цената на природния газ, което въздейства най-силно върху цената на топлинната сила, мога да заявя, че цената на парното отопление през новия отоплителен сезон ще бъде по-ниска от цената през миналия ", акцентира ръководителят на енергийния регулатор.

Той добави, че КЕВР ще регистрира понижението на цената на природния газ и в предходния интервал - от август 2019 до март 2020.

"На всички консуматори на топлинна сила и природен газ ще бъдат възобновени по обективен метод надвзетите суми поради безпричинно високата цена на газа през този интервал. Ще защитим интереса на потребителите ", даде обещание Иванов.

Както "Банкеръ " писа, доникъде на месец юли ще бъдат приспаднати от сметките на потребителите разликите от понижението в цената на природния газ. Това разгласи енергийният министър Теменужка Петкова. Клиентите, които се отопляват на газ и парно, ще получат съкращаване с първата допустима сметка, като от действителната сума ще се извади понижението. Ако разликата, която би трябвало да се възвърне е по-голяма от сметката, изплащането ще продължи и при идната сметка.

Първите приспадания може да стартират от средата на юли, когато би трябвало да са подготвени изравнителните сметки.

Във вторник Народното събрание реши, че „ Булгаргаз” ще би трябвало да върне надвзетите 45 млн. лв. на бизнеса, които той е платил на свободния пазар за природен газ.

"Целта на Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката беше по оптимално бърз и ефикасен метод този позитивен резултат от предоговарянето на цената на природния газ сред „ Булгаргаз “ и „ Газпром “ да доближи оптимално бързо до българските консуматори ", изясни Теменужка Петкова.

„ Газпром Експорт “ върна на „ Булгаргаз “ към 150 млн. лева поради контрактувана смяна във формулата за цените със задна дата от 5 август предходната година. Цената на съветския газ за България в новия контракт е близо 40% по-ниска. Парите, възобновени от съветската компания, са по сметките на "Булгаргаз ". Държавният оператор към този момент е внесъл в КЕВР предложение за промени на цените със задна дата от април предходната година до 31 март тази година.

Първоначално, бизнесът бе изключен от схемата за възобновяване на надплатеното. Четирите национално показани работодателски организации КРИБ, АИКБ, БТПП и БСК обаче желаеха отстраняването на енергийния министър.

С българския бизнес постоянно сме били в добър разговор, съобщи Петкова във връзка желаната й оставка от асоциацията на работодателите. Според нея българската промишленост ще получи оптимално бързо парите, които са й надвзети.

"До българската промишленост доближи информация, която не дава отговор на истината. Никога не е стоял въпроса дали би трябвало да се възстановят парите на българския бизнес ", означи още отрасловият министър.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР