Комисията за енергийно и водно регулиране не е открила нарушение

...
Комисията за енергийно и водно регулиране не е открила нарушение
Коментари Харесай

КЕВР не откри нарушение на „Булгаргаз“ при сделките на „Газов хъб Балкан“

Комисията за енергийно и водно контролиране не е разкрила нарушаване от страна на „ Булгаргаз “ при реализиране на покупко-продажбите на 4-и февруари тази година на „ Газов хъб Балкан “. Регулаторът установи, че „ Булгаргаз “ е работил на пазара в качеството си на търговец на едро и е спазил разпоредбите за продажбата на газ.

Проверката стартира поради съмнение, че „ Булгаргаз “ е продал 60 хиляди мегават часа природен газ с време сред предлагането и реализацията на договорката от по-малко от 3 секунди.

В позицията се споделя, че на 4 февруари Булгаргаз е продал общо 37 700 мегават маса, а не 60 хиляди, като тези количества не са продадени на един покупател.

На 7 февруари Комисията за енергийно и водно контролиране стартира инспекция на всички покупко-продажби на " Булгаргаз " на държавната газова борса през последната седмица. Регулаторът ревизира дали при продажбата на синьо гориво е била нарушена възбраната за потребление на вътрешна информация и дали е имало операции на пазара.

Енергийният регулатор заяви, че стартира инспекция на подписани покупко-продажби на „ Газов хъб Балкан “. Проверката обгръща покупко-продажбите сред 1 и 7 февруари.

След задълбочено изследване на всички изнесени обстоятелства и условия работната група следва да изготви отчет за резултатите от инспекцията, показва КЕВР. Едва тогава ще се взема решение и дали да се желае инспекция за нарушавания.

През уикенда някогашните леви министри Румен Овчаров Румен Петков оповестиха информация за продажбата на 60 хиляди мегаватчаса природен газ от „ Булгаргаз “ на избрани компании. А водачът на ГЕРБ Бойко Борисов упрекна държавното управление в корупционна скица.

След това енергийният министър Александър Николов отбрани дейностите на новото управление на Булгаргаз и сподели, че покупко-продажбите са подписани по законов ред. Той видя в обвиняванията към " Булгаргаз "  координирано говорене против енергийната политика на държавното управление, което, по думите му, граничи с война.

Тъй като освен политиците, само че и търговци на газ показаха, че част от покупко-продажбите, за които има подозрение, че са договаряни авансово, са ставали в границите на секунди, енергийният регулатор в този момент ще ревизира дали е изтекла вътрешна информация за подготвяните продажби на газовата борса и дали е манипулиран пазарът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР