Комисията Собственост и стопанство“ към местния парламент във Варна отложи

...
Комисията Собственост и стопанство“ към местния парламент във Варна отложи
Коментари Харесай

Скандал в стопанската комисия на Общинския съвет във Варна спря проект за ново акционерно дружество

Комисията „ Собственост и стопанство “ към локалния парламент във Варна отсрочи основаването на ново ЕАД напълно с общинско имущество, което ще носи името „ Индустриално-технологичен парк Варна “. Причината беше, че представителите на всички политически обединения без ГЕРБ се опълчиха на неочакваното предложение от кмета Иван Портних, импортирано в съвета безусловно преди два дни.

Основа за основаването на сдружението е тристранен меморандум сред общината, „ Национална компания индустриални зони “ ЕАД и „ Транзитна комерсиална зона “ АД, подписан през март. Основната част от капитала на новото общинско ЕАД е парцел от 41,7 дка в Южна промишлена зона, регион „ Аспарухово “, който е оценен на над 2,2 млн. лева Общината внася и 100 000 лв. парична вноска.

В плана за решение е записано, че общинското сдружение „ Индустриално-технологичен парк Варна “ ще построява индустриална зона, като за задачата може да отдава или продава дълготрайни материални активи. Заедно с това се дава мандат управлението на новото ЕАД да предложения „ Национална компания индустриални зони “ ЕАД за акционер и да свика общо заседание за увеличение на капитала.

„ Предложението е неуместно! “, това беше коментара на водача на БСП- Варна Борислав Гуцанов. Той разяснява, че предлагането би трябвало да бъде предадено на прокуратурата още преди да е стартира разискването му поради оценката от 53 лв/кв.м., дадена на парцела. „ Има ли балъци на тази маса?! “, попита риторично водачът на варненските социалисти.

Божидар Чапаров от групата „ Граждани, специалисти и Съюз на демократичните сили “ също дефинира предлагането като несериозно, същата позиция взе и Светлан Златев от реформаторите и Христо Атанасов от земеделците. Оказа се също, че общинските съветници нямат никаква визия за подписания меморандум, може би като се изключи ръководителя на съвета Тодор Балабанов (ГЕРБ), който се опита да отбрани плана, само че не на процедура не съумя.

Пред Радио Варна Борислав Гуцанов разяснява, че зад предлагането стоят неразбираеми ползи, които очевидно търсят опция за включване в зоната на зърнения терминал и индустриалната зона. „ Публичният интерес не може да се пази по този метод – предложение на администрацията преди два дни, което съветниците са осведомени през вчерашния ден, а през днешния ден би трябвало да вземат решение за нещо толкоз значимо “, добави социалистът.

Предложението на кмета Иван Портних за основаването на новото сдружение въпреки всичко ще бъде гледано още веднъж идващият вторник, като до тогава се чака да станат известни повече детайлности за „ незабавното “ основаване на „ Индустриално-технологичен парк Варна “.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР