Комисията по външни работи на Европейския парламент (AFET) беше информирана

...
Комисията по външни работи на Европейския парламент (AFET) беше информирана
Коментари Харесай

Комисията по външни работи на ЕП: Изборите в Сърбия бяха нечестни

Комисията по външни работи на Европейския парламент (AFET) беше осведомена от докладчици, че изборите на 17 декември не са били почтени и че Сърбия би трябвало да работи върху върховенството на закона, нормализирането на връзките с Косово и привеждането на външната си политика в сходство с тази на Европейския съюз.

Директорът и заместник-изпълнителен шеф на Европейската работа за външна активност Марко Маковец съобщи пред евродепутатите, че Европейски Съюз чака Сърбия да се съобрази с политиката на общността в региона на сигурността и глобите. Той съобщи, че от Сърбия, като претендент за участие в Европейски Съюз, се чака да покаже ангажираност с промените, нужни за присъединението, в това число върховенството на закона, демократичните стандарти, свободата на медиите и нормализирането на връзките с Прищина, което е от решаващо значение за районната непоклатимост.

Маковец уточни, че изборите са били доминирани от президента Александър Вучич, и добави, че чака интернационалните органи да преразгледат отчета на AFET. Той съобщи, че Сърбия би трябвало да приложи ограниченията в този отчет преди всевъзможни бъдещи избори.

Майкъл Милър от Генерална дирекция " Политика на добросъседство и договаряния за разширение " напомни оценката на AFET, съгласно която изборите са били механически добре проведени, само че изискванията не са били обективни, като медиите са били пристрастни и не е имало разграничаване сред страна и партия. Той прикани формален Белград да обезпечи градивен разговор, откакто AFET разгласява окончателния си отчет.

И двамата представители на Европейската комисия обявиха, че връзките сред Белград и Прищина би трябвало да се възстановяват.

БГНЕС
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР