Много американци считат, че влиянието на Китай, Русия и Иран

...
Много американци считат, че влиянието на Китай, Русия и Иран
Коментари Харесай

САЩ: Нарастващо партизанско разделение спрямо НАТО и Украйна

Много американци смятат, че въздействието на Китай, Русия и Иран нараства; до момента в който от ден на ден американци считат, че Съединени американски щати и европейските народи са в крах

С приближаване 75-та годишнина от основаването на НАТО нараства разделянето измежду американците във възгледите им за алианса. Повечето не престават да имат вяра, че Съединени американски щати печелят от участието си, само че партийните разлики в оценките за НАТО от ден на ден се раздалечават през последните години.

Три четвърти от демократите и техните симпатизанти правят оценка организацията положително; до момента в който при републиканците и последователите имтози % е 43% – спад спрямо 55-те % през 2022 година, след нашествието на Русия в Украйна.

Нагласите към войната в Украйна също се трансформираха, отразявайки партизанската поляризация и по други въпроси на американската политика. Мненията на републиканците и демократите внезапно се разграничават по въпросите за помощта за Украйна, рейтинга на президента Володимир Зеленски и дали поддръжката за Украйна оказва помощ или вреди на ползите на Съединени американски щати.

Делът на американците, които считат, че Съединени американски щати не оказват задоволителна поддръжка на Украйна, леко се е нараснал през последните месеци след украинските неуспехи на бойното поле и продължителните диспути в Конгреса по изпращането на помощ.

Приблизително една четвърт от американците (24%) в този момент споделят, че Съединени американски щати не дават задоволително помощ, спрямо 18% през ноември 2023 година, когато от центъра „ Пю “ зададоха същия въпрос. Все отново, множеството американци (31%) считат, че Съединени американски щати дават прекомерно огромна помощ, до момента в който 25% са на мнение, че размерът на помощта е верен.

Възгледите по този въпрос доста се разграничават по партиен симптом. Делът на демократите, които след началото на войната смятаха, че Съединени американски щати не оказват помощ задоволително на Украйна, в последно време се е нараснал до 36 %.

За разлика от тях, единствено 13% от републиканците считат, че Съединени американски щати не поддържат задоволително Украйна, а 49% – че поддръжката е прекомерно огромна. В началото на войната настройките на републиканците бяха противоположни: 49% смятаха, че Съединени американски щати не дават задоволителна помощ, а 9% – че дават прекалено много. Републиканците-консерватори са по-склонни от умерените и либералите да настояват, че Съединени американски щати дават прекалено много на Украйна.

В допълнение към смяната на възгледите за НАТО и Украйна, през последните години американците от ден на ден имат вяра, че силата на Съединени американски щати на международната сцена понижава: 54% настояват, че въздействието на страната им отслабва, спрямо 47% преди две години. Сходно е нарастването на процентите от 2022 година насам по отношение на намаляване въздействието на основните съдружници на Съединени американски щати в Европа – Обединеното кралство, Франция и Германия.

В същото време към четири от 10 души считат, че Китай, Русия и Иран – страни, които са считани за съперници на Съединени американски щати – имат все по-голямо въздействие, като болшинството (71%) счита, че Китай има такова въздействие. Според към една трета пък, въздействието на Индия става все по-силно.

Републиканците са по-склонни от демократите да считат, че Китай, Русия и Иран стават все по-силни. Също по този начин те са по-склонни да одобряват, че Съединени американски щати, Франция и Германия стават все по-слаби.

Това са част от изводите от изследване на Pew Research Center, извършено от 1 до 7 април 2024 година измежду 3600 пълнолетни американци.



По-задълбочен разбор на някои от главните заключения от изследването, изследващо настройките към трансатлантическите връзки, НАТО, Украйна, Русия и изменящия се баланс на силите в световната политика се съдържа в:

Глава 1: Възгледи за Украйна и присъединяване на Съединени американски щати във войната

Глава 2: Мнението на американците за НАТО

Глава 3: Мнения за трансатлантическите съдружници и връзките сред Съединени американски щати и Европа

Глава 4: Мнения за Русия и Путин

Графиката демонстрира огромните партийни разделения по отношение на Зеленски. Няма публичен консенсус по въпроса дали поддръжката за Украйна е в народен интерес на Америка: 36% считат, че оказва помощ на националната сигурност на Съединени американски щати, 36% – че вреди, а 24% са на мнение, че не оказва въздействие. Демократите са склонни да считат, че оказва помощ, до момента в който републиканците са по-склонни да настояват, че вреди.



Притесненията по отношение на провалянето на Украйна от Русия и нахлуването ѝ в други страни в района през днешния ден са по-големи, в сравнение с през септември 2022 година, когато за финален път зададохме този въпрос. Тези опасения по-често се срещат измежду демократите, в сравнение с при републиканците.

Мненията за Зеленски също се разделят внезапно по партиен симптом. Мнозинството от републиканците – 55% през днешния ден нямат доверие в Зеленски, че постъпва вярно в международните каузи, спрямо 48% преди година. За съпоставяне, 65% от демократите споделят, че имат доверие в украинския водач, въпреки този дял е намалял от 71% през 2023 година

НАТО и трансатлантическите връзки

В допълнение към партийните разделения по отношение на НАТО съществуват и обилни разлики съгласно просветителния статус на интервюираните. Например, 73% от американците с висше обучение имат позитивно мнение за НАТО в съпоставяне със 51% от тези със приблизително или по-ниско обучение.

66% от американците считат, че Съединени американски щати имат огромна или задоволителна изгода от участието си в НАТО; 51% от републиканците поддържат това мнение спрямо 81% при демократите.

Мнозинството от американците имат позитивно мнение за Обединеното кралство (70%), Франция (64%) и Германия (64%); като демократите са по-склонни от републиканците да одобряват позитивно тези основни съдружници на Съединени американски щати.

Значително болшинство от демократите и републиканците счита, че икономическите и комерсиалните връзки, връзките в региона на сигурността и защитата, както и споделените демократични полезности са значими за мощните връзки сред Съединени американски щати и Европа. Въпреки това, до момента в който 45% от демократите считат, че споделените демократични полезности са доста значими, единствено към една трета от републиканците (31%) поддържат същото.

Въпреки цялостното позитивно мнение за европейските съдружници и за характера на трансатлантическите връзки, почти половината от пълнолетните американци (47%) считат, че европейските съдружници би трябвало да усилят разноските си за защита. По-възрастните американци и консервативните републиканци са по-склонни да упорстват за това.

Русия

Американците са доста по-склонни да считат Русия за зложелател след нахлуването в Украйна през февруари 2022 година През януари 2022 година 41% смятаха Русия за зложелател на Съединени американски щати, два месеца по-късно на това мнение са 70%. Днес почти шестима от всеки 10 (61%) считат Русия за зложелател.

В съпоставяне с другите въпроси в тази анкета партийните разлики по отношение на Русия са относително слаби. Демократите (67%) са по-склонни да дефинират Русия за зложелател, множеството републиканци (58%) също споделят това мнение. През 2022 година тези партийни разлики не бяха толкоз огромни.

Отношението към съветския президент Владимир Путин остава извънредно отрицателно измежду американците: 88% декларират, че нямат доверие в него, че постъпва вярно в международните каузи.

Променящ ият се баланс на световната мощ

От 2022 година насам американците са по-склонни да имат вяра, че Китай, Индия и Русия стават все по-силни като фактори в международните каузи. В същото време, те са по-склонни да считат, че Франция, Германия, Обединеното кралство и Съединени американски щати губят въздействието си на международната сцена.

Две трети от републиканците смятат, че Съединени американски щати губят въздействие, 44% от демократите също са съгласни с това. Делът вътре във всяка от партиите, която твърди, че въздействието на Съединени американски щати понижава, се е нараснал от 2022 година насам.

Значително болшинство и в двете партии счита, че мощта на Китай нараства, макар че републиканците (78%) са по-малко склонни да поддържат това мнение от демократите (68%).

Въпроси з а м еждународн ия ангажимент и външната политика

Много от въпросите в изследването корелират с общите възгледи за нуждата от интернационална ангажираност. Например 56% от тези, които считат, че най-добре е Съединени американски щати да бъдат дейни в международните каузи, смятат, че поддръжката за Украйна оказва помощ на американската национална сигурност. Но тези 56%представляват единствено 17% от тези, които считат, че Съединени американски щати би трябвало да обръщат по-малко внимание на проблемите в други страни,а да се концентрират върху вътрешните проблеми.

Превод: доктор Радко Ханджиев

" ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от

Източник: Pewresearch.org

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед20762 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед31309Валери Тодоров: Стратегическият излаз от обстановката, в която се развива Украйна, не е в нейна ползаАлтернативен Поглед44963Валери Тодоров: Положението на Украйна става все по-тежсо! Позицията на Путин се втвърдява!Алтернативен Поглед18699Кузман Илиев: Политиката ни през последните години е водевилен циркАлтернативен Поглед16830Кузман Илиев: Не имам вяра, че има обстановки, в които един народ просто умираАлтернативен Поглед78039Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед77085„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед76819В съдружен формат „ ЛЕВИЦАТА! “: Седем нови обединения подписаха Споразумение за общо явяване на идните избори  Нако Стефанов, трагична орис, България, геополитически реалности </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР