Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в ЕП (ITRE) прие

...
Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в ЕП (ITRE) прие
Коментари Харесай

Енергийната комисия в ЕП прие доклада на Петър Курумбашев за АЕЦ „Козлодуй“

Комисията по индустрия, проучвания и енергетика в Екологичен потенциал (ITRE) одобри с огромно болшинство (38 гласа „ за " и 3 гласа „ срещу ") отчета за извеждане от употреба на нуклеарните мощности в АЕЦ „ Козлодуй " в България и АЕЦ „ Бохунице " в Словакия, по който главен докладчик е Петър Курумбашев.
След редица извършени договаряния, водени от българския евродепутат, енергийната комисия на Народното събрание реализира компромис - най-малко, а не най-много 50% от средствата, както оферираше Европейска комисия, нужни за извеждането от употреба на нуклеарните реактори, да бъдат предоставени от Европейския съюз. Комисията поддържа и предлагането на Курумбашев средствата да следват практиката на предходната стратегия, в която България получи 60% от нужните средства от Европейски Съюз.
„ По моя самодейност беше признато и допълнение, което ясно демонстрира, че тези реактори са били прибързано затворени - изключително що се отнася до блок III и IV на АЕЦ „ Козлодуй ", които и до през днешния ден можеше да работяти да създават, при цена 100 лв. на мегаватчас, електрическа енергия за към 400 милиона евро годишно. Едно е, в случай че приказваме за суверенно решение, взето от суверенни страни. В нашия случай, обаче, приказваме за изискване, сложено от Европейския съюз, който по това време се състоеше от 15 страни членки. "
Програмите „ Козлодуй " и „ Бохунице " са основани в подтекста на договарянията за присъединение към Европейски Съюз на България и Словакия. Настоящото предложение е продължение на уговорката на Съюза да даде финансова поддръжка на страните членки при извеждане от употреба, надлежно на блокове 1-4 на АЕЦ "Козлодуй " и на атомната електроцентрала "Бохунице " в Словакия. В актуалното предложение за програмата „ Козлодуй " са отделени €63 млн. За програмата „ Бохунице " са планувани €55 милиона, а за програмата на Съвместния проучвателен център (JRC) за извеждане от употреба и ръководство на отпадъците са отделени оставащите €348 млн.
По самодейност на Петър Курумбашев енергийната комисия гласоподава и текстове, които разрешават да бъде употребена експертизата на трети страни в процеса на извеждане от употреба, както и да бъдат споделяни информация и знания с други страни членки на Европейски Съюз.
„ Радвам се, че съумях да убедя сътрудниците си да бъде отхвърлено предлагането, идващо от Групата GUE/NGL(Европейска обединена левица/Северна зелена левица) - за затваряне на нуклеарните мощности в Европа ", сподели още Курумбашев.
Оттук нататък следва Европейският парламент да гласоподава в пленарна зала точките, отнасящи се до идващия бюджет на Европейски Съюз, въз основата на които ще бъдат отделени средствата за България и Словакия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР