Комисарят по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос взе

...
Комисарят по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос взе
Коментари Харесай

Комисар Аврамопулос пред ЕП: На финалната права сме! България и Румъния скоро в Шенген

Комисарят по миграция, вътрешни работи и поданство Димитрис Аврамопулос взе присъединяване в инициирания от Сергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e ръководител на Националния съвет на Българска социалистическа партия,... към профила спор в Екологичен потенциал за приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген.

Той съобщи безапелационната поддръжка на Европейска комисия и уточни, че „ без значение какъв брой старателно работим, в последна сметка за триумфа на трите европейски институции ще се съди по няколко съществени тематики, и Шенген сигурно е една от тях. За нашите жители, това е признакът на самият Европейски Съюз. Той е най-значимият образец за европейската интеграция. Той съставлява всички права и преимущества от това да бъдеш европеец, което е тясно обвързвано със свободата на придвижване и концепцията за европейско поданство и еднаквост. “

В прочувствена тирада пред Екологичен потенциал Аврамопулос показа: „ Всички знаете персоналния ми ангажимент да подсигурявам и опазя Шенген, от първия миг, в който поех този пост. Заявявали сме и преди, че обединен Шенген е по-силен Шенген. Убедени сме, че България, Румъния, а и Хърватия, когато е подготвена, би трябвало да се причислят към Шенгенското семейство. Това ще разшири зоната на свободно придвижване и ще направи инструментите на Шенген по-ефективни, увеличавайки сигурността. “

„ От дълго време позицията на Комисията е, че България и Румъния са изпълнили нужните условия. Между 2009 година и 2011 година двете страни получиха позитивна оценка. Както знаете, в този момент Съветът би трябвало да вземе единомислещо решение за унищожаване на вътрешния граничен надзор в България и Румъния и е извънредно време това да се случи. Останах с позитивни усещания след полемиката с вътрешните министри предходната седмица и се надявам, че най-сетне въпросът може да бъде съществено премислен. “, продължи комисар Аврамопулос.

„ Относно Хърватия, работим в тясно съдействие с локалните управляващи, с цел да установим сферите, в които към момента е нужен прогрес, с цел да бъде приключена Оценката по Шенген колкото се може по-бързо. Това ще даде опция на Комисията да приключи първия стадий и да заявим публично, че Хърватия също е подготвена да се причисли към Шенгенското пространство. “, разяснява присъединението на страната комисарят по миграция, вътрешни работи и поданство.

„ Пълното използване на Шенгенското право ще разреши да се извлекат изгодите от системи като Шенгенската осведомителна система и Визовата осведомителна система в връзките на България, Румъния и Хърватия с другите страни от Шенгенското пространство. Също по този начин ще им разреши да приложат по-най ефикасния метод Системата за влизане/излизане, без да се наложи построяването на нови съоръжения по вътрешните граници, които след време, когато станат част от Шенген, ще станат вътрешни шенгенски граници. Прилагането на Системата за влизане/излизане съставлява изключително предизвикателство за Хърватия, имайки поради дългата й сухопътна граница. И тук от Европейския съюз, сме подготвени да предложим помощ. “, разяснява Аврамопулос изгодите за целия Европейски Съюз от присъединението на трите страни.

„ Пълноправното участие в Шенген е освен политически заслужено, само че и също належащо от позиция на сигурността, тъй като вътрешната сигурност на една държава-членка е вътрешната сигурност на всички и е сигурността на нашите жители. Надявам се, че ще можем да приветстваме тези държави-членки в Шенген скоро, след положително решение от страна на Съвета.

Както споделих и доскоро, от момента, в който поех този пост, аз призовавах за мощен и обединен Шенген. Днес аз бих желал да похваля управляващите на трите страни за техния ангажимент. На финалната права сме. Нека я изминем дружно. Днес Парламентът и Комисията, на следващия ден Съветът. “, приключи словото си еврокомисарят.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР