Комисар от Бюрото по криминални разследвания в Тайван Хуанг Минг-Чао

...
Комисар от Бюрото по криминални разследвания в Тайван Хуанг Минг-Чао
Коментари Харесай

Тайван има решаваща роля в глобалната борба с киберпрестъпността

Комисар от Бюрото по престъпни следствия в Тайван Хуанг Минг-Чао прикани интернационалната общественост да поддържа присъединяване на страната като наблюдаващ в тазгодишното издание на Генералната асамблея на INTERPOL. Той е безапелационен, че островната страна има решаваща роля в световната битка с киберпрестъпността и може да показа скъп опит.

„ Тайвански национални екипи за киберсигурност и битка с пандемията

Откакто се появи в края на 2019 година, COVID-19 се трансформира в световна пандемия. Според статистиката на Световната здравна организация към 30 септември 2020 година има повече от 33,2 милиона доказани случая на COVID-19 и повече от 1 милион смъртни случая в международен мащаб. След като е претърпял и сполучливо се е преборил с пандемията от SARS през 2003 година, Тайван е подхванал навременни дейности, измежду които са ранният скрининг на входящите пасажери, както и съставяне на народен екип за произвеждане на защитни средства - в частност на маски. Бързата реакция на държавното управление и съдействието на жителите помогнаха дейно да се ограничи разпространяването на заболяването.

Международната общественост влага запаси в битката с COVID-19 във физическия свят, само че киберсвета също е подложен на офанзива и е изправен пред огромни провокации. Тенденциите в хакерските атаки: съгласно отчет, оповестен през август 2020 година от Check Point Software Technologies Ltd. – известна компания в областта на IT сигурността – обвързваните с COVID-19 хакерски атаки се усилват фрапантно от под 5000 на седмица през февруари до над 200 000 в края на април.

В същото време, до момента в който коронавирусът съществено визира живота и сигурността на хората, киберпрестъпността подкопава националната сигурност, бизнес интервенциите и сигурността на персоналната информация, причинявайки обилни вреди и загуби. Успехът на Тайван в битката с вируса завоюва международно самопризнание. Изправен пред киберзаплахите и обвързваните с тях провокации, островът интензивно предизвиква политики, построени към концепцията, че осведомителната сигурност е национална сигурност. Тайван поддържа напъните за образование на експерти по IT сигурност и развиване на промишлеността и новаторските технологии. Тайванските национални екипи участват постоянно, когато става въпрос за предварителна защита на болести или киберпрестъпления.

Киберпрестъпността не познава граници; Тайван се стреми към трансгранично съдействие

Нациите по целия свят се борят с необятно публикуваната детска порнография, нарушаванията на правата на интелектуалната благосъстоятелност и кражбата на търговски секрети. Измамите с бизнес имейли и рансъмуерът също са генерирали огромни финансови загуби измежду предприятията, до момента в който криптовалутите са се трансформирали в път за незаконни транзакции и пране на пари. Тъй като всеки, имащ онлайн достъп, може да се свърже с всяко устройство с достъп до интернет в света, незаконно насочените лица употребяват анонимността и свободата, произлизаща от това, с цел да прикрият самоличността си и да се ангажират с противозаконни действия.

Тайванската полиция има особено звено за следствие, включващо следователи по киберпрестъпления. В допълнение на това бе основана и цифрова лаборатория по криминалистика, отговаряща на условията на ISO 17025. Киберпрестъпността не познава граници, тъй че Тайван се надява да работи взаимно с останалия свят и всички дружно да се борят с този проблем.

Споделеното следствие е от изключителна значимост за Тайван

През август 2020 година щатският Департамент по национална сигурност, Федералното бюро за следствие и Департаментът по защитата разгласиха Доклад за разбор на злоумишлен програмен продукт, идентифициращ финансирана от страната хакерска организация, която неотдавна употребява вид на злоумишлен програмен продукт от 2008 година, прочут като TAIDOOR, за пускане на офанзиви. Многобройните тайвански държавни организации и компании към този момент са били обект на сходни офанзиви. В отчет от 2012 година Trend Micro Inc. отбелязва, че всички жертви на гореспоменатия програмен продукт са от Тайван и че по-голямата част са държавни организации. Всеки месец общественият бранш на Тайван се сблъсква с извънредно огромен брой хакерски атаки, идващи оттатък границите на страната – сред 20 и 40 милиона случая. Бидейки съществена цел на държавно спонсорирани офанзиви, Тайван съумява да наблюдава техните източници и способи и потребления злоумишлен програмен продукт. Чрез шерване на данни от разследващите си акции, страната би могла да помогне на други страни да избегнат евентуални закани и да улесни основаването на взаимен механизъм за сигурност и противопоставяне на държавните участници в киберзаплахите. Освен това, като се има поради, че хакерите постоянно употребяват сървъри за ръководство и надзор за отбягване на следствие, интернационалното съдействие е от значително значение за създаване на цялостна картина на веригите за офанзива.

Тайван може да помогне в битката против киберпрестъпността

През юли 2016 година в Тайван се случи невиждано хакерско посягане – 83,27 милиона тайвански $ бяха нелегално изтеглени от банкомати на First Commercial Bank. В рамките на една седмица полицията възвърне 77,48 милиона от откраднатите пари и арестува трима членове на хакерска група – латвиеца Андрейс Перегудовс, румънеца Михаил Колибаба и молдовеца Никлае Пенков – която до този миг беше недосегаема. Инцидентът притегли интернационалното внимание. През септември същата година сходно плячкосване на банкомат се случи и в Румъния. Смяташе се, че и в двата случая е забъркано обвинено лице, което кара проверяващите да стигнат до заключението, че кражбите са осъществени от една и съща група. По покана на Агенцията на Европейския съюз за съдействие в региона на правоприлагането (Европол) Тайванското бюро за престъпно следствие (CIB) реализира три визити, с цел да обмени данни от разузнаването и доказателства. В следствие двете институции сътвориха Операция TAIEX. Съгласно проекта CIB даде на Европол основни доказателства, извлечени от мобилните телефони на обвинените. Европол на собствен ред преся доказателствата и разпознава мозъка на интервенцията, прочут като Денис, който тогава се намираше в Испания. Това докара до ареста му от Европол и испанската полиция, поставяйки завършек на хакерската тайфа.

За да предприеме ограничения против хакерските групировки, Европол предложения тайванската CIB да се причисли

Борбата с киберпрестъпността изисква интернационално съдействие и Тайван би трябвало да работи взаимно с други страни. Тайван може да помогне на тези други страни и е подготвен да показа своя опит, с цел да направи виртуалното пространство по-безопасно и да осъществя в действителност неограничен интернет. “

Хуанг Минг-Чао приключи своето изказване с апела: „ Моля да подкрепите присъединяване на Тайван в тазгодишното издание на Генерална асамблея на INTERPOL като наблюдаващ, както и в срещите, механизмите и обучителните действия на INTERPOL. Изказвайки поддръжката си за Тайван на интернационалните конгреси, можете да играете сериозна роля за постигането на задачата на Тайван за присъединяване в интернационалните организации по прагматичен и логичен метод. В битката с киберпрестъпността Тайван може да помогне! “

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР