Комарите са изключително досадни през лятото - събуждат ни посред

...
Комарите са изключително досадни през лятото - събуждат ни посред
Коментари Харесай

Природни средства за борба с комарите

Комарите са извънредно досадни през лятото - разсънват ни измежду нощ, тъй като хапят и жужат в ухото ни. Сърби ни и се чешем, а най-силно от офанзивите им страдат децата.
Налице са съвременни способи за справяне с насекомите, като слагане на мрежи, мазане или изпръскване със специфични репеленти или потребление на разнообразни електронни устройства, в това число и такива с таблетки или течности. Но в предишното те не са съществували, а мазилата могат да причинят алергии на мнозина. Затова е добре да си напомним по какъв начин нашите баби са се справяли с комарите. Рабира се, те са разчитали напълно на естествени средства, с каквито обаче разполагаме и през днешния ден.

Маточина
Маточината е добре позната у нас и се употребява най-вече за подготвяне на чай, който работи успокоително. Растението обаче е зложелател на комарите поради деликатния си мирис на лимон. Затова в случай че сложим саксия със свежа билка пред прозореца, има голям късмет да прогоним хапещите натрапници.

Дива маргаритка
Пиретрум е познатата на всички диворастяща маргаритка. Всичко от нея гони комарите – и листата и стеблата, както и сухите цветове, даже и стрити на прахуляк. Причината е в съдържащо се в растението вещество, което работи паралициращо на хапещите инсекти. Отличен метод за справяне с тях са букетчета от маргаритки на разнообразни места в къщата. Но работа прави и отварата, с която можете да се мажете.

Босилек
Босилекът също е зложелател на комарите, а доста домакини го отглеждат вкъщи, с цел да им е на разположение като фалшификация. Преместете саксиите пред прозорците и ще прогоните хапещите инсекти. Можете също да натопите нарязани листа от босилек в топла вода, да поставите течността в спрей и да я ползвате като репелент.

Лавандула
Лавандулата е едно от най-мощните средства против комарите. Можете да си я отглеждате в саксия вкъщи. Но в случай че не сте сигурни, че ще се справите, то доверете се на етерично масло или алкохол за мазане от лавандула.

Ментата също е добър вид. Тя прогонва още мравки, мухи и бълхи и също е лесна за развъждане у дома. Действа успокоително на хората и по тази причина нищо не ви пречи да разпръснете пресни листа из дома. 
Жълтото цвете вратига, познато още като ветриче, с изключение на комари, гони и мухи.
Котешката трева е друго растение, което прогонва комарите. Това е по този начин, тъй като съдържа веществото непеталактон. Освен това е елементарно за развъждане.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР