Командването на руския мироопазващ контингент (РМК) в Нагорни Карабах е

...
Командването на руския мироопазващ контингент (РМК) в Нагорни Карабах е
Коментари Харесай

Русия и Азербайджан разминират Карабах

Командването на съветския мироопазващ контингент (РМК) в Нагорни Карабах е провело договаряния с азербайджанската страна за съглашение за разминиране на региона. Това излиза наяве от ежедневния бюлетин на съветското министерство на защитата, представен от ТАСС.

" Бяха извършени договаряния сред командването на RMK и представители на Агенцията за противоминна активност на Република Азербайджани инженерните войски на въоръжените сили на Азербайджан по въпросите за договаряне на взаимно филантропично разминиране на региона " , се споделя в бюлетина.

Отбелязва се, че миротворците поддържат непрестанно взаимоотношение с Баку за гарантиране на сигурността и спазването на филантропичното право във връзка с цивилното население.
 Русия отстранява постове в Карабах
Русия отстранява постове в Карабах

Във връзка с разоръжаването и разпускането на въоръжените формирования

Припомняме, че ден по-рано Азербайджан и Армения размениха военнопленници на границата си. 

Това бе стъпка към нормализиране на връзките сред двете страни, откакто Азербайджан реализира съдбоносен пробив в техния десетилетен спор.

Очакваше се размяната да включва освобождението от страна на Баку на 32 арменци, множеството от които арестувани в края на 2020 година В подмяна Ереван съобщи двама азербайджански бойци, хванати през април тази година.

Армения и Азербайджан разискаха и изтеглянето на войските от общата си граница , макар че към момента не е взето дефинитивно решение по въпроса.
 Знамето на Азербайджан към този момент се вее в столицата на Нагорни Карабах
Знамето на Азербайджан към този момент се вее в столицата на Нагорни Карабах

То беше издигнато от президента Илхам Алиев

Съседите от Южен Кавказ са водили две войни през последните 30 години за Нагорни Карабах - планински регион, който е част от Азербайджан, само че където етническите арменци са се отделили и на процедура са открили самостоятелност през 90-те години.

със светкавична атака през септември, която принуди множеството от неговите

При оповестяването на, двете страни обявиха, че " препотвърждават желанието си да възстановяват връзките и да реализират кротичък контракт въз основа на ценене на правилата на суверенитета и териториалната целокупност ".

Споразумението беше приветствано от Европейския съюз и Съединените щати, които от десетилетия се опитваха да убедят двете страни, в това число демаркацията на техните граници.
 Кремъл: Не обсъждаме изтеглянето на съветските сини каски от Нагорни Карабах
Кремъл: Не обсъждаме изтеглянето на съветските сини каски от Нагорни Карабах

Самият Путин пусна интригата

Армения и Азербайджан бяха част от Съветския съюз, който се разпадна през 1991 година Въпреки че Русия счита себе си за поръчител за сигурността в района, въздействието ѝ понижа през последните две години, защото войната в Украйна отклони вниманието ѝ.

съветската роля в Карабах. 
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР