Колкото по-нисък преференциален праг бъде определен, толкова по-добре. Това каза

...
Колкото по-нисък преференциален праг бъде определен, толкова по-добре. Това каза
Коментари Харесай

Цветозар Томов: Колкото по-нисък е преференциалният праг, толкова по-добре

Колкото по-нисък преференциален предел бъде избран, толкоз по-добре. Това сподели в предаването „ Важното, казано на глас “ по bTV радио представителят на ЦИК Цветозар Томов във връзка измененията в Изборния кодекс. Но той акцентира, че това е неговото мнение в персонално качество и не ангажира ЦИК.

Днес Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев върху измененията в Изборния кодекс. Въпреки това, ръководещите се заканиха да предизвикват нови промени и да върнат остарялото състояние. Преди прагът за годност на преференциалното гласоподаване беше 5% от броя на гласувалите за съответната листа на евровота и 7% от тези на парламентарните и локални избори.
Машинното гласоподаване: преимущества и дефекти Според последните промени хартиените бюлетини ще бъдат сменени с механически устройства след локалните избори тази есен
Говорителят на ЦИК изясни, че по-добре е машините за гласоподаване да не бъдат наемани, а да се купят. Най-вероятно ще купуваме, добави Томов и уточни, че цената на една машина варира сред 4 000 и 6 000 лв..

Цената обаче не е най-важният фактор, тя зависи от броя, само че по-важното изискване е сигурността на машинното гласоподаване, разяснява представителят на ЦИК. Той уточни за образец Финландия, където машинното гласоподаване се е провалило. Устройства с оптично сканиране са бъдещето на изборния развой, стана ясно от позицията на Томов, само че българското законодателство на този стадий не планува такова.

На изборите през май машинно гласоподаване ще се създава в минимум 3000 изборни секции, а на локалните избори през есента - в минимум 6000 изборни секции. Ако допуснем неуспех на машинното гласоподаване, това ще се отрази на изборите като цяло и на отношението на хората към машинното гласоподаване, сподели още представителят на ЦИК.
На 18 март депутатите би трябвало да гласоподават новия състав на ЦИК Парламентът дефинира период от 2 седмици за показване на номинации
Въвеждането на отдалечено електронно гласоподаване ще бъде отговорност на новия състав на ЦИК, счита представителят на комисията. Томов обаче застъпи тезата, че не трябва да се бърза с въвеждането му, преди да е ясно, че е несъмнено.

Според представителят на комисията изборът на нов състав няма да окаже разтърсвания върху изборния развой. Томов се разгласи и срещу концепцията да се афишират социологическите изследвания в деня на изборите. Такава концепция пристигна от редиците на ГЕРБ, само че след това и ръководещите се отхвърлиха от нея.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР