Колкото по-голяма е мощността, толкова по-ускорен е процесътБързото зареждане с

...
Колкото по-голяма е мощността, толкова по-ускорен е процесътБързото зареждане с
Коментари Харесай

Бързото зареждане „убива” бързо и батерията

Колкото по-голяма е мощността, толкоз по-ускорен е процесът

Бързото зареждане с огромна мощ унищожава ускорено батерията на смарт телефона
(снимка: CC0 Public Domain)

Бързото зареждане стана нормална характерност при смарт телефоните . Все още обаче няма обединен стандарт и към бързото зареждане се причисляват решения с друга мощ, което въздейства и на живота на батерията.

При бюджетните смарт телефони в норма се трансформира зарядната мощ от 15-20W, до момента в който при флагманите тя е 40W и даже повече, макар че има изключения. Така да вземем за пример, някои смарт телефони на Oppo поддържат 65-ватово зареждане, а Lenovo приготвя модел с 90-ватово зарядно.
още по тематиката
И макар, че бързото зареждане се трансформира в норма, разногласията по отношение на неговата сигурност не отшумяват. Разбира се, зареждането с доста висока мощ се отразява отрицателно на батерията, само че има ли смисъл да се притеснявате от това?

Oppo към този момент удостовери, че бързото зареждане в действителност убива по-бързо батерията. Публикация в Twitter разкрива съответни цифри: 40-ватово бързо зареждане „ понижава потенциала ” на батерията от 100% до 70% за същия брой цикли, за които 15W го понижава до 90%.

Тоест, за условните две години, при положение на потребление на 15W бързо зареждане, ефикасният потенциал на батерията ще намалее с 10%, а при потребление на 40W бързо зареждане – с 30%.

За страдание, източникът не показва точния броя цикли, само че въпреки всичко става въпрос за относително дълъг интервал на приложимост. Като се има поради междинната дълготрайност на потребление на един смарт телефон, за множеството консуматори казусът не е сериозен.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР