Колкото по-дълга е задачата, толкова по-трудно е да запазиш концентрация.

...
Колкото по-дълга е задачата, толкова по-трудно е да запазиш концентрация.
Коментари Харесай

Имате проблеми с концентрацията? Пробвайте този елементарен трик

Колкото по-дълга е задачата, толкоз по-трудно е да запазиш централизация. Според скорошно проучване, извършено от Университета Кардиф демонстрира, че хората, които дъвчат дъвка, умеят по-лесно да се концентрират за по-дълги интервали от време. Нещо повече – реакциите са им доста по-бързи.

Дъвченето на дъвка не постоянно се асоциира с нещо позитивно. Изследване, направено през 2012 година, сочи, че то въздейства отрицателно върху краткотрайната памет, изключително когато вършим някаква задача. Новото изследване на Кейт Морган обаче демонстрира, че това евентуално не е правилно.

За да организира своя опит, Морган взима 38 доброволци и ги разделя на две групи. И двете са натоварени със задачата да свършат нещо извънредно скучно, като в границите на половин час им се подават случайни цифри. Целта е да открият поредици от нечетни-четни-нечетни цифри. Например 5-4-9.

Онези от участниците, които дъвчели дъвка, реагирали доста по-бързо и показвали доста по-точни резултати. Любопитен факт – тези, които не дъвчели, посочили по-добра продуктивност първоначално, само че след това се разсеяли.

Заключението? Дъвката ни оказва помощ да се фокусираме върху задания, които изискват нашето непрекъснато внимание в дълги интервали от време.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР