Колкото и странно да изглежда, управляващата партия в Полша „Право

...
Колкото и странно да изглежда, управляващата партия в Полша „Право
Коментари Харесай

Полша няма да се връща в Средновековието

Колкото и необичайно да наподобява, ръководещата партия в Полша „ Право и правдивост “ даде заден ход за съвсем цялостната възбрана на абортите, макар че се беше зарекла да не се отхвърля от тази толкоз "хуманна мярка ". Протестиращите за правото на законно унищожаване на плода победиха, само че към този момент.

Правителството на премиера Матеуш Моравецки разгласи през седмицата, че отсрочва обнародването и използването на решението на Конституционния съд за стягане на законодателството за абортите. Началникът на кабинета на министър ръководителя Михал Дворчик посочи, че управляващите не са се изплашили от многохилядните митинги.

"Води се полемика и би било добре да се даде известно време за разговор и намиране на нова позиция в тази сложна и предизвикваща мощни страсти обстановка ", съобщи той, допълвайки, че правосъдното решение трябваше да бъде обнародвано на 2 ноември, само че с помощта на компромиса на ръководещите това не се е случило, а без обявяване то няма правна мощ.

Завръщане в Средновековието

На 22 октомври полският парламентарен съд постанови, че абортът даже и при недостатък в плода е в несъгласие с конституцията на страната. Предложението беше импортирано от група от 119 консерватори, по-голямата част от които от ръководещата партия "Право и правдивост ". Новите текстове се опълчват на наредба, призната през 1997 година, позволяваща абортите, когато плодът има тежки малформации, здравето на дамата е в риск или бременността е резултат от блудничество или обезчестяване. Интересен факт е, че на същия ден Съединени американски щати подписаха декларация за битка с абортите дружно с още 30 държавни управления. Основните поддръжници на цялостната възбрана са Бразилия, Египет, Унгария, Индонезия, Уганда, Беларус, Саудитска Арабия, Бахрейн, Ирак, Судан и Либия.

Поляците се наскърбиха, че са в един лист с най-вече властнически страни. Протестите не закъсняха, започнаха с апела "Това е война “, само че последователно фокусът им се разшири и бе поискана оставката на кабинета. Промени се и апелът на: "Правителството не е бременност, затова може да бъде отстранено ". Организаторите на демонстрациите оповестиха, че не желаят животът им да зависи от "банда фанатици “, които не знаят в кой век живеят. Протестиращите, към които се причислиха фермери, миньори и таксиметрови водачи, показаха, че това е началото на революцията, тъй като възбраната на абортите е единствено дребна част от проблемите на Полша. Пред Народното събрание беше повдигнат спонтанен монумент на демокрацията, на който имаше панделка с надпис "Ще те защитим ".

Според редица правозащитни организации източноевропейската страна е направила внезапен завой към средновековния набожен фанатизъм или пък ръководещите търсят печеливши политически тактики. При всички положения хората на Моравецки се изплашиха от все по-многобройните митинги, както и от снизходителната реакция на Европа към следващия спор с Варшава. Премиерът си даде ясна сметка, че не се употребява с огромен престиж в Брюксел. Той няколко пъти предизвести стачкуващите, че по време на пандемия не трябва да вършат "масови сборища “, тъй като поради тях ще се разнесе по-голяма болест. Те обаче не се отхвърлиха и го упрекнаха, че преднамерено е избрал подобен миг, с цел да прокара "мракобесния си закон “.

Варшава трансформира полякините в аборт туристки

Федерацията по въпросите на дамите и фамилното обмисляне дефинира протичащото се като "сценарий от филм на ужасите ". Председателката й Кристина Капура счита, че достолепието на майките, принудени да раждат повредени деца, които в никакъв случай няма да водят самостоятелен живот, е изцяло подценено. И за нея това е закононарушение.

В Полша се вършат от няколкостотин до 1100 аборта годишно, което е относително дребен брой за 38-милионната страна. Това обаче е формалната статистика на фона на всевъзможните забрани и ограничавания. Само че полякините намират способи да ги заобиколят, прибягвайки до незаконните аборти и аборт туризъм най-вече в Германия и Словакия. Според неправителствени организации всяка година става дума за над 200 хиляди спирания на бременността по този метод.

Съдейки по социологически изследвания, до 80 % от поляците се опълчват на по-строгия закон за абортите. Но напълно не са малко и тези, които упорстват за тяхната възбрана или мощното им ограничение. Това е част от по-голяма интернационална наклонност, от която най-вероятно е бил повлиян и полският парламентарен съд. Случващото се по улиците обаче демонстрира, че при сериозните разлики в позициите може би в този момент е времето за същинска полемика за репродуктивните права.

Гняв против католическата черква

Лидерът на "Право и правдивост " Ярослав Качински беше подложен на напън от извънредно десните в партията си за предлагането за абортите, като преди този момент на няколко пъти го оттегляше след бурна социална реакция. Докато по-балансираното крило във групировката осъзнава, че въпросът не способства доста за повишение на поддръжката измежду умерените гласоподаватели. Част от неговите представители упрекна католическата черква, че е предизвикала новите ограничения. Безспорен факт е, че в последните години в страната внезапно са се нараснали про-християнските и националистическите деятели.

Гневът против църквата накара хиляди стачкуващи да влизат в храмовете и да пресечен богослуженията. Стигна се и до конфликти сред протестиращи и националисти в центъра на Варшава. Крайнодесният водач Роберт Бакевич разгласи, че националистически групи ще основат "национална армия " за отбрана на църквите.

В едно от обръщенията си към вярващите на площад "Св. Петър " във Ватикана папа Франциск съпостави дамите, които вършат аборт, с хора, които наемат палач, с цел да си решат проблемите. Според него абортът в никакъв случай не е допустим, без значение дали плодът е съдбовно болен или има патологични отклонения и прикани лекарите да оказват помощ на дамите да износват децата си, даже бременността да носи риск от гибел на новороденото.

"Как може акт, който прекъсва напъпил живот, почтен и безсилен, да бъде лечебен, цивилизован или просто човечен? Питам ви: Правилно ли е да унищожаваме човешки живот, с цел да решим проблем? ", попита папа Франциск. И натрупалите се заедно му дадоха отговор: "Не! ".

Макар да е считан за по-либерален от предшествениците си, Франциск не промени мнението на католическата черква за фамилното обмисляне и секса. Той обаче акцентира, че църквата би трябвало да се концентрира не толкоз върху налагането на доктрината си, а върху постигане до тези, които са се отклонили от нея, и до хората в потребност.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР