Колкото и да се опитват да ни убеждават, че корупцията

...
Колкото и да се опитват да ни убеждават, че корупцията
Коментари Харесай

Гешев вече не може да се крие в чекмеджето на Бойко Борисов

Колкото и да се пробват да ни убеждават, че корупцията у нас е единствено чувство, истината е, че тя има ясни материални измерения. Дали ще е по-тънък асфалт на пътя или нов хотел с комисионните за автомагистрала, кражбите се мерят в пари. Това са пачките в чували или еврото в чекмеджето. Държавното обвиняване обаче не може да се похвали с разрушени корупционни схеми. Повече от две години чакаме прокуратурата да стигне до дъното на нощното шкафче на някогашния министър председател Бойко Борисов. Това обаче няма да се случи даже и банкнотите от фотосите да ударят основния прокурор Иван Гешев по челото.

Категорични доказателства
Борисов е държал евро в чекмеджето си в държавната вила " Секвоя ", до момента в който е бил министър-председател. Оправданията му, че става дума за колажи и имитации, бяха опровергани от чужбина. " Антикорупционният фонд " цитира разпореждане на Софийската градска прокуратура, съгласно което от Германия е получен отговор, че двете банкноти от фотосите фактически са пуснати в обращение от тяхната централна банка през 2007 година и 2009 година, само че не разполагат с друга информация за тях. С други думи, водачът на ГЕРБ най-вероятно е държал недекларирани пари. Нищо от това обаче не беше обявено публично от наблюдаващите прокурори, макар практиката на прокуратурата да популяризира обществено доказателства по знакови каузи, когато е в поддръжка на тезата ѝ.
Абсурдното е обаче, че следствието на държавното обвиняване не е по тази причина какъв брой и от кое място са пачките в чекмеджето на Борисов, а за нелегално потребление на специфични механически средства и за потреблението на фотосите, с цел да заблудят орган на правосъдната власт, т.е. закононарушение срещу правораздаването. Поради тази причина от Австрия е получен отговор, че няма да изпълнят заповедта за следствие, като кажат дали другите банкноти от фотосите са същински, защото делото е за действия, които не са закононарушение по тяхното право. Ако следствието се водеше не по тези екзотични и изначално неприложими текстове, а за евентуално корупционно закононарушение, тогава проблем с осъществяването на европейската заповед за следствие не би имало.
Всъщност, даже и банкнотите да бяха подправени, това също би представлявало закононарушение. " Нямам никаква визия за какво основният прокурор Иван Гешев и някогашният министър председател Бойко Борисов се радват, че една от банкнотите в чекмеджето била подправена, откакто това също е закононарушение по смисъла на българския Наказателен кодекс. И в единия, и в другия случай стои въпросът какво вършат тези пачки в чекмеджето в спалнята ”, разяснява някогашният вътрешен министър Бойко Рашков.
Вместо да си свърши работата обаче, прокуратурата загуби скъпо време в пране на имиджа на водача на ГЕРБ. През юли предходната година държавното обвиняване опита да оневини Борисов с писмо до ръководителя на комисията по бюджетен надзор на Европейския парламент, което съдъжа резултати от техническа експертиза на фотосите. В нея се споделя, че " доколкото оценените файлове не са оригиналите, а копия от тях, не е допустимо да се откри тъкмо какво и по кое време е било снимано ". Както и че   " има разлика в резолюциите на обособените банкноти на другите фотоси ".

Предизвестен неуспех
След като не проверява корупционно закононарушение, прокуратурата най-малко можеше да постави старания да събере доказателства по текстовете, по които въпреки всичко е формирано досъдебното произвеждане - за нелегално заснимане. За задачата обаче проверяващите трябваше да открият коя е мистериозната " прелестна госпожа ", както я назова персонално Борисов и ѝ даде прякора Мата Хари. Най-логичното деяние беше да бъде разпитан някогашният министър председател, откакто явно е наясно кой е влизал в спалнята му, с цел да го снима гол на леглото. Самият Борисов обаче не пожела да разкрие пред прокурорите коя е дамата, направила фотосите. Очевидно и те не настояха да схванат.
Ясно е, че водачът на ГЕРБ употребява правото си да затаи истината. Но остава рискът за националната сигурност, в случай че ДАНС и държавното обвиняване не разкрият кое е незнайното лице с достъп до спалнята на премиера. Жената би трябвало да е записана на входа и да е снимана от охранителните камери при влизането й. Все отново не става дума за дома на Борисов в Банкя, а за държавен парцел с видеонаблюдение и защита от НСО. Ако пък процедурите не са спазени, би трябвало да се ревизира по какъв начин е позволен пропускът от страна на държавната защита.
Първоначално прокуратурата твърдеше, че ще се разпита охранителите на държавния парцел. " Изискахме материали от Националната работа за защита за броя на хората, които са охранявали обекта и са имали достъп до него сред 2017 и 2019 година Приблизително по описите, които получихме, там са минали към 180 души ", съобщи при старта на делото наблюдаващият прокурор от СГП Боряна Бецова. Кръгът от хора обаче следва да е бил мощно стеснен, защото експертизата на фотосите сподели, че те са правени на 25 септември 2017 година, 4 януари 2019 година и 6 февруари 2019 година.

Човекът на Борисов
Кой рапортува на водача на ГЕРБ какви доказателства са събрани по делото за чекмеджето? Въпросът би трябвало да вълнува прокуратурата, тъй като явно има теч на информация оттова. Борисов инцидентно се издаде в изявлението за bTV, че " от френската банка от съдия-следовател пристигнало, че едната банкнота не е същинска ". Той се базира на основния прокурор Иван Гешев, който обаче не е съобщавал информацията и този факт към оня миг не беше прочут. Впоследствие стана ясно, че фактически от Франция има отговор по питането на българската прокуратура за еврото. Говорителката на СГП прокурор Десислава Петрова обаче отговори, че не е гледала изявлението с Борисов и не е наясно с разкритата от него информация, която не беше съобщавана до тогава обществено.
Към момента, когато Гешев даде изявлението си за " Капитал ", поради което Борисов се изпусна за френската банка, Гешев не е имал позволение от наблюдаващия прокурор да разгласява материали от следствието. Интервюто му е от 20 октомври 2022 година, а позволение да разгласява материали - след 30 ноември 2022 година, когато му е изпратена и справката за отговора от Франция. Защо и по какъв начин основният прокурор е бил осведомен неофициално за този отговор, остава неразбираемо.
Всичко това води до извода, че не може да се разчита на прокуратурата да докара до край следствието за чекмеджето на Бойко Борисов. В последна сметка това е един добър механизъм да се държи в послушание водачът на най-голямата политическа партия. Особено в миг, в който се търси болшинство за правосъдна промяна, която да обезпечи надзор върху основния прокурор. Докато Гешев си затваря очите за еврото и кюлчетата, ГЕРБ ще пасуват за законодателните промени в правосъдната система.

Мартин Георгиев, " Сега "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР