Колко ще струват Олимпийските игри в Париж през 2024 г.

...
Колко ще струват Олимпийските игри в Париж през 2024 г.
Коментари Харесай

АФП: Не е ясно колко милиарда ще глътнат олимпийските игри в Париж догодина

Колко ще костват Олимпийските игри в Париж през 2024 година и кой ще заплати за това? Такова изследване направи организация " Франс Прес ", което демонстрира прекалено много неразбираеми моменти, съобщи Българска телеграфна агенция.

Освен организационния бюджет, който се подвига непрекъснато поради инфлацията и непредвидените разноски, цената на игрите, които трябваше да бъдат " скромни ", остават неразбираеми, както и тези за сигурността им.

Тези Олимпийски игри ще костват няколко милиарда евро повече от това, което беше планувано първоначално, написа организацията. Такава е наклонността след Олимпийските игри в Токио, които се организираха с година забавяне, поради епидемията от Ковид-19, и костваха 12 милиарда евро или два пъти повече от предварителните планове.

За Олимпиадата в Париж плановете са към този момент за 8,8 милиарда евро, в случай, че през 2017 година бяха изчислявани на 6,6 милиарда.

Бюджетът на Организационния комитет е основан на приходите от продажба на билети, от парите от спонсори и от финансовата помощ от Международния олимпийски комитет. Той се усили от 4,4 милиарда евро в края на 2022 година с 10% поради инфлацията, като се е вдигнал с 600 милиона евро от 2018 година насам.

От друга страна, компанията, която построява олимпийското село - " Солидео ", и ма бюджет от 4,4 милиарда евро, от които 1,71 милиарда са държавни пари.

В последна сметка сумата от 8,8 милиарда евро няма да покрие всички разноски по Олимпийските игри, пресмята Агенция Франс Прес. " Тази сума, която съчетава държавни и частни разноски от друго естество, се базира на условни параметри и не съставлява общата сума на действително изхарчените пари ", се споделя в отчет на Сметната палата във Франция.

Сумата от 8,8 милиарда евро не включва разноските за сигурност. През лятото на 2022 година се смяташе, че за обезпечаване на сигурността на фенове и спортисти ще са нужни 419 милиона евро, само че тази сума към този момент не е настояща, защото, с цел да бъдат обезпечени служители на реда за цяло лято, те би трябвало да получат и спомагателни награди.

На този стадий страната е планувала 2,166 милиарда евро за обществени разноски за Олимпийските игри. Сметката занапред ще набъбва, като с изключение на разноските за сигурност, тя ще пораства поради спомагателните пари за превоз, опазване на здравето, както и някои данъчни облекчения. Така да вземем за пример компания " Омега ", която ще бъде формален сътрудник на Игрите и ще засича времето, е получила данъчни облекчения в страната в размер на 4 милиона евро.

Според прогноза на президента на Сметната палата Пиер Московиси през януари инвестицията на страната може да доближи до " към 3 милиарда евро ". Но това е единствено прогноза, защото " Палата не е в положение да планува действителната цена на Олимпийските игри, както и цялото им въздействие върху обществените финанси ". " Една част от разноските ще стане известна едвам след провеждането на събитието ".

Държавата планува неотдавна и разход от няколко милиона за нова антидопингова лаборатория, която се оправда с обстоятелството, че след Олимпийските игри Франция ще продължи па употребява тази лаборатория по най-високи стандарти.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР