Коледните и новогодишните празници са свързани преди всичко със семейни

...
Коледните и новогодишните празници са свързани преди всичко със семейни
Коментари Харесай

Варненската полиция призова шофьори и пешеходци да са особено внимателни в зимните празнични дни

Коледните и новогодишните празници са свързани на първо място със фамилни и другарски пътувания. Цели фамилии пътуват по пътищата на страната и в чужбина. Интензивността на трафика всекидневно се покачва, подсетиха от ОД Министерство на вътрешните работи - Варна и дадоха някои скъпи препоръки за водачите. 

Освен водачите и пасажерите в коли, Коледните и новогодишните празници са свързани на първо място със фамилни и другарски пътувания. Цели фамилии пътуват и по пътищата на страната, само че и в непознати страни. Интензивността на трафика всекидневно се покачва. В него директни участници с изключение на водачите и пасажерите в коли, са и пешеходците.
ОД на Министерство на вътрешните работи – Варна припомня, че за идните празници е планувано обезпечаването на засилено полицейско наличие по основните пътни артерии, по входовете и изходите на града в дните, в които се очавка засилен поток от коли от и към Варна. Дейността на екипи на бранша ще е ориентирана главно към подкрепяне и контролиране на придвижването по пътищата за да не се образуват автомобилни колони. Проверките ще бъдат засилени, като изключително внимание ще се обръща на водачи с рисково държание, обвързвано с погрешно изпреварване, неправилни маневри и лишаване на преимущество. През празничните дни ще се правят засилени проврки за ръководство на МПС след приложимост на алкохол или наркотични субстанции, ръководство на МПС без удостоверение за дееспособност и с превишена скорост, както и с неизправни коли.
За пръв път тази година в работата на „ Пътна полиция ” ще се включат и специфични екипи, които ще реализират надзор от небрандирани коли. Те ще се движат по основните пътни артерии на града и региона и ще наблюдават за недопускане на нарушавания - неспазване на преимущество, шофиране в буслентите, нападателни водачи, както и за съблюдаване на скоростните режими.
За безвредно придвижване по пътищата на страната по време на идните празници „ Пътна полиция “ предлага:

ЗА ВОДАЧИТЕ:
1) Прегледайте главно редовността на автомобила си и неговата подготвеност за придвижване при зимни условия! Погрижете се за осветителната система на своя автомобил; осигурете си подобаващи за сезона гуми; прегледайте амортисьорите, акумулатора и спирачната течност; подменете остарелите и втвърдени пера на чистачките, снабдете се с вериги за сняг и лопата; проверете редовността на отоплението и на устройството за измиване на предното стъкло; проверете концентрацията на антифриза в охладителната система.
Не потегляйте с летни или износени гуми. Носете в багажника вериги за сняг. Заредете с повече гориво, защото може да се наложи дълго и постепенно пътешестване в колона.
2) Пътуването би трябвало да е добре планувано и е по-добре да се реализира през светлата част на денонощието! Не поставяйте авансово час за идване! Пътуването през зимата постоянно е непредвидимо! Изберете уместно време за напредване на дълги дистанции! Отложете пътешестване и посещение, в случай че изискванията за придвижване са усложнени.
3) Не предоставяте автомобила си на недееспособен лидер! На дълъг път зад кормилото постоянно би трябвало да е най-опитният лидер!
4) Винаги поставяйте защитни колани!
5) При шофиране по пътища със заснежена и заледена настилка, управлявайте гладко, без внезапно форсиране и лишаване на газта, намалявайте скоростта благодарение на мотора при включена предавка, съвсем без да употребявате спирачките. Рязкото потребление на спирачките е извънредно рисково и може да докара до загубване на надзор и плъзгане на автомобила. При придвижване по мрачно, бъдете още по-бдителни! Съобразявайте скоростта.
6) При придвижване в колона, не правете непотребни опити за изпреварване. Далеч по-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, движейки се на подобаваща по-голяма отдалеченост.
7) Не сядайте зад кормилото след приложимост на алкохол или наркотични субстанции!
8) Бъди съсредоточен, не си отклонявай вниманието! Ако си изтощен, не шофирай! 
9) Подготви се за непредвидени обстановки и повреди:
Заредете мобилния си телефон и наложително вземете със себе си зарядно устройство. А, в случай че имате остаряло мобилно устройство, заредете го и го вземете като запас.
Подсигури се с задоволително вода и храна за из път. За дълъг път вземи одеяло за всеки случай.
Вземи със себе си пари в брой и дебитна/кредитна карта, в случай че имаш.
Винаги информирай околните си къде и с кого си, по какъв маршрут се движиш.
Набави си телефонните номера на избавителни, лекарски, полицейски и други спешни служби изключително в случай че пътуваш в чужбина.

ЗА ПЕШЕХОДЦИ:
1) Обличайте се цветно! Ако може, прикачете светлоотразителни детайли на връхната си дреха!
2) При секване спрете или намалете музиката, свалете слушалките, с цел да възприемате по-добре страничните шумове от коли, хора, светофари! Помнете, че шапките и слушалките понижават степента на усещане на шумове!
3) Използвайте подлезите и надлезите за пешеходци! Пресичайте на пешеходни пътеки!
4) Дори да сте с преимущество, убедете се, че водачът е възприел желанията Ви, и едвам тогава пресечете.
5) Не тичайте, с цел да хванете рейс, тролей, трамвай! По-добре изчакайте идващия, въпреки че може да закъснеете. Не забравяйте, че зимните обувки и облекла, лимитират придвижванията на пешеходеца!

Весела Коледа и Щастлива 2020-та година!!!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР