Коледните и Новогодишните празници преминаха без сериозни хранителни инциденти. Това

...
Коледните и Новогодишните празници преминаха без сериозни хранителни инциденти. Това
Коментари Харесай

Унищожени са близо 4 тона храни след проверки по празниците

Коледните и Новогодишните празници минаха без съществени хранителни произшествия. Това оповестиха от пресцентъра на Българска организация по сигурност на храните (БАБХ).

Инспекторите към Българската организация по сигурност на храните правиха засилените инспекции по време на всички празнични дни, с цел да могат да подсигуряват на потребителите сигурността на празничната софра. Инспекторите са създали над 2800 инспекции. По време на инспекциите са открити и ориентирани за заличаване близо 4 тона храни от скотски генезис (основно поради изминал период на валидност или липса на документи за произход). Един обект е спрян от употреба.

В резултат на установени нарушавания са издадени 48 наставления и са формирани 44 акта за определяне на административно нарушаване. Най-честите нарушавания, които инспекторите на БАБХ установяваха, са нерегламентирана продажба на храни (предимно от скотски произход) и липса на документи, доказващи генезис и качество, предложение на храни с изминал период на валидност, неспазване на изискванията и периодите на предпазване, несъответствия по сградов фонд и съоръжение в обектите, както и неточни или нередовно водени записи документиращи дейностите на бизнесоператорите за гарантиране на сигурността на храните.

Едновременно с тези инспекции БАБХ взаимно с Министерство на вътрешните работи, Национална агенция за приходите и други институции извърши 402 инспекции. Междинните резултати демонстрират, че до този миг са връчени 11 наставления и 22 Акта за определяне на административни нарушавания. Спрени от реализация и ориентирани за заличаване са над 16 тона храни от скотски генезис.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР