Колаж: Алексей Навални, фейсбук, БулфотоГерманските лекари от клиниката Шарите, които

...
Колаж: Алексей Навални, фейсбук, БулфотоГерманските лекари от клиниката Шарите, които
Коментари Харесай

Немски лекари откриха сходство в отравянията на Навални и Гебрев

Колаж: Алексей Навални, фейсбук, Булфото

Германските лекари от клиниката " Шарите ", които лекуват съветския опозиционер Алексей Навални, са се свързали с българските медици, лекували предприемача Емилиян Гебрев, токсичен в България през 2015 година, пишат " Инсайдър ", " Шпигел " и " Белингкат ", осведоми съветският ежедневник " РБК ".

Според посочените издания диалозите сред немските и българските медици демонстрират, че специалистите от " Шарите " виждат подобие сред двата случая, написа.

Експерти, представени от " Шпигел ", считат, че Навални е бил подложен на въздействието на същото вещество от групата на органофосфатите, с каквото е бил токсичен Гебрев. Към тях спадат инсектициди и нервни отрови като да вземем за пример заринът и препаратът " Новичок ", се споделя в материала.

На 24 август немските лекари обявиха, че клиничните данни от прегледа на Навални приказват за отравяне. От клиниката прецизираха, че интоксикацията може да е били провокирана от вещество от групата на дейните съставки на инхибиторите на холинестеразата. Конкретното вещество към този момент не е несъмнено.

Емилиян Гебрев и синът му Христо се почувстваха зле в София в края на април 2015 година Гебрев изпадна в кома. Според представени в медиите специалисти от университета в Хелзинки двамата може да са били отровени с " Новичок ". След месец здравословното положение на предприемача стартира да се усъвършенства, само че през май 2015 година се наложи той още веднъж да бъде лекуван в болница, напомня " РБК ".

През ноември 2019 година " Инсайдър ", " Шпигел " и " Белингкат " оповестиха, че към отравянето на Гебрев може да са били причастни осем сътрудници на съветското военно разузнаване.

Единият от тях – Сергей Федотов /според изданията същинското му име е Денис Сергеев/ може да е причастен също и към отравянето на някогашния офицер от ГРУ Сергей Скрипал и щерка му в Лондон, писаха " Инсайдър " и " Белингкат ". Британската страна съобщи, че Скрипал са били отровени с „ Новичок “, създаден в Русия. Москва отхвърля обвиняванията в причастност към отравянето.

Както написа „ Шпигел “ в обява от 26 август, в случай че бъде потвърдено, че Навални е токсичен с вещество от групата на „ Новичок “, това ще провокира въпроси по какъв начин се е случило това, защото веществото може да попадне в организма освен посредством течности, само че и посредством горните дихателни пътища и през кожата, показва " РБК ".

Навални се почувства зле на 20 август по време на полет от Томск за Москва. Самолетът извърши кацане в Омск, където съветският опозиционер беше приет в болница. Оттогава той е в кома. Руските лекари направиха редица проучвания и стигнаха до извода, че случилото се не е отравяне. На 22 август Навални беше превозен за лекуване в Германия.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР