Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов предлага

...
Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов предлага
Коментари Харесай

Социалният министър ще иска увеличение на пенсиите с 11, а не с 10%

Служебният министър на труда и обществената политика Ивайло Иванов предлага на Надзорния съвет на Националния застрахователен институт (НОИ) пенсиите, отпуснати до края на предходната година, да бъдат обновени с 11% от 1-ви юли.

Пред Иванов напомни, че по Швейцарското предписание осъвременяването се пресмята на 10% поради по-ниската от плануваната инфлация, съобщаа БНР.

По думите му ще бъде спазено записаното в бюджета за тази година – растежът да е 11%.

„ Аз ще предложа решението на Надзорния съвет да бъде за 11% нарастване, каквото е признато с Бюджета на Държавното публично обезпечаване. Това е като цяло мое право и ще се възползвам от него. Същото право прочее има всеки член на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт. Абсолютно такава обстановка беше и на 1-ви юли 2021-ва година, когато изчисленията на параметрите бяха по-ниски от заложеното в Бюджета и по тогавашното предложение на тогавашния длъжностен обществен министър Надзорът на Национален осигурителен институт одобри решение в полза на пенсионерите. Аз съм уверен, че членовете на Надзорния съвет ще поддържат това решение “, разясни той.

Не се постанова Народното събрание да бъде свиквано изключително поради индексацията на парите на пенсионерите, сподели Иванов.

Според него тематиката се употребява от политическите партии за предизборна акция.

На партийна колекция съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков разяснява, че партията ще изиска привикване на изключително съвещание на Народното събрание, поради проектодоклад на Национален осигурителен институт, съгласно който нарастването на пенсиите би трябвало да бъде с 10, а не с 11 %.

Според някогашния финансов министър Асен Василев става въпрос за „ кражба “.

„ Няма да им го разгадаем. Свикваме изключителното съвещание на Народното събрание и ще задължим Министерски съвет да си платят 100-те милиона на пенсионерите, както е заложено по бюджета “, сподели Петков.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР