Кокосовото масло предлага множество предимства, когато става въпрос за грижа

...
Кокосовото масло предлага множество предимства, когато става въпрос за грижа
Коментари Харесай

Кокосово масло за коса – Защо да го използвате?

Кокосовото масло предлага голям брой преимущества, когато става въпрос за грижа за косата. Служи като лек за пърхот, ревитализира сухата и повредена коса, управлява къдренето и защищава косата от увреждане, обвързвано със стилизирането. Освен това, като цяло е безвредно за приложимост при разнообразни видове коса.

Ключът към свойствата на кокосовото масло за възстановяване на косата се крие в изобилието от мастни киселини. Следователно тази съставна част може да се откри в доста артикули за грижа за косата, в това число шампоани, балсами и стилизиращи гелове. Като опция можете непосредствено да употребявате кокосово масло от буркана във вашата кухня, като отнасяне косата преди измиване или кондиционираща маска.

В тази публикация ще разгледаме изгодите от кокосовото масло особено за косата. Освен това ще проучим по какъв начин кокосовото масло оказва помощ за възобновяване на ежедневните вреди, възстановяване на текстурата на косата и възобновяване на цялостното й здраве.

Ползи на кокосовото масло за коса

Има научни доказателства, които допускат, че лауриновата киселина, наситена лой, открита във високи концентрации в кокосовото масло, може евентуално да има позитивно влияние върху здравето на косата, като предотвратява загубата на протеини.

Нашата коса е формирана главно от протеин, наименуван кератин. Въпреки това, разнообразни фактори като боядисване, изрусяване, постоянно миене с шампоан и използването на стилизиращи артикули могат да доведат до увреждане на протеините, което води до коса, която наподобява без искра и слаба.

1. Увредена коса

В повсеместен обзор, извършен през 2015 година, откривателите вършат голям брой изследвания, които изследват въздействието на растителните масла върху човешката коса. ( 1 ) Констатациите демонстрират, че кокосовото масло наподобява на естествените протеини на косата и има неповторима дарба да прониква в косъма, който е забележимата част от косата над скалпа.

Чрез своите проникващи свойства, кокосовото масло дейно понижава абсорбцията на вода в косата, като по този метод смекчава ежедневните вреди.

Проучването също по този начин разкри, че кокосовото масло е единственото масло, способно да минимизира загубата на протеин, без значение дали косата е повредена или не. Участниците, които са употребявали кокосово масло като артикул за преди и след измиване, са изпитали тези преимущества.

Изследването също по този начин прави оценка резултатите на минералното масло и слънчогледовото масло върху здравето на косата, само че нито едно от тези масла не показва способността да понижава загубата на протеин.

2. Сух скалп и пърхот

Има доказателства, че можете да употребявате кокосово масло, с цел да се справите със изсъхнал, сърбящ скалп и съпътстващия го пърхот.

Проучване от 2021 година на 140 души в Индия – 70 с пърхот и 70 без – откри, че локалното приложение на кокосово масло върху скалпа има противогъбични изгоди. Той също по този начин предизвиква растежа на потребни бактерии и понижава лющенето на скалпа. ( 2 )

Други проучвания демонстрират, че кокосовото масло може да помогне за възобновяване на хидролипидната преграда, която е най-горният пласт на кожата ви. ( 3 ) Това би го направило положително лекуване както за пърхот, по този начин и за суха кожа.

Установено е също, че кокосовото масло се бори с гъбичните инфекции на скалпа.

Доказателства от едно изследване демонстрират, че кокосовото масло има противовъзпалителни свойства, а участниците в изследването също са имали нараснало произвеждане на колаген, основният систематичен протеин в кожата и други тъкани. ( 4 )

Въпреки че няма научни проучвания за връзката сред колагена и косата, персонални свидетелства и теории настояват, че лекуванията с колаген са потребни. И няма доказателства, че добавките с колаген са изключително потребни – здравословното хранене е най-хубавият метод да получите колаген.

Как да включите кокосово масло за коса в ежедневните си грижи?

Кокосовото масло е необикновено универсално масло за грижа за косата, предлагащо голям брой преимущества като отнасяне преди шампоан, еликсир, помощно средство за стилизиране или маска.

За да включите кокосовото масло в рутинната си грижа за косата, помислете за следните способи:

  • Защитно средство преди измиване: Нанесете кокосово масло върху косата си преди измиване с шампоан, с цел да предотвратите несъразмерното попиване на вода, предпазвайки косата от увреждане и сухота. Съсредоточете се върху междинната част и краищата на косата си, като я оставите за 15 до 30 минути преди измиване.
  • Балсам: Кокосовото масло има капацитета да заздрави косъма и да понижи накъсването. Използвайте го като сурогат на елементарния еликсир или прибавете няколко капки към съществуващия си еликсир за усъвършенствани изглаждащи резултати.
  • Помощ при стилизиране: Борете се с хвърчащата коса, като нанесете малко количество кокосово масло върху влажна коса. Това спомага за абсорбирането и улеснява стилизирането.
  • Маска за коса: За надълбоко поддържане масажирайте една или две чаени лъжички кокосово масло в косата си. Изплакнете го след няколко часа или го оставете за една нощ, в случай че имате изключително суха или повредена коса.

За да постигнете оптимални резултати, специалистите предлагат да включите кокосовото масло в рутинната си грижа за косата два до три пъти седмично.

Съвети за грижа за косата с кокосово масло

Кокосовото масло е потребно за разнообразни видове коса, изключително за тези със суха, развалена или боядисана коса.

За да оптимизирате потреблението на кокосово масло в рутинната си грижа за косата, вземете под внимание следните препоръки:

1. Загрейте маслото

Направете кокосовото масло по-лесно за потребление, като го затоплите преди нанасяне. Поставете една чаена лъжичка масло в купа и я поставете в съд, отчасти цялостен с гореща чешмяна вода.

Друга опция е да разтриете втвърденото масло в дланта си, с цел да го разтопите. Избягвайте разтопяването на маслото в микровълнова, с цел да предотвратите прегряване.

2. Създайте примес

Подобрете изгодите от кокосовото масло, като добавите няколко капки етерични масла като лавандула или мента. Можете също по този начин да смесите кокосово масло с естествени съставки като кисело мляко, мед или авокадо за в допълнение поддържане.

3. Нощно приложение

Нанасяйте кокосово масло през нощта, с цел да оставите задоволително време за попиване. Това предотвратява мазната ви коса. Измийте косата си с шампоан заран, с цел да премахнете мазнината.

4. Нанесете малко количество

Използвайте малко количество кокосово масло, не повече от чаена лъжичка, с цел да избегнете утежняване на косата. Внимателно масажирайте маслото от междинната част до краищата на косата. Регулирайте количеството, в случай че имате гъста коса.

5. Прилагане на скалпа

Докато някои хора намират облекчение от сухотата, като ползват кокосово масло непосредствено върху скалпа, други може да изпитат раздразнение или запушени пори. Започнете с минимално количество и наблюдавайте реакцията на кожата си.

6. Двоен шампоан

За да премахнете изцяло кокосовото масло от косата си, обмислете потреблението на второ нанасяне на шампоан, с цел да премахнете остатъчната лой.

7. Редувайте масла

Хората с груба коса могат да се възползват от редуването на кокосово масло с други масла като арганово масло, авокадо или рициново масло в рутинната си грижа за косата.

Как да изберем кокосово масло за коса?

Когато търсите най-хубавото кокосово масло за вашата коса, се предлага да изберете нерафинирания вид, прочут също като необработено или екстра върджин масло. Ако е допустимо, изберете органични и стабилно събрани артикули.

  • Нерафинирано кокосово масло: Произведен от първичното сплескване на пресни сурови кокосови орехи. По време на индустриалния развой не се прибавят химикали. Има изразителен мирис на кокос.
  • Рафинирано кокосово масло: Приготвено от сушени кокосови ядки. Подлага се на дезодориране и избелване посредством разнообразни процеси. За по-здравословен вид помислете за студено пресовани кокосови масла, защото те се извличат без потреблението на топлота или химикали.

Обобщение

Кокосовото масло предлага овлажняващи и възстановяващи изгоди за повредената коса. То също по този начин показва успеваемост при попречване на пърхот. Можете да го включите в рутинната си грижа за косата преди измиване, еликсир, маска за коса или помощно средство за стилизиране.

Когато употребявате кокосово масло за първи път, започнете с малко количество, с цел да наблюдавате по какъв начин реагира кожата ви. Ако сте удовлетворени от резултатите и нямате проблеми, можете да прилагате маслото почти два до три пъти седмично.

Не забравяйте, че дребното е доста значимо, по тази причина използвайте количество с размер на чаена лъжичка и се концентрирайте върху нанасянето му от междинната част на косата до краищата. Изберете нерафинирано кокосово масло за оптимални резултати.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР