Колко често трябва да си мием косата? Със скалпа и

...
Колко често трябва да си мием косата? Със скалпа и
Коментари Харесай

Колко често трябва да си мием косата?

Колко постоянно би трябвало да си мием косата? Със скалпа и косата ви се случват доста неща. Потта от топлота, извършения и ежедневни действия, както и сезонни смени, могат да повлияят на естественото положение на вашите кичури.

Да не приказваме, че натрупването от артикули за коса може да унищожи кожата на скалпа с течение на времето. Освен това жлезите покрай космените фоликули създават масло, което омазнява кичурите ви.

Несъмнено знаете, че би трябвало да миете косата си, само че какъв брой постоянно би трябвало да употребявате шампоан, с цел да запазите здравето на косата и скалпа си?

Защо е значимо да миете косата си

Въпреки че миете косата си с шампоан през целия си живот, дано стартираме с малко ободряване на въпроса за какво въобще мием косата си.

Измиването на косата ви служи за две цели: разчистване на скалпа и разчистване на кичурите коса. Почистването на скалпа ви е сходно на почистването на кожата на лицето ви, защото отстранява маслото и мръсотията.

Можете обаче да прекалите с миенето. Недостатъкът на прекомерно честото миене (въз основа на вашия характерен вид скалп и коса) е, че може да докара до сухота, сърбеж и даже косопад.

Косите ни зависят от естественото масло, наречено себум, което се отделя от корена на космения фоликул на скалпа, с цел да ги подхранва. Твърде честото унищожаване на това масло може да докара до раздразнение на скалпа и увреждане на косата.

Колко постоянно би трябвало да си мием косата?

Първо, не забравяйте, че всеки има разнообразни положения на скалпа и разнообразни типове коса, тъй че отговорът на въпроса – какъв брой постоянно би трябвало да си мием косата си е извънредно самостоятелен.

Например, в случай че имате къдрава коса, скалпът ви евентуално е по-сух от скалпа на човек с права коса. Ако скалпът и косата ви са по-мазни, може да се наложи да се миете по-често, в сравнение с някой с по-суха коса. Отделно, в случай че имате фина коса, тя може да се възползва от всекидневно или през ден миене.

В допълнение, други фактори на метода на живот могат да повлияят на честотата на миене:

  • Колко постоянно упражнявате
  • Плуване в хлориран басейн
  • Работа, при която сте изложени на прахуляк и химикали
  • Използване на артикули за коса, които могат да причинят струпване
  • Ако третирате косата си химически

Също по този начин оказва помощ да разберете по какъв начин вашата етническа принадлежност въздейства върху космените ви фоликули.

Хората от африкански генезис имат космени фоликули с асиметрична елипсовидна форма. Това попречва способността на себума да пътува от скалпа към косата, което води до повече сухота и евентуално раздробяване.

Не се предлага всекидневно миене, хората с афро-текстурирана, изкривена коса може да съумеят да удължат времето сред измиванията до една до две седмици.

Хората от европеидната и азиатската раса имат кръгли, симетрични космени фоликули. Това разрешава на себума непрекъснато да покрива скалпа и косата, което може да докара до лоен скалп и безжизнени кичури. Най-доброто положение на косата и скалпа ще получите след измиване четири до пет пъти седмично.

В последна сметка обаче зависи от вас да вземете поради многото фактори, които въздействат върху отговора на въпроса – какъв брой постоянно би трябвало да си мием косата.

Най-добрият метод е да познаваш косата си. А за по-точни рекомендации се консултирайте с сертифициран кожен лекар за съответен режим на измиване на косата, съгласуван с вас.

Правилният метод за измиване на косата

Когато се измивате косата си е добре, да се концентрирайте върху масажирането на шампоана в скалпа.

Основната функционалност на шампоана е да почиства скалпа. Нанасянето на шампоан непосредствено върху скалпа и оставянето му да тече през косата, до момента в който изплаквате, е [обикновено] задоволително за вашите кичури.

Нещо повече, масажирането върху скалпа ускорява притока на кръв, който подхранва скалпа и космените фоликули.

Оставете масажирания шампоан върху скалпа за няколко минути, преди да изплакнете, с цел да позволите на дейните съставки да почистят най-ефективно. Продължете с еликсир върху краищата на косата.

Какво може да се случи, в случай че не измиете косата си?

Последствията от това да не миете косата си, включват омазняване и струпване на скалпа.

Може да има наклонност „ без измиване “ в обществените медии (където хората заобикалят да почистват косата си с шампоан), само че имайте поради следствията от това струпване. Това може да запуши космените фоликули, да утежни косата и да наруши pH на скалпа, равнищата на себум и микробиома на скалпа.

Измиването с шампоан – макар че вярното време е друго за всеки – предизвиква здравето на скалпа и косата.

Имайте поради, че терзанията за косата и скалпа може да не са единствено от това какъв брой постоянно употребявате шампоан. Има доста неща, които косата ви споделя за вашето здраве. Ако почувствате сухота, сърбеж или дискомфорт отвън нормата, консултирайте се с вашия кожен лекар.

Как да удължите времето сред измиванията на косата си

Ако преди малко сте оформили косата си и желаете тя да наподобява и да се усеща здрава, ето какво можете да извършите:

  • Изпълнявайте единствено леки извършения, които не включват доста изпотяване, като леки разходки или йога. И в бъдеще не е неприятна концепция да планирате интензивни, потни извършения тъкмо преди да планирате да измиете и оформите косата си;
  • Използвайте изсъхнал шампоан умно и спестовно – непрекъснатото му напръскване в косата ви може да докара до струпване, което нервира скалпа ви.

Как видът шампоан въздейства на това какъв брой постоянно миете косата си

Важно е да се уверите, че употребявате шампоан и еликсир, които са дефинирани за съответния ви вид коса, а има доста, съгласно минали проучвания.

Ако имате лоен скалп и употребявате овлажняващ шампоан, може да имате прекалено много влага в косъма и може да се наложи да започнете да миете по-често вашата коса.

Потърсете шампоан, дефиниран особено за мазна коса или балансиращ. Избистрящите шампоани, които оказват помощ за унищожаване на натрупването, също могат да бъдат добър избор. Те ще са потребни в случай че сте склонни да употребявате доста артикули в косата си, в това число изсъхнал шампоан, който може да се натрупа с течение на времето.

Има доста формулировки на шампоани, тъй че в случай че откриете, че рафтовете на магазините са затрупани, постоянно е добра концепция да попитате вашия стилист или кожен лекар за тяхната рекомендация за вашия вид коса.

Колко постоянно би трябвало да си мием косата – Обобщение

Измиването на косата отстранява мръсотията, мазнините и натрупването на артикули и е значимо за здравето на косата и скалпа ви, споделят специалистите.

Въпреки че верният отговор на въпроса – какъв брой постоянно би трябвало да си мием косата, се разграничава според от вида коса и самостоятелния метод на живот, то варира от един път дневно до два пъти месечно.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР