Първата водородна зарядна станция в България и дори в региона

...
Първата водородна зарядна станция в България и дори в региона
Коментари Харесай

БАН открива първата водородна зарядна станция в България

Първата атомна зарядна станция в България и даже в района ще бъде публично открита на 10 май. Тя се намира на ул. „ Искърско шосе “ 11, с вход откъм ул. " Мюнхен ", оповестяват от Българската академия на науките (БАН), която създава плана.

Станцията е част от полевата лаборатория " Интегрирани енергийни системи " на Център за подготвеност " Хитмобил " с водеща организация Института по електрохимия и енергийни системи (ИЕЕС) „ Акад. Евгени Будевски “ към Българска академия на науките. Проектът е финансиран по предпочитана ос 1 " Научни проучвания и софтуерно развиване " на Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък ”, съфинансирана от Европейския фонд за районно развиване, част от политиката на доближаване на Европейски Съюз.

С новата зарядна станция в България действително се слага началото на водородната електрическа подвижност у нас.

Производството на водород се реализира с електролизьор с потенциал 8 кг на денонощие. Произведеното на място гориво постъпва непосредствено във водородната зарядна станция, където се компресира до нужното налягане за реализиране на зареждането. Това става посредством два изхода за зареждане – при налягане 350 бара и 700 бара. Двете общоприети налягания покриват опциите за зареждане на леки, лекотоварни и товарни коли, а потреблението на буферни съдове за високо налягане разрешава зареждането на транспортните средства да се прави в границите на минути.

При по-голяма консумация водородната зарядна станция има опция да употребява водород от външни бутилки, създаден и от други източници.

Съоръжението е създадено от австрийската компания EDC Anlagentechnik и е сертифицирано като преместваемо. Това дава кардинална опция за потреблението му за демонстрационни цели и на други площадки, отвън главната ѝ локация в границите на Полевата лаборатория в София.

ИЕЕС-БАН е и притежател на първия регистриран водороден електрически автомобил в България с марка Hyundai Nexo. Той е закупен по процедура за доставка и гаранционна поддръжка на електрическо транспортно средство с водородни горивни кафези, належащо за създаване/модернизиране на научноизследователска инфраструктура на Лаборатория 5: „ ХИТ за предпазване на сила и електромобилност “ – част от план Център за подготвеност „ ХИТМОБИЛ “. Водородният електрически автомобил с горивни кафези е с нулеви излъчвания – както на нездравословни субстанции, по този начин и на въглероден диоксид.

Сред главните провокации пред водородната подвижност е неналичието на зарядна инфраструктура. Мрежите от зарядни водородни станции по света са в начален стадий на създаване, а България въобще не разполага с такива все още.

Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и отзиви обаче принадлежат напълно на техния(ите) автор(и) и не отразяват безусловно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската комисия. За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито Европейската комисия.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР