Постигнахме много за няколко кратки години, но това е само

...
Постигнахме много за няколко кратки години, но това е само
Коментари Харесай

„Социалният въпрос на века“: Какъв е напредъкът и бъдещето на справедливия преход?

Постигнахме доста за няколко къси години, само че това е единствено началото. Има още доста работа за извършване. “

Така европейският комисар по доближаването и промените Елиза Ферейра откри 9-ата конференция, отдадена на Фонда за обективен преход, оповестява Европейската комисия.

По думите ѝ, плановете, подкрепени от Фонда, трансформират стопански системи, основават нови благоприятни условия и работни места, образуват общности, насочени към бъдещето.

Не постоянно би трябвало да преоткриваме нещо, дано споделяме и се учим един от различен “, добави тя.

Хибридното събитие събра над 1000 регистрирани участници, в това число към 300 присъстващи на място в Брюксел за шерване на отзиви и опит по отношение на процеса на обективен преход, в това число достиженията на плановете на Фонда.

Комисар Ферейра също по този начин посочи значимостта на районната еднаквост, употребявайки съществуващите познания и заобикаляйки по този начин нареченото „ приключване на мозъци “. „ Ние в действителност можем да допринесем за исторически мощни европейски области, с които хората се гордеят. “
Реалните планове демонстрират прогрес на място
Тези думи приготвиха сцената за презентации по планове, финансирани от Фонда, които носят осезателен принос към районите. Добри образци бяха дадени с геотермална централа в Кошице (Словакия), новаторско пространство за развиване на дребни бизнесмени в Гронинген (Холандия), план за кръгово органично земеделие в Мегаполис (Гърция), план, фокусиран върху икономическата динамичност и диверсификация в Медио Техо (Португалия), екосистема за зелена сила в Норботен (Швеция) и новаторска ИТ система за картографиране на обекти след рандеман в Силезия (Португалия), която ще подкрепи вложенията в реиндустриализацията и трансформацията на района.

В цяла Европа вие изпълнявате планове на място. Ние вършим това дружно по метод, който е съгласуван с всеки район, отговаряйки на характерните потребности и упоритости за бъдещето “, сподели комисар Ферейра.
„ В средата на фундаментална смяна “
Споделяйки встъпителните си бележки посредством видео, комисарят по енергетиката Кадри Симсон разяснява, че „ ние сме в средата на фундаментална смяна “ в енергийния преход. Възобновяемите енергийни източници са представлявали рекордните 44% от производството на електрическа енергия в Европейски Съюз през 2023 година, заяви тя, надминавайки 40% за първи път.

Имаме потребност този преход да бъде обществено обективен за всички жители в Европейски Съюз, изключително в общностите с интензивно ползване на въглища и въглерод. “

Комисар Симсън предложения заинтригувани страни от въглищни, торфени и нефтени райони да се причислят към годишния политически разговор на Инициативата за въглищни райони в преход, който ще се организира на 11-12 юли във Веление, Словения.
„ Социалният въпрос на века “
През първия ден Закия Хатаби, министър на климата, околната среда, устойчивото развиване и зелената договорка на Белгия, изнесе съществена тирада от името на Белгийското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

„ Екологичната рецесия, пред която сме изправени, не е просто екологичен проблем – това е общественият проблем на века “, сподели министърът. „ Това ще засегне освен нашите екосистеми, само че и всекидневието ни, икономическите благоприятни условия, здравето и икономическата сигурност. Но измежду тази действителност се крие опция за оформяне на нов свят – подобен, учреден на резистентност и взаимност. “

В сряда конференцията продължи със сесии за младежката ангажираност в прехода, които разгледаха по какъв начин младежите оформят бъдещето в интернационален проект, енергийните общности и уменията за зелено бъдеще.

Комисарят по заетостта и обществените права Николас Шмит закри конференцията, като акцентира значимостта на развиването на умения, с цел да се извлекат изгодите от зеления преход, определяйки вложенията в бъдещи умения като „ наложителни и голяма опция “.

„ Също по този начин сме под напън от време да преквалифицираме и преквалифицираме повече хора; освен служащите, само че и техните деца “, сподели той. Комисар Шмит загатна Фонда за обществен климат, който би трябвало да бъде основан до 2026 година, и акцентира „ голямата потребност от вложения за намаляване, ускорение и съгласуване на новата стопанска система “.

Не можем да приказваме за плавна промяна без обществени сътрудници, освен синдикати, само че и работодатели и промишленост “, сподели той.

Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и отзиви обаче принадлежат напълно на техния(ите) автор(и) и не отразяват безусловно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската комисия. За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито Европейската комисия.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР