На база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното

...
На база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното
Коментари Харесай

Очаква се бюджетното салдо по КФП към края на април да бъде излишък от 0,6 млрд. лв.

На база на предварителни данни и оценки се чака бюджетното салдо по консолидираната фискална стратегия (КФП) към края на месец април 2024 година да бъде остатък в размер на 0,6 милиарда лева (0,3 % от прогнозния БВП). Приходите, помощите и даренията по КФП към април 2024 година нарастват с към 14,5 на 100 по отношение на същия интервал на миналата година, като за това принос имат както данъчните доходи (ръст към 8,1 на сто), по този начин и постъпленията в частта на помощите и даренията (нарастват над два пъти) и неданъчните доходи (ръст от 18,3 на сто).


За осъществяването на главните индикатори за месец април следва да се имат поради постъпилите доходи с еднократен за годината резултат в размер на 660 млн. лева от вноската в държавния бюджет от Българската национална банка, която се образува от превишението на приходите над разноските за 2023 година. От друга страна, е изработен ексклузивен разход в края на месец април от към 300 млн. лева заради празничните дни при започване на месец май и нужното софтуерно време за осъществяване изплащането на пенсиите за май. Целта е пенсионерите да получат своите пенсии без никакво закъснение. Също по този начин в края на месец април бе изплатена и утвърдената от Народното събрание великденска добавка към пенсиите на пенсионерите с най-ниски пенсии в общ размер на към 54 млн. лв., оповестиха от МФ.

Основни параметри по КФП на база предварителни данни и оценки:

Приходите, помощите и даренията по КФП към април 2024 година се чака да бъдат в размер на 22,7 милиарда лева, което е 30,2 % от годишните планове и нарастват с 2,9 милиарда лева (14,5 на сто) по отношение на регистрираните към април 2023 година. Съпоставени със същия интервал на миналата година, данъчните доходи нарастват в номинално изражение с 1,3 милиарда лева (8,1 на сто), а неданъчните доходи и постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по стратегиите и фондовете на ЕС) с 1,6 милиарда лева

Разходите по КФП (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към април 2024 година възлизат на 22,1 милиарда лева, което е 27,1 % от годишните планове. На съпоставима база по отношение на миналата година се регистрира повишаване, главно при обществените разноски, в резултат на изплатените по-високи пенсии, след влязлото в действие нарастване от юли 2023 година, както и при разноските за личен състав, след нарастването на възнагражденията на педагогическия личен състав и при някои други администрации със ЗДБРБ за 2023 година и ЗДБРБ за 2024 година, и други.

Частта от вноската на Република България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена към 30.04.2024 година от централния бюджет, възлиза на 0,5 милиарда лева, което е в осъществяване на настоящото все още законодателство в региона на личните запаси на Европейски Съюз.

Статистическите данни и Информационният бюлетин за осъществяването на държавния бюджет и главните индикатори на консолидираната фискална стратегия, на база на данни от месечните доклади за касовото осъществяване на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет към април 2024 година ще бъдат оповестени на интернет страницата на Министерството на финансите в края на месец май 2024 година. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР