Кои са печелившите подходи в маркетинговите стратегии, реализирани в последните

...
Кои са печелившите подходи в маркетинговите стратегии, реализирани в последните
Коментари Харесай

Наградите БАР: Ефектът на инфлуенсърите ще се разраства

Кои са печелившите подходи в маркетинговите тактики, осъществени в последните месеци у нас? Отговорите търсим в нашата специфична поредност, в която ще ви представим 9-те спечелили в тазгодишното издание на състезанието BAAwards на Българската асоциация на рекламодателите. Техните информационни акции са положителни образци за триумф, които движат напред цялото развиване на рекламната промишлеността.

Валентина Белчева, Маркетинг шеф за Югоизточна и Централна Европа на „ Санофи “ – „ Продукти без рецепта “, е идващият посетител в рубриката ни. Тя и нейният екип завоюваха златната премия в категория „ Пускане на пазара на нов артикул или услуга “ при рекламодателите.

–Г-жо Белчева, какъв брой време лиши цялостният развой по лансирането на продукта и кой е най-подходящият миг за това? Какво в настройките и желанията на българския консуматор наложи появяването му на родния пазар?

–Цялостната акция по лансирането на Novanight в България е сложен развой, който обгръща както маркетинговатава информационна акция, по този начин и диструбуцията на продукта. Докато дистрибуцията е относително къс развой, разгръщането на маркетинговата акция беше направено на няколко талази с включване на разнообразни информационни канали – главно телевизия и digital. Използвахме обаче и подкрепящи канали като OOH, и даже кино, с цел да повишим познатостта на марката и да подтикваме " trial purchase ". Първото премерване на познатостта на марката направихме на 8-ия месец от лансирането. Резултатите демонстрираха, че марката към този момент е добре прочут и беше първия бранд, за който потребителите се сещаха, като става въпрос за продук за бодърствуване.

Като цяло за артикул като Nоvanight, който няма изразена сезонност, точният миг за лансиране би трябвало да бъде избран от главната концепция в маркетинговата тактика. За нас беше значимо продъктът към този момент да е разполагаем през есента, когато огромната отпуска е свършила и стресът от завръщане на работното място носи бодърствуване на много хора. Затова направихме дистрибуцията си през лятото, а активационната акция разгърнахме от края на лятото. За сезонни артикули е добре да се вземе поради времето, което лишава нумеричната дистрибуция и тя да предшества самия сезон.

С появяването си в България Novanight желае да издигне на ново равнище познанието за проблемите със съня на потребителите на тези артикули. Искахме да надградим тематиката за проблемите със съня и да я изместим от единствено „ проблеми със заспиването “, което е главното усещане на пациентите, като се каже  „ проблеми със съня “ до повсеместен метод за решение на проблемите със съня. Всъщност най-големият проблем е, че в случай че човек няма първокласен сън, т.е. сън, който го кара да се разсънва пресен и отпочинал, той действително има проблеми със съня. Това е така наречен оздравителен сън. Novanight обезпечава тъкмо това – оздравителен сън, като се изключи че подкрепя заспиването и понижава нощните събуждания. Така че, действително лансирането на продукта на нашия пазар, целеше да увеличи информираността на страдащите от бодърствуване и техните близки за комплексния проблем както и да разшири визиите им за това какво в действителност е „ бодърствуване “. Да им даде изцяло решение за справяне с безсънието.

–Какви ексцентрични подходи използвахте? Можем ли постоянно да се доверяваме на настоящите трендове, като да вземем за пример инфлуенсър маркетинга?

–Лансирането на Novanight беше първият " launch from scratch " за Sanofi CHC от години. Имахме доста опит с лансиране на нови артикули под към този момент известен бранд като Mucosolvan, Muconasal, Dulcolax, в това число активиране на марки към крайни консуматори, които към този момент бяха известни на медицинските специалисти  - Magne B6 и Essentiale. Трябваше ми в действителност нещо доста забавно и запаметяващо се. Избрахме метода в потребление на известно лице от екрана, който да стане и лицето на продукта само че. Но нямаше да реализираме стремежи резултат, в случай че бяхме създали общоприета реклама. Нашият метод беше да представим рекламен артикул, сниман по разпоредбите и качествата на кино продукция. Реклама, която хората ще желаят да гледат като филм. Направихме видеа както за телевизионно лъчение, по този начин и специфични такива за on-line пространството. Ефектът беше реализиран безапелационно.

Актуалната наклонност за потребление на инфлуенсъри в чистия ѝ вид не откри място при лансиращата акция на Novanight, само че това не значи, че в идващите стадии няма да заложим и на нея, когато ще и доста по-адекватно вклюването на този канал. Използването на един или различен тренд при построяването на маркетинг тактиката не би трябвало да става на сляпо и юнашко доверие, а да е основан на данни за таргет аудиторията на даден информационен канал, данни за демография в най-широкия смисъл и други метрики. Не всички настоящи трендове са подобаващи за всеки вид акция. Но няма нищо неприятно понякога да слушаме 6-ото си чуство и просто да пробваме някой тренд.

Интервю: Габриела Беличовска

Продължава на идната страница
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР