Кои са най-големите заплахи пред света през 2023 г.? Остават броени

...
Кои са най-големите заплахи пред света през 2023 г.? Остават броени
Коментари Харесай

Кои са най-големите заплахи пред света през 2023 г.?

Кои са най-големите закани пред света през 2023 година? Остават броени дни до началото на 2023 година Анализатори от изследователския Център „ Стимсън “ –
мозъчен концерн, който има за цел да
усъвършенства интернационалния мир и сигурност посредством разбор и прогнозиране, дефинират кои ще бъдат най-големите закани пред света през идната година, написа bTV.
В края на 2021 година специалистите насочиха
предизвестия за доста от световните провокациите, които ни сполетяха през тази година.
Всеки риск е съпроводен от възможност
да стане действителност. Средната възможност значи, че шансът за сбъдване на прогнозата е 50/50. Като цяло сходни прогнози стават все по-трудни, защото рисковете са все по-взаимосвързани.

Контурите и времето на развръзката на украинския спор остават мистерия. Отслабена енергийна и продоволствена сигурност, инфлация и стопански спад обаче може да провокира „ отмалялост от Украйна “ на Запад и да подкопае жизненоважната поддръжка. С настъпването на зимата и забавянето на бойните дейности Путин сигурно ще затвърди тактиката си за изтощение с удари по енергийната и водната инфраструктура на Украйна, тъй че тя да се срине като страна. В противоположен случай личните му загуби ще го принудят да признае провалянето си до някаква степен.

Конфликтът крие доста взаимосвързани опасности – евентуална невъзможност или ескалация, в случай че Съединени американски щати и НАТО отговорят на бомбардировките на Путин с изпращане на съвременни оръжия в Киев; съветски нуклеарен удар, в случай че Киев се опита да завземе Крим; противоречие сред Съединени американски щати и Европейски Съюз по отношение на количеството и качеството на по-нататъшната военна помощ за Киев.
Вероятност – приблизително висока
Световната стратегия по прехраната (СПП) дефинира „ огнен пръстен “ на глада и недохранването, който се простира в целия свят от Централна Америка и Хаити през Северна Африка, Сахел, Гана, Централноафриканската република и Южен Судан на изток до Африканския рог, Сирия и Йемен, а по-късно до Пакистан и Афганистан. От 2019 година насам броят на гладуващите по света внезапно се е нараснал – от 135 на 345 милиона души.
Вероятност – висока.
Подобно на спора в Украйна, невижданото национално въстание заплашва да трансформира Иран в поликриза. Съществува рисков спор на Съединени американски щати и/или Израел с Техеран. Ядреното съглашение с Иран, което допреди няколко месеца беше покрай триумф, в този момент е в застой, в случай че не и мъртво вечно. Иран усилва производството си на високообогатен уран до 60% (като за бомба са нужни 90%).
Вероятност – висока.
Програмата на Организация на обединените нации за развиване (ПРООН) предизвести за „ съществени дългови проблеми “ в 54 страни с ниски и междинни приходи. В тези страни живее 18% от популацията на света, повече от половината от хората, живеещи в последна беднотия, и 28 от 50-те страни, които са най-уязвими от изменението на климата. В исторически проект опитите за облекчение на дълга постоянно са изоставали. Проблемите с платежоспособността в началото се одобряват за проблеми с ликвидността – това от своя страна води до продължителни дългови рецесии с тежки стопански последствия.
Вероятност – приблизително висока
Според Международния финансов институт през последните четири-пет години нараства както корпоративният дълг на нефинансовите компании (88 трилиона $, към 98% от международния БВП), по този начин и комбинираният дълг на страните, корпорациите и семействата (290 трилиона $ към третото тримесечие на 2022 г.).

Ситуацията частично се дължи на годините на ниски лихвени проценти (дори до отрицателни), които подтикнаха лесните пари.

Макар че като цяло цифрите са леко намалели, поликризата от по-високи лихвени проценти, мощен $, криза в Европа, уязвимост на китайската стопанска система и несигурността към Украйна сигурно ще провокират нов финансов срив – районен или даже международен.
Вероятност – междинна до приблизително висока
Глобалните опасности – от изменението на климата и дълга на най-слабо развитите страни до галактическите боклуци – се усилват, защото конкуренцията сред огромните сили затруднява съдействието по общите проблеми. Многостранната комерсиална система е изчерпана, а протекционистичните дейности на някои огромни сили за реализиране на самодостатъчност ще забавят икономическия напредък във всички страни.
Вероятност – висока
По оценка на Boston Consulting Group, в случай че една от огромните сили се опита да реализира цялостна самодостатъчност в производството на полупроводници, както има намерение да направи администрацията на Джо Байдън, единствено първичните вложения ще възлязат на един трилион $, а цените на чиповете ще се покачат с 35-65%.

С разгарянето на китайско-американската софтуерна война Пекин ще изгуби достъп до редица задгранични артикули и ще би трябвало да ги размени със лично произвеждане, което от своя страна ще подкопае тласъците за съблюдаване на международните стандарти.
Вероятност – приблизително висока
Световната среща на върха COP27 донесе по-скоро отчаяние, в сравнение с действителни достижения.

Страните производителки на нефт не съумяха да откликнат на апелите за последователно отричане от изкопаемите горива, макар декларираната цел да не се допусне повишение на температурите с повече от 1,5 градуса.

Повечето учени считат, че това е на път да се случи и че в случай че страните не се ангажират с 43% понижаване на общите излъчвания на парникови газове, общото нарастване ще бъде 2,2 градуса.

По-горещият климат ще докара до усилване на сушите и наводненията, както и до рискови промени в цикъла на преваляванията, които заплашват реколтата.
Вероятност – висока
Въпреки срещата сред Байдън и Си през ноември, на която водачите се пробваха да стабилизират връзките, остават основни различия във връзка с Тайван, софтуерните правила и стандарти, търговията, правата на индивида и експанзията на Пекин, учредена на опровергани териториални искания в Южнокитайско и Източнокитайско море.
Вероятност – приблизително висока
Непрестанните тествания от страна на Пхенян на цялостна гама ракети (86 изстрелвания през 2022 година, в това число балистични, крилати, със междинен обхват, тактически нуклеарни бойни глави и междуконтинентални) са част от севернокорейската стратегия за създаване на оцеляващ боеприпас за ответен удар и за разширение на опциите за насила и вероятно нахлуване.

Подготовката за седмия нуклеарен опит е в ход от месеци, а държавните управления на Съединени американски щати и Южна Корея предизвестиха за него.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР