Когато треската за захар отслабне, свещта в тиквения фенер изгори

...
Когато треската за захар отслабне, свещта в тиквения фенер изгори
Коментари Харесай

Препоръки за справяне с отпадъците след празника Хелоуин

Когато треската за захар отслабне, свещта в тиквения фенер изгори и облечените в костюми празнуващи Хелоуин се приберат вкъщи, какво се случва с отпадъците ? Надеждата на специалистите е те да не се озовават в сметищата , съобщи Ройтерс.
 / iStock/Getty Images
От английската верига магазини " Теско " регистрират рекордни продажби на тикви тази година. Очакванията на локални благотворителни сдружения обаче са 18 000 тона от издълбаните плодове да попаднат в сметищата, откакто са осветявали пътя на празнуващите. Загрижени да понижат питателните боклуци, множеството хора се пробват да сготвят тиквите , които са издълбали за Хелоуин. Въпреки това купища оранжеви плодове отиват на боклука.

Не по-малко сериозен е казусът с костюмите. Според публикувано по-рано през месеца изследване на благотворителните сдружения FairyLand Trust и Hubbub, към 7 милиона костюма за Хелоуин се изхвърлят след празника във Англия, вследствие на което над 2000 тона пластмасови боклуци попадат в сметищата . " Няма добър метод за преработването на костюми, защото цената за отделянето на тези материали е извънредно неприлична. Въглеродният отпечатък единствено за преместването на тиквите е астрономически. Целият развой е цялостна каша ", споделя Марк Хол от компанията BusinessWaste.

Но може ли отбелязването на Хелоуин да стане по екологичен метод . Рос Финдън, представител на фондацията " Елън Макартър ", счита, че най-хубавият метод за справяне е да се копира природата. " В природата няма боклуци. Ако към този момент сте се сдобили с тиква, няма причина тя да се трансформира в боклук. Това, което не желаете да ядете, може да се компостира за храна на естествени системи ", споделя Финдън.-->
 / iStock/Getty Images
През последните пет години сдружението Hubbub е провело близо 240 събития в акцията Спасяването на тиквата . В рамките им хората научават нови способи за приготвянето на празничния плод и трансформират предубежденията си за питателните боклуци . От сдружението регистрират, че с помощта на самодейността им от сметищата са отклонени 17 500 тикви.

Само половината от английските семейства, които купуват тиква за Хелоуин, я изяждат, отбелязва Теса Трикс от Hubbub. Дружеството предлага употребяваните за празника плодове да бъдат сготвени и изядени, в случай че в тях не е сложена свещ или не са почнали да гният. В тези случаи, в случай че е допустимо, те би трябвало да се компостират.
 / iStock/Getty Images
Справянето с костюмите може да се окаже още по-сложно. От сдружението FairyLand Trust регистрират, че 83% от материалите, употребявани в 324 оценени костюма за Хелоуин, идват от пластмаса на петролна основа. От организацията пресмятат, че по-малко от 13% от материала е направен от рециклирана тъкан и единствено 1% от костюмите в последна сметка са рециклирани в нови облекла.

Рос Финдън предлага за празнична дегизировка да бъдат употребявани остарели облекла и хората да бъдат по-съзнателни във връзка с преработването им. " Вдъхването на нов живот на остарели облекла е отличен метод да се понижат изменящите климата излъчвания ", споделя той. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР