Когато става въпрос за опасно животно, човек си го представя

...
Когато става въпрос за опасно животно, човек си го представя
Коментари Харесай

Скат - всичко за чудатата риба с характер

Когато става въпрос за рисково животно, човек си го показва огромно и ужасно. Това е подвеждаща визия. Често същинската опасност идва от дребни и симпатични създания. Такива са рибите Скат.

Тези забавни и неизмеримо изглеждащи жители на дълбините се схващат отлично с хората и обичат да си играят. Само от време на време, в случай че бъдат обезпокоени или се почувстват застрашени, могат да прободат индивида с жилото си.

Преди 14 години риба Скат прободе в гърдите и умъртви Стив Ъруин, до момента в който снимаше предаване за Animal Planet в Големия бариерен риф.

Освен мощната болежка от убождането, Скатовете подаряват и много огромна доза отрова на убодените, от която се получават гърчове.

Това постанова всеки фен на морските жители да познава този свенлив по природа жител на моретата, който покрива визията за необичайно творение от дълбините на водното пространство.

Къде живее рибата Скат?

Скатовете с латинско наименование Batoidea, Rajomorphii са представители на разреда на хрущялните риби, в който са обединени поредност морски типове. Те са към 500 на брой. Те са разпределени в 15 фамилии.

Скатовете живеят във всички морета и океани, както в студените води на Арктика и Антарктида, по този начин и в тропиците.

Температурният диапазон на техните местообитания варира от 1, 5 до 30 градуса по Целзий. Рибите Скат живеят както в плитки води, по този начин и в дълбочина до 2700 метра.

 Риба Скат Снимка: GLady/pixabay.com

Представители на Скатовете, които се срещат в Черно море, са морската котка и морската лисица. Двете разновидности се разграничават единствено по окраската си. Морската котка е със сиво-кафяво обагряне, до момента в който морската лисица и сиво-кафява с жълти петна.

Друг необятно прочут тип Скат е мантата, само че тя не се среща в Черно море.

Голяма група съставляват електрическите Скатове. Те живеят в тропиците и субтропиците.

Как наподобяват Скатовете?

Тези странни морски животни са плоски и огромни, имат необятно и сплескано тяло, пригодено за придънен метод на живот. Грамадните им перки леко се пляскат във водата и късите им сходни на камшици опашки, се движат напред и обратно и те наподобяват като че ли летят през водата, а не плуват в нея.

Силно сплесканото им тяло на Скатовете и огромните гръдни перки са слети с главата. Устата, ноздрите и петте чифта хриле са ситуирани върху плоската и по предписание по-светла долна част. Опашката на Ската е с форма на бич и добре развита перка.

Муцуната им е необятна и много огромна при семейство нарцинови, само че при всички други фамилии е понижена.

Очите на рибите Скат са дребни и ситуирани на върха на главата и затова зрението им е доста едва. Има 4 типа, които са изцяло слепи, само че други техни сетива компенсират минуса.

Зъбите им по предписание са остри като бръснач, само че при някои типове те наподобяват на ренде, мощно сплескани и закръглени.

Горната част на Скатовете е приспособена към цвета на околното пространство и варира от леко пясъчно до черно. От горната страна са ситуирани очите и отверстия, през които прониква вода за дишане. Това са първата двойка хрилни прорези.

Размерите на Скатовете варират съгласно типа, от няколко сантиметра, до 6-7 метра дължина. Един от най-известните типове Скатове е мантата, чиито перки стигат от 2, 5 метра а дължината им е до 5 метра.

Със особено оръжие са надарени електрическите Скатове. Те употребяват специфичен орган от почти 600 отвесно ситуирани шестоъгълни призми. Всяка призма е един тип батерия, генерираща напрежение и могат да сковават съперника с електрически заряди от 60 до 230 волта и над 30 ампера.

Тялото им е изцяло голо, без люспи, а кожата им е мека и гладка.

 Риба склон във вода Снимка: pixabay.com

Размножаване на ската

Скатовете са разделно полови животни. Рибите Скат се развъждат посредством снасяне на яйца - хайвер. Те са на брой до 500. От 4, 5 до 15 месеца минават от мятане на хайвера до излюпване от яйцето.

Ембрионът се доставя с хранителни субстанции от яйцето. Всяко от тях е обгърнато с рогова тъмна капсула, която има израстъци по края. С тях се оплита в подводната растителност и там се развива. Малките Скатове са дълги 12-13 сантиметра и с широчина до 8 сантиметра.

Някои от типовете са яйцеживородни. Такива са морските котки. Яйцата при тях са от 4 до 12 на брой. Те се задържат в яйцепроводите. Между организма на майката и зародишите се образува самобитна плацента. Тя служи за приемане на хранителни субстанции от майката към зародиша. Инкубационният интервал е от 4 месеца.

С какво се храни скатът?

Менюто на скатовете е доста разнообразно. Включва висшите ракообразни, дребните рибки, а също и мекотелите.

Някои типове Скат се хранят с миди и скариди, както и риба тресчица.

Когато ловуват, Скатовете са забавни за наблюдение. Те плуват над жертвата, след това се спускат ненадейно, обгръщат я с перките си и я смъкват към дъното и я притискат, а след това я гълтам.

Отглеждане на риба Скат

Скатовете се отглеждат като домашни любимци в аквариуми. Те имат мощен имунитет и добре се приспособяват към живот в аквариум. Могат да се отглеждат без проблем с други риби, само че наложително е те да бъдат по-големи от устата на ската, с цел да не се трансфорат в плячка. Не са подобаващи за общуване и едри и нападателни типове.

Ползи от риба ската за хората

Тази забавна риба има необятно приложение в разнообразни клонове на живота на индивида. Най-напред Скатове се употребяват в кулинарията. Части от рибата са рибен деликатес в португалската кухня. В корейските предписания ги ядат под формата на сурово ядене. Скат на скара, Паниран склон и Пържен склон са известни ястия от риба.

 Скат на дъното Снимка: pixabay.com

Кожата на рибата е доста издръжлива и има нормална конструкция. Използва се в кожената индустрия за направа на колани, портфейли, колани, чанти, куфарчета.

Някои забавни обстоятелства за риба склон

Всички типове Скатове са застрашени или са на прага на изгубването.

Някои типове убождания са рискови за хората и предизвикват мощна болежка. Силата на електрическия ток, който изпуска електрическия склон зашеметява индивида. Скатът въпреки всичко е в положение да убие индивида и това би трябвало да се има поради.

Съществува съмнение, че Скатовете са произлезли от акулите. Молекулярните доказателства обаче опровергават тази догадка.

Поради способността си да създава електрически ток електрическият Скат има малко естествени врагове. Той се придвижва относително постепенно посредством своите опашки, а не посредством гръдните си перки, както вършат другите Скатове.

Най-известните електрически Скатове са по този начин наречените торпеда. Родът Торпедо е част от 69 типа, групирани в 13 рода и включени 3 фамилии. На тях е наречено морското оръдие торпедо.

Скатът е антично и високоорганизирано животно. Те са високоинтелигентни, обратно на упованието, че заради анатомията си нямат огромен мозък и не могат да развият разсъдък. Това е неправилно разбиране. Те имат потвърдено най-големите мозъци спрямо всички типове риби. Всъщност са едни от най-интелигентните измежду себеподобните си.

Според някои експерти Скатовете могат да разпознаят облика си в огледалото и демонстрират съзнание. Това е рядко срещана дарба в света на животните. Освен това всеки Скат има собствен темперамент и характер и по тази причина са забавни за наблюдаване. Те са интелигентни животни.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР