Когато става въпрос за лош“ холестерол, по-ниско равнище е по-добре

...
Когато става въпрос за лош“ холестерол, по-ниско равнище е по-добре
Коментари Харесай

„Лошият“ холестерол май не бил толкова лош?

Когато става въпрос за „ неприятен “ холестерол, по-ниско ниво е по-добре с цел да се понижи рискът от сърдечни болести. Но ново изследване демонстрира, че е допустимо прекомерно ниските равнища на холестерола да бъдат рискови.

Изследователите откриват, че ниските равнища на „ неприятния “ холестерол, прочут като LDL холестерол, са свързани с нараснал риск от хеморагичен инсулт, който се появява, когато кръвоносен съд се спука в мозъка.

Резултатите демонстрират, че „ както е правилно за доста неща в храненето, умереността и салдото е от основно значение при определянето на оптималното целево равнище на LDL холестерола “, споделя старшият създател на проучването доктор Зянг Гао, доцент по хранене в университета на щата Пенсилвания. „ Не бива да се отива в прекаленост – прекомерно високо или прекомерно ниско ниво на холестерол “.

Авторите споделят, че констатациите, оповестени в списание Neurology, могат да оказват помощ за по-нататъшно рационализиране на рекомендациите за здравословни равнища на холестерола. Например, хората, които са изложени на висок риск от хеморагичен инсулт, заради рискови фактори, като да вземем за пример фамилна предразположеност, може да е по-добре да се стремят към избрани цели за ниво на холестерол, които не са толкоз строги, колкото другояче биха им предложили.

Все отново констатациите ще би трябвало да бъдат доказани от по-нататъшни проучвания. Въпреки че новото изследване е огромно, включващо съвсем 100 000 души, всички участници са живели в един единствен град в Китай и не е ясно какъв брой добре констатациите се отнасят за други популации.

„ Хората би трябвало да разискват оптималните си цели за ниво на холестерола със своя доктор “, поучава Гао.

Холестеролът е сходна на восък субстанция, която се намира в тялото. Има няколко типа холестерол, в това число LDL (съкращение от липопротеини с ниска плътност), който от време на време се назовава „ неприятен “ холестерол. Това е по този начин, тъй като високите равнища на LDL могат да доведат до струпване на плака в артериите и увеличение на риска от сърдечни болести и исхемичен инсулт, който се появява, когато съсирекът блокира притока на кръв към част от мозъка.

За здрави възрастни, LDL холестерол би трябвало да остане под 100 мг на децилитър (mg / dL). Редица изследвания предлагат хората, които са с доста висок риск от сърдечни проблеми, да се стремят да получат още по-нисък LDL холестерол, под 70 mg / dL.

Някои предходни изследвания са разкрили връзка сред ниските равнища на LDL холестерола и покачвания риск от хеморагичен инсулт. Въпреки това, множеството от тези изследвания са били относително дребни и измерваните равнища на холестерол са били единствено в един миг във времето, което значи, че не могат да вземат под внимание съмненията в равнищата на холестерола във времето, като това ги прави непредставителни, настояват създателите.

В новото изследване откривателите проучват информация от към 96 000 възрастни в индустриалния град Таншан, Китай, които не са имали анамнеза за инсулт, инфаркт или рак. На участниците са измервани равнища на холестерол при започване на изследването и по-късно всяка година в продължение на девет години.

През интервала на проучване са били открити 753 случая на хеморагичен инсулт.

Резултатите демонстрират, че хората с равнища на LDL холестерол под 70 mg / dL са с 65% по застрашени да получат хеморагичен инсулт по време на изследвания интервал, спрямо тези, които имат равнища на LDL от 70 до 99 mg / dL. За хората с равнища на LDL холестерол под 50 mg / dL е било повече от два пъти по-рисково да получат хеморагичен инсулт, спрямо тези, които имат равнища на LDL от 70 до 99 mg / dL.

Все отново, значимо е да се означи, че общият риск от хеморагичен инсулт измежду изследваната група е относително невисок, като е зародил при по-малко от 1% от участниците.

Защо ниският LDL холестерол е обвързван с нараснал риск от хеморагичен инсулт не е известно. Но самият холестерол играе основна роля в образуването на клетъчни мембрани и може да се окаже, че доста ниските равнища на LDL водят до неустановеност и трошливост на алените кръвни кафези, споделя Гао. Смята се също, че LDL е включен в пътя, който разрешава на кръвта да се съсирва, споделя той, тъй че ниските равнища на LDL могат да усилят риска от кървене.

По отношение на попречване на исхемична болест на сърцето и инсулт – т.е. заболяване, породено от ограничението на притока на кръв към тъканите – по-ниският „ неприятен “ холестерол даже е по-добър, споделя Дана Хюнес, старши диетолог в Медицинския център „ Роналд Рейгън “ в Лос Анджелис, която не взе участие в изследването.

Но в това време, новите открития допускат, че „ равнищата на LDL холестерол, които са прекомерно ниски, в този случай, по-малко от 70 mg / dL, също са нездравословни “, като усилват риска от хеморагичен инсулт, споделя Хюнес.

Въпреки това създателите признават, че може да се окаже предизвикателство да се приложат тези резултати към хора в други страни, живеещи при разнообразни условия.

Нещо повече, проучването не регистрира питателните привички на хората, заради което Хюнес предлага да се обмисли бъдещо проучване.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР