Когато се заговори за санкции на руските олигарси, Роман Абрамович

...
Когато се заговори за санкции на руските олигарси, Роман Абрамович
Коментари Харесай

Ситуацията с Абрамович и Челси: промени ли се нещо изобщо?

Когато се заприказва за наказания на съветските олигарси, Роман Абрамович разгласи, че предава грижата за " Челси " на благотворителната фондация на клуба. Първоначално мнозина помислиха, че предприемачът се отдръпва от ръководството на лондонския футболен тим, само че наподобява въобще не е такава.

Какво гласеше изказването му:

„ По време на 20-те години, в които съм притежател на “Челси “, постоянно съм гледал на ролята си като на страж на клуба, чиято задача е да се убеди, че сме допустимо най-успешни през днешния ден и в същото време да гради бъдещето ни, до момента в който способства за нашата общественост. Винаги съм целял да взимам решения в полза на клуба. Оставам предан на тези полезности. Затова през днешния ден трансферирам настойничеството и грижата за „ Челси “ на благотворителната ни фондация. “

„ Вярвам, че сега те са в най-хубава позиция да се грижат за ползите на клуба, играчите и почитателите. “

Кой е притежателят на " Челси " освен това развиване?

Отговорът е елементарен, тъй като не се е променял от 2003 година насам – Роман Абрамович продължава да има 100% от „ Челси “ през английската си компания Fordstam Limited.

Това, че „ трансферира грижите “ за клуба на благотворителната фондация не трансформира този факт. Не е имало трансфер на акции и Абрамович остава индивидът, който управлява лондонския тим. 

Тогава какво е правното значение на изявлението му?



Според спортния правист Стюарт Качър, който приказва по тематиката пред The Athletic, думата " найстойничество " няма легално значение. Коренно друго е от това да съобщи " собствеността " на клуба. 

" Докато изказването на уеб страницата на " Челси " споделя, че той предава настойничеството на фондацията, не разяснява от какво тъкмо се лишава. Мажоритарният притежател теоретично би могъл да даде част от акциите или да упълномощи други за избрана дата. В това изявление липсват елементи и не твърди, че той е дал акциите си - заради това остава неразбираемо кой е под надзор и взима решенията в тима, " декларира експертът.

От The Athletic удостоверяват, че не е дал дялове от собствеността на клуба. Това значи, че Абрамович остава основната фигура в " Челси " и към момента разполага с правото да назначава или освобождава членовете на борда на шефовете. 

" При това състояние нищо не се е трансформирало от позиция на контрола на клуба - единственото деяние на изказването е, че внушава отдалеченост сред Роман Абрамович и клуба сега, в който депутатите от английския парламент приканват за наказания против предприемача. "

 Самият Абрамович, „ Челси “ и юристите му постоянно са отричали връзка с Кремъл, а с това отхвърлят и каквито и да е аргументи да получи наказания. Становището им е ясно – той е просто сполучлив предприемач, който се е родил в Русия. Аргумент, който множеството от личностите в листата със глобени руснаци употребяват.

След съветската инвазия в Крим през 2014 Абрамович не беше глобен от никое държавно управление за връзките си с Москва. Не беше глобен и когато съветските секрети служби пробваха да убият някогашния си сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия в Солсбъри през 2018 – просто загуби английската си виза, само че си изкара израелско и португалско поданство, с което още веднъж си отвори вратата към Острова. 

Какво ще се случи с " Челси ", в случай че въпреки всичко глобяват Абрамович? 

От една страна източници на The Athletic в контакт с клуба имат вяра, че даже и при този сюжет проблеми за " Челси " няма да има.

Това е по този начин заради три аргументи, споделят те:

1. Това е английска компания, която няма нищо общо с Русия.
2. Като бизнес клубът е спечелил над 400 милиона паунда през предишния сезон, има премного средства в банката, както и съществени непрекъснати доходи от телевизионни права и спонсорства. 
3. В момента би трябвало отпред да е благотворителна фондация.

В същото време обаче други, осведомени с английските закони за глобите, слагат въпроса по какъв начин може компания, която се има напълно от глобен човек, да действа. Според техните изказвания английските банкови сметки на клуба ще бъдат затворени и никоя английска компания не би могла да работи с него. Как футболен клуб без достъп до банковите си сметки заплаща разноските си? 

Тук към този момент идва и различен въпрос - ще остави ли английското държавно управление един от най-успешните си и известни футболни клубове да банкрутира? Местните санкционни закони са нови и до момента не са се сблъсквали с предприемач от мащаба на Абрамович. Остават доста незнайни за това по какъв начин ще се развие обстановката при сходен сюжет. 

Едно обаче наподобява несъмнено - макар издигнатата нова фасада през последните дни, " Челси " остава в ръцете на руснака. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР