Когато Русия нахлу в Украйна миналата година, нейните марки водка

...
Когато Русия нахлу в Украйна миналата година, нейните марки водка
Коментари Харесай

Производството на украинска водка е във вихъра си след бойкота на руските марки

Когато Русия нахлу в Украйна предходната година, нейните марки водка бързо бяха изтеглени от рафтовете на доста места по света. Това се оказа опция за конкурентни украински марки да заемат мястото им. Такъв е казусът с Nemiroff, която продължава да бележи растеж на световните продажби.

„ Благодарни сме на нашите клиенти в чужбина, които избират Nemiroff в символ на взаимност с Украйна “, разяснява Юрий Сорочински, основен изпълнителен шеф на компанията, представен от BBC.

Водката рядко попада в заглавията, въпреки че се употребява от мнозина освен независимо, само че и като основа за изработката на известни коктейли. С годишни продажби от общо 46,6 милиарда $, тя внезапно притегли вниманието около съветското навлизане в Украйна.

Началото на спора докара до протест и възбрана на съветската водка от страна на западните консуматори, търговци на дребно и държавни управления. В същото време западните марки водка, които имат съветски звучащи имена, като международния бестселър Smirnoff, побързаха да бележит, че в действителност не са от Русия. Самата Smirnoff да вземем за пример е благосъстоятелност на английския колос за питиета Diageo.

Националният генезис на водката е тематика на горещи разногласия и е мъчно да се даде еднопосочен отговор заради смяната на границите и страните през вековете. Но множеството историци на напитките биха се съгласили, че земите към днешните Полша, Русия и Украйна са сърцето на производството на водка.

Тъй като съветската водка към момента отсъства от интернационалните лавици, малко известните до момента украински марки не престават да заемат нейното място. Поддържането на производството в една разкъсвана от войни страна обаче е придружено от компликации.

Непосредствено след съветската инвазия Nemiroff би трябвало да затвори главната си дестилерия за един месец. Тя се намира в град Немиров, на към 250 км югозападно от столицата Киев. Подобно на множеството предприятия в Украйна, тя е наранена от спирания на електрозахранването, дължащи се на съветските офанзиви против електрическата инфраструктура. Въпреки това компанията твърди, че е отбелязала огромен растеж на износа, в това число двукратно нарастване на продажбите в Обединеното кралство.

За укранските производители е обнадеждаващо да виждат, че задграничните консуматори поддържат страната им посредством избора си на артикули. В подмяна Дима Дейнега, който създава водка марка Dima’s, да вземем за пример дава част облагата си на украински благотворителни организации.

„ [Глобалните] продажби непрекъснато нарастваха преди войната, само че се усилиха доста, защото хората търсят способи да поддържат Украйна посредством нашите благотворителни начинания, както и да поддържат украинските артикули като цяло “, споделя Дейнега.

Дъщеря на украински емигранти, Катрин Велинга е израснала в Канада, само че през 2005 година тя в страната на родителите си. Там дружно със своя брачен партньор купуват остаряла дестилерия и основават марката водка Zirkova. След нахлуването на Русия производството наложително затваря, само че Велинга употребява втори обект, този път на повече от 7000 км разстояние, в Онтарио, с цел да дестилира, продава и оказва помощ финансово на нападнатата страна.

Канадската марка се назовава Zirkova Unity, а цялата ѝ облага отива за украински благотворителни организации. Unity продължава да се прави в Онтарио, макар че основната дестилерия на компанията в украинския град Золотоноша, южно от Киев, още веднъж отвори порти през септември предходната година.

„ Това беше единственият метод да помогнем на Украйна “, споделя Велинга във връзка решението да реалокира производството в Канада.

Освен за произхода, има спор и за усета

Дали усетът на всички водки е идентичен? „ Абсолютно не! “, безапелационен е Тони Абу Ганим, специалист по водка от Съединени американски щати. Според Велинга доста „ водки от новия свят “ – каквито тя назовава тези, създадени отвън историческото сърце на генезис на напитката – не би трябвало да употребяват това име.

Полша има най-строгите законови правила, които контролират производството на водка. Там напитката може да се създава единствено от пшеница, ръж, овес, картофи или тритикале (хибрид сред пшеница и ръж), вода и квас – за разлика от другаде, където употребяват царевица, ориз, захар, гроздов сок или даже мляко.

„ Водката не е безвкусна напитка “, споделя Мариуш Дампц от Полския музей на водката във Варшава. „ Това е доста западна позиция “, прибавя той. „ Полската водка е обвързвана с почвата, водата, климата и човешкия фактор: тероара. “

„ По-новите марки водка се придържат към това модерно неправилно разбиране, че водката би трябвало да е изцяло безвкусна и неутрална, което е надалеч от истината “, прибавя Велинга. „ Фината, само че значима трудност и темперамент на най-великите водки в света го потвърждават. “
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР