Феноменът биолуминесценция за първи път се е развил при животни

...
Феноменът биолуминесценция за първи път се е развил при животни
Коментари Харесай

Преди 540 милиона години: Това е първото животно, което е излъчвало светлина

Ф еноменът биолуминесценция за първи път се е развил при животни преди минимум 540 милиона години, откри ново изследване. 

Първите животни, които в миналото са светели по този метод, са били морски безгръбначни, наречени октокорали, се показва в изследването, извършено от откриватели от Националния природонаучен музей на Смитсониън.   

Биолуминесценцията се отнася до сиянието, което някои морски организми могат да произведат. Сиянието може да накара тези животни да наподобяват като че ли създават електричество, излъчвайки красива цветна светлина. Феноменът се предизвиква от химическа реакция, произвеждаща светлина, в тялото на организма. 

Преди това учените смятаха, че странното събитие се е появило за първи път при морските ракообразни, наречени остракоди, преди към 267 милиона години. Това в никакъв случай не е било несъмнено, защото странната дарба е сложна за проучване. Тези нови открития обаче допускат, че това в действителност е доста по-стара линия на някои скотски типове.  

“Знаехме, че биолуминесценцията е антична линия, само че не предполагахме, че предшественикът на всички октокорали е биолуминисцентен, тъй че това е вълнуващо! Сега знаем, че тази химическа реакция се е развила към времето, когато животът на Земята бързо се диверсифицира, преди 540 милиона години ", споделя създателят на проучването Даниел ДеЛео. 

This animal was first to emit light—540 million years ago
— julie pedley (@pedleyjulie)
Никой не знае за какво тази линия се е развила първо при животните. Учените обаче знаят, че чертата може да помогне на животните при другарство, маскиране, ухажване и лов. Констатациите могат да оказват помощ на учените да схванат за какво животните са еволюирали с тази линия преди всичко. 

За да стигнат до тези нови открития, откривателите погледнаха обратно в историята на октокоралите и по какъв начин са се развили. Тази група организми включва меки корали, морски ветрила и морски пера. Те нормално светят единствено когато са обезпокоени от външна мощ или блъснати по някакъв метод. Това постоянно е представлявало тайнственост за учените, защото същинската причина за тяхната биолуминесцентна дарба остава незнайна. 

“Искахме да разберем времето на произхода на биолуминесценцията, а октокоралите са една от най-старите групи животни на планетата, за които е известно, че имат биолуминесценция “, сподели ДеЛео в изказване. „ И по този начин, въпросът е по кое време са развили тази дарба? “ 

Изследователите са употребявали две вкаменелости, с цел да картографират по кое време октокоралите се отделят от други прародители и са приспособили тяхната светлинна дарба. 

Те са употребявали разнообразни статистически способи за своето проучване и всички са открили, че преди 540 милиона години тези организми са били биолуминесцентни. Това беше 273 милиона години преди остракодите да развият способността.  

„ Някои животни, които могат да излъчват светлина, са еволюирали през времето. По този метод нашето проучване загатва за опцията взаимоотношенията, включващи светлина, да са зародили сред типовете по време, когато животните бързо се развъждат и заемат нови ниши “, споделя Делео. 

След тези открития учените в този момент изследват кои октокорали към момента имат биолуминесценция и кои не. Има над 3000 типа октокорали, което значи, че това ще отнеме известно време.  

* Вижте и това видео от архива ни: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР