Когато престанем да бъдем добрички към хората, тълпата около нас

...
Когато престанем да бъдем добрички към хората, тълпата около нас
Коментари Харесай

Когато даваме съвети, лишаваме хората от собствените им сили ~ Светлана Ройз

Когато престанем да бъдем „ добрички ” към хората, тълпата към нас се смалява, а честността, добротата и силата на Любовта в живота ни нарастват.

С мои другари се шегувахме, какво ще вършим на остарели години: „ Ами хайде да създадем психическа банка ”, предложи един от тях. А аз: „ И какво, ще даваме психически заем от вида – „ ще се  справиш, всичко ще бъде наред, нещата ще се получат ”.

Посмяхме се… А от  няколко месеца проучвам това - когато ние даваме тези заеми, водени от най-хубави усеща, лишаваме индивида от силата на личната му опора.

При всяко кредитиране, този  човек ни става дебитор. Ние го прикачваме към себе си. Повече или по-малко поемаме отговорност за него. И от време на време, неосъзнато, подменяме неговите триумфи с наши.

Замисляли ли сте се, какъв брой постоянно се вклиняваме в думите и делата на нашите близки? Как напълно без да се замисляме, ги обезценяваме и обезсилваме? Вгледайте  се:

Колко постоянно си разрешаваме да прекъсваме другия, когато беседваме. Особено, какъв брой постоянно дамите в огромна компания, обществено поправят и дават препоръки на мъжете си – всичко това е демонстрация на пренебрежение.

Речта е сила, да прекъснеш потока на речта, не е просто да убиеш мисълта, а да повалиш опората.

Когато  жената обществено поправя, усъвършенства или се надсмива над своя мъж, тя го обезценява, намалява статуса му и се отнася с пренебрежение. Това е удар по неговата „ обществена значителност ”. Всичко това унищожава близостта и е в ущърб и на двамата сътрудници.

Когато мъжът прекъсва дамата, той демонстрира власт и лишава нейната. И от време на време се пробва да преструктурира безсмислените, от неговата позиция страсти и мисли от дясното полукълбо, в последователността и яснотата на лявото.

Когато детето е увлечено прочувствено в дадена игра, за разлика от възрастните, то е напълно отдадено на това. Може да си визиите по какъв начин то се рее в дълбините на дясното си полукълбо и по тази причина му е по този начин мъчно да схване и чуе възрастните, които го зоват от брега на лявото. Нужно е време, с цел да мине информацията по моста от едното до другото. Понякога тази информация даже не е различима. Когато желаят от децата да реагират бързо, а те са потънали в игра, превключването е изпълнено с нервност, отмалялост и отвод от контакт.

Когато постоянно променяме траекторията на придвижване на дребните деца, ние им лишаваме от силата, и по този начин им споделяме – „ Ние сме богове, вие променяйте единствено дребното, което можете ”. И децата стават по-сковани, по-агресивни, импулсивни, инатливи и неинициативни. Всичко това ние не го осъзнаваме – неуважението към процесите и динамичността на дребните човечета, които оставят у нас възприятието „ С нищо не мога да повлияя ”.

Когато се намесваме със своите огряния, оценки, халюцинации и препоръки, непоискана помощ, и вършим нещо за някой, който е в положение да се оправи самичък. Когато родителите, да вземем за пример, идват да посетители на порасналите си деца, и стартират да  „ оказват помощ ”, това не е помощ, това е инвалидизация. Това лишава човек от личните му сили, опит и схващане. Посланието е „ Ти си дребен и слаб, без мене няма да се оправиш ”. И това не е обич – това е рушвет и опит  да докажеш личната си значителност. Опит да се превърнеш в Бог в очите на детето си.

Има един превъзходен откъс на Берт Хелингер (автор на метода „ Семейни констелации):

„ Проблемът, който има даден човек, може да бъде носен само и единствено от него. Ако различен изиска да го носи поради него, то индивидът става слаб. Ако аз видя у другия нещо и безусловно желая да му го споделя, само че се сдържа и не го кажа, това ми коства сили. Силата, която тази въздържаност ми коства, се трансформира в действие за него. Изведнъж в главата му светва това, което аз съм желал да му кажа. Тъй като тази мисъл е отишла при него сама, той може да я одобри.

Ако аз не се въздържа и желая безусловно да му я кажа, изпитвам облекчение от това, че съм го направил. Но по този начин съм му лишил силата. Дори казаното от мен да е вярно, той не може да го одобри, тъй като не се е родило вътре в него. Така че, сдържаността се явява основа на уважението и основа на любовта ”.

Когато постоянно споделяме един на различен: „ Всичко ще бъде наред ”. Когато одобряваме решения вместо другите и им даваме препоръки, ние влизаме в ролята на Бог. И лишаваме околните си от опцията сами да почувстват себе си, да изпитат своите сили и потребности. Всъщност, психолозите въобще нямат право да дават препоръки. Ако дават, значи е време самите те да тръгнат на терапия.

Бъдете до околните си в сложни моменти, само че не давайте препоръки – уверете ги, че всичко, което им се случва е по силите им. В очите им ще видите наслада и признателност. И вероятно за първи път ще усетят, че никой не желае да ги лиши от силата им.

Автор: Светлана Ройз

Източник: Журнал Клубер
Картина: Adolf Wissel - 'Farm Family from Kahlenberg', 1939

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР